Marek Jürgenson: riigi abiga tuleb inflatsioonitüvi maha raiuda

Marek Jürgenson

Inflatsioonitüvi kasvab hirmuäratava hooga, ajades võrseid igasse eluvaldkonda, kuid peaministril puudub plaan, kuidas riik tagab selle taustal elanike toimetuleku, et vältida meie inimeste langemist võlaorjusesse, lausub Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Marek Jürgenson.

“Soojusenergia 61, elekter 146 ja gaas 217 protsenti – need murettekitavad numbrid peegeldavad täna avaldatud inflatsiooninumbreid aastases võrdluses. Jutt käib Eestist ja meie inimeste toimetulekust. Jah, majandus ja keskmine palk näitavad samuti kasvutrendi, kuid oluliselt tagasihoidlikumas tempos,” märgib Marek Jürgenson. “Kõiki sisendeid arvesse võttes seisab Eesti tänasel päeval silmitsi 20-protsendilise inflatsiooniga. Paljude inimeste puhul räägime reaalsissetulekute ja ostujõu järsust langusest. Siinjuures tuleb rõhutada, et hinnatõusu ralli alles kogub tuure. Ma ei ole absoluutselt nõus Jürgen Ligiga, kes on korduvalt inflatsiooni mõju alahinnanud.”

Marek Jürgensoni sõnul nõustub ta täna Riigikogus peetud inflatsiooni-teemalisel arutelul esinenud majandusekspert Raivo Vare prognoosiga, et energiakandjate ja toiduainete hinnatõus jätkub ka sügisel. “Peame kriisi negatiivset mõju tasandama aktsiisi- ja käibemaksupoliitika kaudu. Üle tuleb vaadata toidukaupade maksumäär ja kütuseaktsiisid, et hinnatõuse pidurdada. Tarbimismaksude alandamine tooks märkimisväärse võidu neile inimestele, kes peaaegu kogu oma sissetuleku kulutavad toidu- ja esmatarbekaupadele ning kodukuludele. Toetan Raivo Vare mõtet, et kuna riigi maksutulud ületavad prognoose, siis on maksualandused tänasel päeval kindlalt omal kohal,” räägib Riigikogu õiguskomisjoni esimees.

Marek Jürgenson ütleb, et valitsusel tuleb kiiremas korras välja töötada inflatsioonitõrje kava. “Peaministri passiivsus teemaga tegelemisel on murettekitav. Bensiini liitrihind on juba tõusnud 2,3 euroni ja inimeste valulävi ammu ületatud. Näen, et kordumas on sama muster mis eelmisel talvel, kus Reformierakond hakkab meetmete väljatöötamisega tegelema alles siis, kui tugevat survet avaldada,” nendib Marek Jürgenson.

12 kommentaari
 1. musta mure 6 kuud ago
  Reply

  Tuletan meelde, et kõige vaesemad ei maksagi makse – seega kuidas maksude alandamne neid aitab ???
  Ligi on aga kokkuhoiu preester, Vabariigi algusest peale on ta jutlustanud KOKKUHOIDU = st. vaesematel pole HÄID AEGU OLNUDKI ALGUSEST PEALE. See PIDEV RASKETE AEGADE JUTT LÄHEB JUBA IGAVAKS. Seda kuulnud kogu see aeg.
  Aadu Musta mure, et jääme liitlastele silma halvas mõttes on aegunud – OLEME JUBA JÄÄNUD, SEST AINULT EUROOPA ÄÄREALADEL PEETAKSE EAKAID JA /VÕI HAIGEID SELLISES VAESUSES, TINGIMUSTES. lisaks kõik muud apsakad. Egas prantsuse president või peainister kunagi öelnud – teil oli võimalus vaikida, aga te ei kasutanud seda. Kuldaväärt sõnad !Ainult nemad, liitlased, meile seda ütlema ei tule, oma mõtteid aga peavad enda teada.
  Ma ei tea , kuidas või kelle ees saaks veel endale väärtustega “nägu” usutavalt tekitada. See aga mõjutab jah, meie suhteid mistahes riikidega, see mida meist sisemuses arvatakse, mõjutab ka kõiki tulevasi liigutusi nende riikide inimeste poolt ja ka nn.demagoogiasse uppunud väidet – mida me oma lastele pärandame!

  • Kahtlane 6 kuud ago

   Ligi tundub olema nagu Putini agent???

 2. valulävi 6 kuud ago
  Reply

  Mitteinimeste st, nende, kel pole vara autot soetada ja ülal pidada valulävi saab kohe ka ületatud tasuliste
  bussidega. Aga ei sest ole midagi.

 3. Ärme 6 kuud ago
  Reply

  parem raiu. Seda on Erki niigi üleliia teinud.

 4. to ärme 6 kuud ago
  Reply

  ja istub ikka oma koha peal.Nüüd tuleb Maripuu lisaks.jne.jne.jne.
  Riigivalitsemise geen kas on. või pole seda mitte. Juhigeen. Juhieetika.
  Kas sa siis ka ütlesid ÄRME kui 40% rahvast (kui kasvõi üks inimene või loom) vireles kõik see aeg ?
  Võib ju tõesti olla, et genotsiidid on selle hävitanud, nagu taadid teadsud pajatada ,kuigi Wabariigiaegne elu
  polnud mingi eeskuju ega meelakkumine.

  • Vabariigis 6 kuud ago

   võis vabalt elada, kui oli töö ja taheti tööd teha. Praegu oleks vaja kaotada töötus ja abirahad. Mõne kuu pärast hakatakse tööd otsima ning kõlbab ka seni põlatu töökoht. Mingit töötajate puudust meil sisuliselt pole. Klikk vaid maksab peale, et eestlane ei töötaks ning veaks mutukaid sisse. Eestlasi oli mõne aasta eest 68%, nüüd 65%. Kuid avalikult seda ei tunnistata.

 5. mäletamisi Wabariigist 6 kuud ago
  Reply

  Ära aja! Räägid asjust, mida ei tea ega omal nahal kogenud pole. Usud, mis meeldivam uskuda.
  Wabariigi ajal KUI oli töö ja taheti tööd teha – vaene sulane jäigi vaeseks, vanas eas aga pisteti vaestemajja.
  PENSIONE EI OLNUD. Muideks, PENSIONID TULID ALLES NSVL TULEKUGA.
  Tahtis tööd teha! Minu isa oli 7 aastane poisike kui saadeti turbarabasse tööle. Raha ei saanud kommirahaks pennigi, kõik tuli anda majapidamisse. Vanaisal oli pagaripoekene, vürtspoekene ja kingsepatööd tegi ka. Kõik ise. Lapsi trükkis 12 . Oli siis ise vihane nende peale ja andis peksa ,poistele ainult, kui väiksemgi arusaamatus juhtus. Peksis kuni piss väljas. Maandas ennast, sest SUUR TÖÖTEGEMINE KÄIS TALLEGI ÜLE JÕU
  ja toitu läks ikka palju. Kartulid söödi koortega, silgud, kui oli, sisikonnaga. Lapsed alailma näljas. Isa tuli kord koolist ja vaatas et pliidi peal oli kausike kliistriga, mõtles, et soust ja pistis nahka. Oli kirst, kuhu visati leivakoorikud, kasti kaan raske, et lapsed kallale ei saaks. Isa läks näljaga proovima ja jäu kõripidi kaane vahele.Need kuivikud sai salaja pliidile pandud ja ussid hüppasid seest välja, siis söödi.
  Lastest niipalju, et 2 surid vist lapsena -see oli tavaline tollases Eestis. 2 läksid Hispaania kodusõtta -üks ühele, teine teisele poolele. Sinna nad jäid. Tapeti maha. Tütar oli neeruhaige, ravi ei saanud, sõnnitas ja suri.
  Teised jäid ellu, aga olid kõik labiilsed. Muide, isal olid head geenid, oli intelligentne, vägagi, kuid sõda, pommitamised jms. hävitasid kik mida ta luua suutis. Tahtis saada vabrikandiks, füüsise eest hoolitses, oli tippvormis, riietus hästi, käis restodes,jooksis sarvi. Aga lapsepõlvetaak rusus hingel ja elu oli tal õnnetu väga.
  Ema ema pidi end tantsima ametnikule mehele pidudel, et mitte jääda töötüdrukuks oma vennale, kes sai talu. Teised vennad võrgutasid jõukad naised, Vanaema saigi nehele ja linna. Abielu polnud õnnelik. Mees suri
  varakult ja vanaema jäi tütrega üksi. Ema elas südames isa surma vist väga läbi.Oli ta siis 3-4 a. Oli ise suremas sarlakitesse. Nüüd tuli vanaemal leida kiirelt uus mees. Tal endal olid tõsised migreenid ja tuttava vabrikus ei jaksanud palju töötada. Sai taluperemehe, kes südamehaige. See sundis ema ja teda hirmsasti tööle, oli turtsakas, sest südamehaiged ongi, kabistas ema lapsepõlves, aga sellest ei tehtud juttu, vaja oli elada ära kuidagi.
  Selline oli su õnnis Wabariik.

  • Oled 6 kuud ago

   väga tundeline meenutaja.
   1. Oma elu korraldamine on isiku enda asi. Seda ei saa riigikorra kaela ajada.
   2. Kui keegi läks Hispaania kodusõtta, siis oli see tema enda valik, keegi ei käind neid püssiga ahvardades sinna minema.
   3. Varas saab ikka varga palga.
   4. On loomulik, et raha tuleb perekassasse, kui elatakse koos. Ja lapsed elavadki vanemate juures.
   5. Kui lapsi oli 12, siis selge et ülearu. Laste arv peab vastama vajadusele ja soovile, mitte neid paksult vorpima et ei suuda neid õpetada ega kasvatada.
   6. Vaestemajad on ka praegu, vaid teise nimetuse all.
   7. Eesti vabariigis maksti pinssi juba 1920a-st, kuid siis sõjaväelastele. Alates 1924a-st aga ametnikele ja õpetajatele, samuti santidele. Pinss laienes kõigile surmaeelikule epärast 2MS-i, kui oli vaja lõhkuda isetoitvad põllumajandid ja sundida nad valitsuse tööorjadeks.
   Ka minu vanemad ja vanavanemad elasid Vabariigis ja isegi tsaariajal. Olid ise hakkaja ja midagi tegid, said hakkama. Siis lähtuti loodusseadustest, et pead ennast ise toitma, nüüd elatud abirahadest, et ei töötaks.

 6. Jura Koffimassin 6 kuud ago
  Reply

  Tüüpiline kesikute plära. Ei mingit kasulikku ideed või ettepanekut. Inflatsioonitõrje kava 🙂 .. see on kõik mida see tühiaju välja suutis mõelda.

 7. to oled 6 kuud ago
  Reply

  LOLLUSEGA, SÕGEDUSEGA mi na vaielda ei oska.
  Keda jumalad tahavad karistada, selle muudavad nad sõgedaks -teadsid vanad kreeklased, vanasõma ulatub hinduismi, päritolult.

 8. ? 6 kuud ago
  Reply

  Milleks või kellele on tarvis riiki, mis ei ole toeks oma inimestele /tänapäevases mõistes peab olema juba -kõigile Elusolenditele/ ega arene Positiivsetes suundades laiahaardeliselt st.- kõigist Elusolenditest hooludes?
  Kellele? Karjale ametnikele, et head palka saada =st. järjele jõuda ja olla “tubli inimene”, poliitikutele, kes üksteist
  pudruga loobivad kui ülemeelikud jõnglased, suutmata neid elusid arendada ja turvata.?

 9. Ain 3 kuud ago
  Reply

  Härra Jürgenson kahjuks ei jaga nii lihtsat asja, nagu majanduslik isereguleerimine – hr. Jürgenosn väidab, et inflatsiooni saab ohjeldada ainult riik (huvitav, mismoodi?), kuid reaalselt ohjeldab inflatsiooni ainult inflatsioon ise – kui Eestis hakkab piim maksma 5 eurot liiter ja Lätis maksab piim 1 eurot liiter, siis tuuakse kogu piim Lätist sisse ja kohalik tootja kas sureb välja või hakkab müüma piima samuti hinnaga 1 euro liiter. Ja lahenebki kogu inflatsioon.

  Samamoodi läheb lõpuks ka elektri ja gaasiga.

  Euroopa on liiga seotud, et ühes liikmesriigis saaks inflatsioon olla pidevalt ja jätkuvalt kõrgem, kui teistes liikmesriikides.

  Kui 10 majapidamist müüb kartulit 1 euro kilo ja üks majapidamine müüb kartulit 10 eurot kilo, siis see 10 euroga kartulimüüja naudib ainult (kasumi)hetke, aga perspektiivis langetab temagi kartulikilo hinna 1 euroni. Kusjuures, lõpuks kaotab ta oma turuosa teistele, kuna ta jääb meelde, kui liigkõrge hinnaga turuosaline.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.