Tallinna Haiglalt raha äravõtmine oleks tervishoiuvastane kuritegu

Tanel Kiik. Foto: Scanpix

Tanel Kiik, endine sotsiaalminister ning tervise- ja tööminister

Uue Põhja-Eesti meditsiinilinnaku vajalikkusest on eksperdid rääkinud aastakümneid ning tervisekriis on selle olulisust veelgi suurendanud. Valitsuse väidetav kavatsus loobuda Tallinna Haigla rajamise toetamisest oleks viimaste aastakümnete kõige tervishoiuvaenulikum samm. Masendav, kui viimastest kriisidest pole mitte midagi õpitud ning Reformierakonna ainuvalitsus vilistab nii Eestimaa patsientide kui tervishoiutöötajate heaolule. 

Eesti tervisesüsteem vajab kaasaegse ruumilahendusega Tallinna Haiglat, mis arvestab tänapäevase nakkuskontrolli vajadusi, lisab haiglavoodeid, võimaldab meie piiratud meditsiinipersonali paremat koostööd ja parandab patsientidele raviteenuste kättesaadavust. Uus haiglahoone annaks ka võimaluse kõrgenenud ravivajadusega olukordades operatiivsemalt reageerida. Oleks lühinägelik ja täiesti vastutustundetu rikkuda see ainukordne võimalus sajandi olulisem tervishoiuinvesteering Tallinna linna, riigi ja Euroopa Liidu koostöös reaalselt ära teha. 

Tallinna Haigla projekti äranullimine seaks löögi alla mitte ainult pealinna, vaid kogu Eesti tervishoiusüsteemi toimimise ja tulevase kriisivõimekuse. Kavandatava Tallinna Haigla vastutuspiirkond on ligi 600 000 elanikku ning ajas kasvav. Tallinna Haigla teeninduspiirkond katab Harjumaa, Läänemaa, Saaremaa, Hiiumaa, Raplamaa ning osaliselt Ida- ja Lääne-Virumaa, Pärnumaa, Järvamaa ja Lõuna-Eesti maakonnad.

Tervisevaldkond ja Tallinna linn on teinud aastaid tööd projekti eduka realiseerimise nimel. Saime eelmisel aastal pingeliste läbirääkimiste tulemusena kinnituse projekti rahastamisele Euroopa Liidu taaskäivitamisrahastust. Tallinna linn on kehtestanud vajaliku detailplaneeringu, alustanud hoone projekteerimisega ning asutas hiljuti haigla rajamiseks ka uue Tallinna Haigla Arenduse sihtasutuse. Mitukümmend inimest töötab igapäevaselt selle nimel, et uus meditsiinilinnak saaks rajatud. Reformierakonna üheparteivalitsusel puudub mandaat mitme eelmise valitsuse poolt toetatud suurprojekti mahakandmiseks. 

Tallinna Haigla Lasnamäe meditsiinilinnaku eeldatav kogumaksumus koos kriisihaigla võimekuse ja kahe maa-aluse korrusega on 2022. aprilli seisuga ca 585 miljonit eurot. Eesti taaste- ja vastupidavuskavast on planeeritud katta 280 miljonit eurot, Tallinna linn panustab projekti vähemalt 140 miljonit eurot ning sama palju peaks haigla rajamisse investeerima riik, kuna tervishoiuteenuste korraldamine on vastavalt seadustele riigi kohustus.  

8 kommentaari
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Meil on kuritegelik organisatsioon nimega Reformierakond mis ei lase mitte midagi teha meie riigi ja inimeste heaks.Varem tegelesid reformierakondlased valesüüdistuste vorpimisega tublidele inimestele, nüüd portakse EL-u ja Bideni eea. Tegelikult pole nad kunagi hoolinud sellest kuidas saavad hakkama meie inimesed-

    • Õppige ometi! 2 aastat ago

      Poola sai valmis piirile Valgevenega 5 meetri kõrguse aia ehitusega. Aia ehitus algas 25. jaanuaril, selle pikkus on 186 kilomeetrit ja selle ehituseks kulus 49 000 tonni terast.

      Praegu paigaldatakse elektroonilise valve süsteeme – kokku paigaldatakse 2500 valvekaamerat ja liikumisandurit.

    • Miks 2 aastat ago

      on nii, et tegemist on TALLINNA haiglaga aga rahastama peavad seda kõik üle Euroopa?
      Kui mõni vald või linn tahab omale haiglat, siis peab ta selle oma rahaga ehitama ja teenistujatele tasuma.
      Midagi on siin mäda.

  2. Tanel 2 aastat ago
    Reply

    ei saa aru, et on sõja aeg ja haiglasse sattumise asemel paljud hoopis hukkuvad. Seega on vaja hoopis uusi kalmistuid.
    Millest ma aga aru ei saa, on soov mitme erihaigla asemele ehitada üks suur monstrum. Seal isegi haigused ja raviviisid ei kattu, seega puudub ka kokkuhoid. Pole need praegused haiglad sugugi nii maha käinud, et neid ei saaks uuendada. Nõus vaid sellega et kesklinnast tuleb haiglad linna äärde üle viia.
    Tallinn on ka nii monstrumiks kasvatatud, et vabalt võib linnas olla 3-4 samaliigilist haiglat.

    • Silmakirjatseja 2 aastat ago

      See soenguga poju on silmakirjatseja.Alles ta määgis koos reformikaakidega koos ja kirus EKREt.Nüüd anti talle endiste peremeeste poolt jalaga ning poiss niuksub kuritegelikkusest-mida te ise tegite, sunnikud?

    • Kui 2 aastat ago

      tegu on kuriteoga, peaks Tanel pätid kohtu alla andma.

  3. Eve- 2 aastat ago
    Reply

    Terk on olnud alati hoolitsev ja aus poliitik. Selliseid Reformierakonnas pole. Kui palju parem oleks meie elu kui Reformierakonna asemel oleks mõni teine erakond nagu näiteks oli Rahvaliit, siis oleksid keskerakondlased saanud teostada kõike head meie rahva jaoks. Aga näe imet neile antakse hääli. Kas tõesti usunad mõned nende valesid. Eks peavoolumeedia olles nende suuvooder õigustan kõike.

  4. Kui 2 aastat ago
    Reply

    meie ravi on nii edukas, siis peaks inimesed terveks saama ja haigete arv vähenema, et pole vaja enam mingeid uusi mammuthaiglaid. Tuleb vaid vanad kinni ja kokku panna. Või arstid enam ravima ei peagi?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.