Liimets arutas Balti ja Kanada kolleegidega julgeolekuküsimusi

Eva-Maria Liimets Foto: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus neljapäeval koos Leedu välisministri Gabrielius Landsbergise ja Läti asevälisministri Zanda Kalniņa-Lukašega Quebecis oma Kanada kolleegi Melanie Jolyga, et arutada julgeolekuküsimusi Euroopas, Venemaa sõda Ukrainas, desinformatsiooni vastu võitlemist ja kahepoolseid suhteid.

Ühtlasi külastasid välisministrid koos Kanada kaitseministri Anita Anandiga Valcartieri sõjaväebaasi.

Liimets sõnas kohtumisel, et sõda Ukrainas on näidanud, et Venemaa suhtumine oma naabritesse ja pikaajalised strateegilised huvid pole muutunud, mispärast on oluline NATO ja selle idatiiva tugevdamine. „Ukraina sõda puudutab meid kõiki. See mõjutab meie inimesi ja meie julgeolekut. Seepärast on tähtis, et juuni lõpus toimuva NATO tippkohtumise otsused tähendaksid selget hoiakut ka idatiiva kaitse tugevdamiseks,“ ütles Liimets.

Välisminister lisas, et Eesti liitlaste nagu Kanada panus Balti piirkonna kollektiivkaitsesse on oluline ja Eesti hindame seda kõrgelt. „Balti riikide julgeolek on tegelikult nii Euroopa kui ka transatlantiline julgeolek,“ rõhutas Liimets.

„Käimasoleva sõja puhul on lääneriikide ühtsus ja toetus demokraatlikele põhimõtetele ja Ukrainale kriitilise tähtsusega. Samal ajal aga näeme, et on käimas infosõda meie ühtsuse ja väärtuste vastu. Me ei tohi lasta Venemaa valeinformatsioonil oma ühiskondi ja ühtsust lõhestada ega võimaldada nende vaenulike narratiivide levimist. Euroopa Liit jõudis just sel nädalal kokkuleppele kuuendas sanktsioonipaketis, mis sisaldab veel mitme Venemaa propagandakanali keelustamist EL-is,“ sõnas Liimets ja lisas, et vaenuõhutamisel ei ole ka rahvusvahelistes suhetes kohta.

Kahepoolsetes suhetest kõneldes tõi Liimets esile Eesti ja Kanada väga hea teineteisemõistmise, seda nii küberjulgeoleku ja digikoostöö valdkondades kui ka rahvusvahelistes organisatsioonides. Ühtlasi kõnelesid ministrid võimalustest arendada omavahelisi majandussuhteid ning ka kultuuri ja hariduse valdkondi.

Välisminister Liimets külastas reedel koos oma Läti ja Leedu kolleegidega Valcartieri sõjaväebaasi, kus kohtuti Kanada sõjaväelastega, kes teenisid NATO lahingrupi raames Lätis. Ministreid saatis külastusel Kanada välisminister Melanie Joly ja kaitseminister Anita Anand.

Välisminister Liimets kohtub laupäeval Torontos kohalike ettevõtjatega, Eesti kogukonna esindajatega, avab ametlikult Eesti suursaatkonna uue hoone Ottawas ning osaleb saatkonnas Eesti lipu päeva üritusel.

11 kommentaari
  1. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Julgeolek on kindlustatud kui ei sekkuta teiste riikide siseasjadesse. Liimets sõidab müüda maailma meie maksumaksja raha eest ja arutleb ehkki sellest ei muutu maailmas midagi ja meie riigile kasu ei too. Kui meie julgeolek on ohus siis üks süüdlastest on Liimets. Ta ei sobi Hesherahinda ja on äärmiselt mõttetu välisminister kes meie riigile mitte midagi head ei tee.

  2. ei keegi 2 aastat ago
    Reply

    Elon Musk on öelnud, et tegelik USA president on inimene, kes tema tiitrimasina vända juures seisab. Tolle tüdruku kohta pildil võib arvata sama, ta korrutab ju ainult etteantud tekste. Õnneks olevat ta juba/või kohe ka ametist prii.

  3. Eve 2 aastat ago
    Reply

    muudkui arutleb aga tolku pole. Millal ta aru saab et Biden on kõige suurem süüdlane. Ilma tema sekkumiseta poleks sõda alanud vaid juba lõppenud. USA on po,,itanud paljusid riike ja uskuda et ta tahab ukrainlasi aidata on naeruväärne. Ta saadab sinna sõjamoona inimeste tapmiseks ja tal on vaid üks soov nõrgestada Venemaad. Sõda poleks olnud kui väljaspoolt poleks sekkutud ja Krimm oleks jäänud Venemaale. Kui ukrainlasest Venemaa valitseja Nikita kinkis Ukraina inale Krimmi siis see ei häirinud kedagi, kui toimus verime võimuvahetus Ukrainas ei häirinud see kedagi ehkki seda valkistati ette välismaal Biden on vana inimene kellel on olnud 2 peaoperatsiooni ka kellel on jäänud väga vähe pooldajaid omal maal on hädaohtlik tervele maailmale. Ukraina president kes on viinud oma rahva vaesusesse on täielikult Bideni ja mõnede Euroops riikide mõju all ja sellepärast kestab sõda.Ilma nendeta oleks ta ammu kokkuleppele jõudnud ja sõda poleks alanudki.

  4. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Ta võib arutada palju tahab aga sellest ei muutu tõepoolest midagi.biden tahtis Ukraina kaudu Venemaale ära teha. Ukrainas ju avastati laboratooriumid biorelvaga, mitmesuguste viirustega ja arvan et need olid määratud tänu Bideni tegevusele Venemaale saatmiseks aga sel juhul poleks nendestkaitstud ka Venemaa naaberriigid seega ka meie. Vastik on pugemine Bideni ja EL-ees.Muidugi poleks sõda Ukrainas kui Krimm oleks jäetud rahule Ukrainas elavaid inimesi oleks koheldud väärikalt ja mitte korraldatud tapmisi. Iga normaalne inimene peaks ju aru saama et Venemaa poleks sõda alustanud aga kogu aeg antakse sinna relvi ja ässitamine käib. UsA on pommitanud mitmeid riike ja selle asemel et tegeleda oma riigi probleemidega topib oma nina teiste riikide siseasjadesse, tahab ülemvõimu. Ja meie riigi mitmed poliitikud rahustavad end sattudes hasarti sellise tegutsemisega mis ei muuda Ukrainas midagi ja mis on meile kahjulik. kogu see tapatalgu on väljaspoolt tuleva ässitamise tagajärg ja mitte kuidagi ei lasta seda lõpetada sest Bidenil on oma huvid mängus ja ta ei lase rahu sõlmida. Aga rahu oleks ammu sõlmitud ja verevalamine oleks lõppenud kui oleks lastud Krimm Venemaa osaks jääda ja nagu teada Krimmi rahvas tahtis seda ja läks rahulikul teel Venemaa osaks ja Ukraina sõjavägi ei takistanud. Polnud sõda sest väljaspoolt ei ässitatud.

  5. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Venemaa ei alustanudki sõda. Sõda alustas NATO blokk ja seda on ta teinud NATO asutamisest peale.
    On toimunud ka Eesti anastamine. Millegipärast peale mõneteise puhta taeva aastate on meie taevas lendamas uusokupantide lennukid. Euroopa riikides mitmete riigijuhtide vanemad endised fašistid. Ka juut Georg Soros keksib, et: Ukraina on tema projekt. Kogu see kurjus on saavutanud selle , mida rahvas on väärt. Igat ühte on murtud sellega, millega on teda võimalik murda. Üha uued relvatarned on Venemaa testimine ja kummagi meelsed hukkunud tsiviilisikud ei huvita tegelikkuses keegi ! Mingit jura aetakse ka Ukraina viljast- Isegi Putin nimetas mitmeid teid -nii lihtsamaid kui keerulisemaid. Ja ka Odessa sadamat- koristagu ukrainlased iseenda külvatud miinid sadamast.
    Aga võibolla on see viljake ammu mehele pantud- nagu kunagi EV riigi reserv Tamsalus ( vahelagedega punkrid) -eriline meistriteos ( kuritegu)

  6. ???to sergei 2 aastat ago
    Reply

    Mind pole keegi murdnud, minu mõistust. Minu materiaalset olukorda, seega füüsist on proovitud murda küll ja küll ja see kestab. Mida ma sinu arust peaksin tegema siis? Lolle on mäkimisväärselt palju ümberringi.Ahnureid
    veel rohkem. Elektriarve tuli 75 euri + teised arved, arvekesed, Pension on 440 euri. Midagi endale osta või oma tervise parandamiseks teha ei saa. Võiksin veel mõndagi , kuid trükkimine maksab ja inimesed ei saa loetust aru ,nad ei oskagi lugeda..Tõlkimisele pole mõeldagi- raha!!! Lähen sõidan hobusega Sorose juurde riidlema.? Lolle lapsi pole ma nuhtluseks maailmale üles kasvatanud. Pole üldse inimsugu tekitanud juurde, neid niigi 8 miljardit. Siginevad kuubis . Kisub 3.maailmasõja poole. Hiina lahendab selle probleemi. Ja kollane rass saab maailma valitsema, nagu ennustet on. Aga temast tahetakse ette jõuda. juba siinpool maakera.
    Mitmeid projekte ja olukorrakirjeldusi olen ametkondadele saatnud läbi aastate – nad ignoreerivad neid ,ka erinevad valitsused ja vastavad kantseljarkas + keep smiling. Jah, valitsused on meid ignoreerinud.
    ;ida ma peaksin tegema su arust?
    Jüri reetis pensionärid , leidis ,et noorematega on tulusam flirtida ja meie olukorra parandamise asemel nagu lubas /probleemi ennast likvideerida= ühinemist täielikult Sotsiaalhartaga, ta pole isegi mitte lubanud kunagi /ja hakkas siis alandama centide viskamisega ja keerutama ja meie osast võtma ja jagama, Saigi endale pahandused kaela. Mentaliteet, mida lood, õiendab oma loojaga alati, uskumatul moel, äraarvamatuid, seostamatuid radu pidi,
    Mitte, et mul oleks illusioone mistahes valitsuse või partei suhtes. Pean ma nüüd partei asutama? Mõttetu.
    Saia küpsetamiseks peab jahu olema.
    Võib-olla saavad vaid tulnukad maaulma muuta, teistele rööbastele. Aga taas, millised nemadki on ja nende tahtmised?
    Jätan sulle mälestuseks mõned reeglid : “ARMASTUS LOODU VASTU ON MEIE UUS HÄDAVAJADUS” paavst Franciscus -see,kes elab. Minu arvates peab see käima ka ja eelkõige loomade kohta, sest inimene pole õieti seda väärtki.
    EHK KÜLL SA ÕIGUST NÕUAD , MÕTLE SEDA, ET ÕIGUSE TEEL LUNASTUST EI NÄE MEIST MITTE ÜKSKI:
    ARMU PALUME JA SAMA PALVE JUHATAB MEID KA ARMUTEGUDELE. Shakespeare. Minu arusaamise järele
    peaks see KÄIMA KA LOOMADESSE SUHTUMISE KOHTA -EELKÕIGE.
    Ja poliitikutele , olgu siin või kustahes – SÜÜDIOLEK, MIDA EI TAHETA NÄHA, ÕÕNESTAB INIMESE VÄÄRIKUST JA NÄRIB TEMA ENESEVÄÄRIKUST. MUUTUB HÄBIKS. MIDA SUUREM HÄBI, SEDA ROHKEM SEOB TA ENERGIAT. MEIE KEHA PEAB KANDMA KÕIKI MEIE PATTE.
    ARMASTUSEST VÄLJASPOOL ELAMINE MÕJUTAB MEIE TERVIST ROHKEM KUI VÕIME USKUDA.
    HUKATUSSE LANGEMINE TÄHENDAB SEDA, MILLE POOLE INIMKOND ON TEEL – TÄIELIKU ARMASTUSE PUUDUMISE POOLE. Tommy Hellsten psühholoog, nedits.teadlane, filosoof.
    Nii, et jah – suuremad minust on öelnud, teinud ja kirjutanud, Mis kasu ? LOLLUS+AHNUS+VASTUTUSTUNDETUS+
    TUIMUS+ VÄIKLUS + VÕIMUJANU – nende kandjaid on liiga palju.
    Sa tahad teada anda oma tõde ja infot vastukaaluks. Mina aiman ja tean, aga lase käia.

  7. ? 2 aastat ago
    Reply

    Mis viga on eelkirjutanu avalduses? Aga see, et nad mitte EI TAHA NÄHA, vaid nad EI NÄEGI , HINGESILMADEGA.
    Seega ei saa ka neil mingit salahäbi olla., nagu eeldas filosoof Hellsten. Sihandne tõug on geneetiliselt olemas.
    Robotid?

  8. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Või pole murtud: Meediakanalid (ajakirjandus) ainult nn. Venemaa okupatsioonist ja metsavendadest. Täielikult vaikitakse maha natside kuritegudest Eestis. näit Tartu külje all natside12 000-ne massihaud. Ajalugu teada on vajalik- see oli suur õppetund inimkonnale, kui aga sellega hakatakse ajusid väänama ja kellegi huve teenendama ???
    Miks me ei läinud iseseisva riigi rahvana edasi sõpruses , sidemete loojana ja kiskusime sinna poole, kus ebavõrdsus, ahnurid, väärakad väärtused (vikerkaarelippude väärtused) igasugused ajude vangistused (usud)- on eesti rahva usk taara usk !
    Mängisime maha oma naabri, koos varadega ja Teie poolt nimetatud kollase rassi liitu.
    Pole see anglo -sakside maailm midagi muutunud. On, olid nad maailma jäledaimad (inkvisitsioon jne .jne)- kogu maailma anastamine-põliselanike hävitamisega. Kahjuks muud rahvused, rassid arenevad ja nende sanktsioonidega võivad need EL, USA minna …….
    Ukraina murdmine: -lähiajaloo serveerimisega, natsismiga, euro propagandaga- kus väidetavalt kõik kukub taevast mannana , kirikute lõhestamisega jne.
    Püha tarkuseraamatus : Isegi ,kui sa meeletumat tambiksid uhmris liivaterade seas- ei kaoks temast rumalus.

  9. Jah 2 aastat ago
    Reply

    Lihtsalt naeruväärne kuidas tegutseb välisminister. Võlisminister peaks olema selline kes sõ,mib meile kasulikke kokkuleppei eriti majanduse alal ja ei raiska meie maksumaksja raha sest see on nagu tilk ookeani põkja aga meie inimestele on seda vaja.

  10. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Pandi kinni vene kanalid kust tulid head saated nimetades neid propaganda edestajateks aga mina pole ammu vaadanud ega kuulanud meie poliitikasaateid sest need on tõeliselt propagandlistikud juba ammust ajast olles Reformierakonna hääletorud.

  11. Soo 2 aastat ago
    Reply

    kuigi olen alati olnud Keskerakonna poolt ei kiida ma heaks Liimetsa tegevust. Tema jutuajamistest pole olnid kasu mitte kellelgi aga kahju küll. Tema pole mingi julgeoleku tagaja oma lobisemisega. meie riigile ta kasu pole toonud ja ainuke õige tegu reformierakondlaste poolt oli see et ta enam ei tööta välisministrina. Võlisminister peaks tegutsema nii et oleks kasulik meie riigile sõlmides kasulikke lepinguid aga Liimetsa tegevus oli hoopis kahjulik meie riigile.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.