Õliühing: riigi otsustamatus võib maksuraha taas Lätti viia

Kütusekanister Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Eesti Õliühingu prognoosi kohaselt võib Läti valitsuse tehtud otsus kaotada 2023. aasta lõpuni biokütuse segamise kohustus viia Eestist suurusjärgus 18 miljonit eurot maksuraha juhul, kui riik mingisuguseid vastusamme ei astu. 

Eesti Õliühingu tegevjuht Mart Raamat nentis, et kui varasemalt pidi valitsus sisuliselt kaaluma seda, kas tahetakse meie eratarbijate jaoks kütuste hinnašokki leevendada, siis Läti hiljutine otsus peaks muutma ka riigi arutelutasandit. “Kui realiseerub Läti majandusministeeriumi hinnang ja lõunanaabrite kütusehinnad langevad 10 senti, siis tähendab see, et mootoribensiin hakkab Lätis maksma Eestist kuni 20 senti vähem. Veelgi keerulisem on olukord aga diislikütuse puhul, kus taastub 6–8-sendiline hinnavahe Läti kasuks,” selgitas Raamat pressiteates.

Raamatu sõnul on Eesti veoettevõtted hinnanud, et juba 5-sendiline müügihinna vahe mõjutab vedajate tankimisotsuseid ja viib taas suure osa kodumaisest veondussektorist tankima lõunapiiri taha. “See on juba läbikäidud tee ja teame täpselt mis juhtub – eelmisel perioodil, kui Eestis olid kõrge aktsiisimäära tõttu diislikütuse hinnad Lätist kallimad tangiti keskmiselt 32 miljonit liitrit aastas meie ettevõtete poolt naaberriigis. Suure tõenäosusega taastuks samasugune seis ja Eestist sõidaks Lätisse kokku umbes 18 miljonit eurot maksuraha,” prognoosis Raamat.

Kütusesektori esindaja sõnul ei suuda riik kütusesektoris toimuvat adekvaatselt hinnata ka riigieelarve laekumiste kontekstis. “Kui vaatame eelmise aasta sügisel koostatud 2022. aasta riigieelarve laekumiste prognoosi, siis sellega võrreldes laekub juba kütusehindade kallinemise tõttu ligi 30 miljonit eurot rohkem käibemaksu eelarvesse. Võttes arvesse ka suurt riski riigieelarve laekumiste vähenemiseks piirikaubanduse tõttu, siis lihtsalt ei pea paika valitsuserakonna väited, et aktsiisilangetus on väga suure hinnasildiga meede,” selgitas Raamat.

Õliühingu tegevjuht tuletas meelde, et valitsus on lubanud korduvalt samme astuda, kui Läti oma kütuste poliitikat muudab. Raamat ootab valitsuselt kiireid samme hinnatõusu leevendamiseks ja kritiseerib valitsuse otsustusvõimetust.

Kuna suvi on kütusetarbimise tippaeg, siis aitaks kiire otsus inimeste jaoks langetada suvise reisimisega seotud kulutusi. Raamat on aga skeptiline, et valitsus otsuseni lähiajal jõuab.

7 kommentaari
  1. Venemaa avaldas andmed Ukrainas võitlevate välismaalaste kohta – palju on eestlasi, palju soomlasi? 2 aastat ago
    Reply

    Ukrainas võitlevate välismaalaste kohta on andmed salastatud, aga Venemaa on avaldanud selle kohta info, mis näitab, et Vene luurel on asjast ülevaade olemas.

    Vene luure andmetel on välisriikidest läinud Ukrainasse sõdima alates tänavuse aasta 24. veebruarist 6956 (Euroopast 4866) võitlejat, kellest hukkunud on 1956 (Euroopast 1250), lahkunud 1779 (Euroopast 1101) ja rivis on veel 3221 (Euroopast 2515).

    Riikidest kõige enam on läinud Ukrainasse sõdima võitlejaid Poolast (1831), Kanadast (601), USA-st (530), Rumeeniast (504) ja Suurbritanniast (402). Hukkunuid on kõige enam Poolast (378), USA-st (214) ja Kanadast (162). Rivis on jätkuvalt kõige enam võitlejaid Poolast (1181), Rumeeniast (304), Kanadast (270) ja Suurbritanniast (226).

    Eestist on läinud Ukrainasse 164 võitlejat, kellest hukkunud on 55, lahkunud 49 ja alles 60. Soomest on läinud Ukrainasse 74 võitlejat, neist hukkunud 20, lahkunud 27 ja alles 27.

    • to:toomas 2 aastat ago

      Aga kus see rahvas on? Pikali, vä?
      Aeg on üles tõusta.

  2. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    “riigi otsustamatus” kus meie riigijuhid üldse midagi omapäi otsustasid ? Nagu tõelised eestlased kunagi st.ennem vaatame ringi mida teevad teised,eriti suured ja vägevad siis võtame kohe õige suuna aga rahvas võib muru süüa !

  3. Soo 2 aastat ago
    Reply

    vaesed riigid nagu Poola, Lõti, Leedu ja Eesti on kõige agressiivsemad ja topivad oma nina sinna kuhu neil pole asja.

  4. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Läti tegi suure lolluse Venemaa suhtes ja Venemaa võib tõesti sõja neile kuulutada kui nad oma otsusesr ei loobu. Nad vabandavad eend sellega et EL sundis neid seda tegema. Ega mõned mei poliitikud ka arvatavasti tahavad karu äratada meiega sõdima ega muidu ei ässitaks ja vihavaenu ei õhutaks.

  5. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Lätist, poolast, EL-ust Bidenist ja mõnest veel tuleb eemale hoida sest need teevad kõik mis võimalik et sõda Ukrainas jätkuks ja nende vihavaenu avaldused võivad meile häda kaela tuua.

  6. to Harry 2 aastat ago
    Reply

    Need kes siin kirjutavad, üle 2 lause ei loe – pole selleks suutelised, nagu tünapäeval enamik noori. Saati siis
    kirjutatu mõttest aru saama.
    Kui Sa pool Piiblit ümber kirjutad siis nad ei loe seda. VÕTA ASJAKOHANE TSITAAT PÜHAKIRJAST JA PANE SEE SIIA ÜLES.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.