Keskerakond: toidukaupade käibemaks tuleb langetada 9 protsendile!

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis tänasel istungil üle eelnõu langetada toiduainete käibemaks üheksale protsendile. Riigikogu liikme Tõnis Mölderi sõnul on erakordselt kõrge ja inimeste toimetulekut mõjutava inflatsiooni tingimustes riigi kohustus oma inimestele erinevate meetmetega appi tulla.

“Hinnarekordeid purustavate energiahindade mõju jõuab ka poelettidele. Juunis kallines Eesti Konjunktuuriinstituudi toidukorvi maksumus aastases võrdluses koguni 18 protsenti. Kui viimastel aastatel on toidukorvi kallinemine jäänud maksimaalselt 2 euro piiresse, siis tänavu suurenes maksumus rohkem kui 14 euro võrra,” märgib Tõnis Mölder. “Viimased uuringud näitavad, et hinnaralli mõjutab oluliselt ka toidukaupade tarbimist – inimeste ostukorvis kasvab soodushinnaga ja odavamate toodete osakaal, mis omakorda avaldab mõju elukvaliteedile. Eestimaalased eelistavad kodumaist toitu, kuid on samas väga hinnatundlikud.”

Tõnis Mölder lisab, et käibemaksuerisusega on võimalik väiksema sissetulekuga inimestele toitu kättesaadavamaks teha ja nende elujärge parandada. “Eesti on üks neljast Euroopa Liidu liikmesriigist, kus ei rakendata toiduainetele käibemaksu soodusmäära. Enamik riikidest on käibemaksu alandanud 0-15 protsendini. Näiteks Soomes on toiduainete käibemaks 14% ja Rootsis 12% ning Lätis kehtib värsketele puu- ja köögiviljadele alates 2018. aastast 5% käibemaks. Toit moodustab pere eelarves kõige suurema osa, sellele kulub ca 21 protsenti väljaminekutest,” lausub Tõnis Mölder.

Keskerakonna volikogu esimees ütleb, et kõikide sisendite hinnad on tõusnud ja kasvutempo jätkub ning see tähendab, et hinnalagi ootab meid veel ees. “Importkauba hinnasurve tingimustes töötab suur osa Eesti toiduainetetööstusest ellujäämise piiril. Valdavalt tegutsevad siinsel turul oma toodangut müüvad välismaised toiduainete tootjad koduriigi poolt pakutavatel soodustingimustel, samamoodi peaks toidujulgeoleku eest seisma ka Eesti valitsus. Oleme seiskohal, et toiduainete käibemaksu langetamine 9 protsendile on praeguses olukorras Eesti inimeste ja ettevõtete toimetulekuks hädavajalik samm. Valitsuselt on vaja kiireid tegusid, oleme inflatsiooni poolest Euroopa kõige esimesed,” räägib Tõnis Mölder.

Eelnõu kohaselt tuleks langetada 9 protsendile toidukaupade, jookide ja muude selliste inimestele tarbimiseks mõeldud toorainete ja nende valmistamiseks või säilitamiseks kasutatavate maitseainete, säilitusainete, värv- ja muude lisaainete käibemaks. Samuti tuleb langetada restorani- ja toitlustusteenuste ning sööda- ja segasööda ning nende valmistamiseks kasutatavate tooraine- ja lisaaine, loomade toiduainena kasutatavate tööstuse jäätmed ning sööda tooraine käibemaks.

8 kommentaari
  1. Mida 2 aastat ago
    Reply

    te nüüd kerklete kui enam valitsuses pole. Aga valitsuses olite vaid nagu kult rukkis. Saaks aga rahvalt rohkem pappi välja petta.

    • EKRE tõde 2 aastat ago

      Norra ja Rootsi politsei on avastanud Ukraina prostituutide võrgustiku. Selle aitas paljastada üks Moldovast pärit mees, kes sõelus tihti Rootsi vahet.

      Rootsis algatati võrgustiku paljastamiseks politseioperatsioon „Odessa”. See nimi polnud juhuslik. Ukraina sadamalinnast Odessast on pärit palju prostituute, vahendab NRK.

      Stockholmi politseiinspektor Simon Häggström rääkis, et see on esimene kord, kui Rootsis on rohkem Ukrainast kui Rumeeniast pärit prostituute. Sellist asja pole kunagi varem olnud.

      Häggströmi sõnul on Ukraina prostituutide arvu plahvatusliku kasvu põhjuseks sõda. Häggströmi sõnul pole palju Ukraina naised valinud seda ametit vabatahtlikult.

      Huvitav on see, et prostituutidena töötavad Ukraina naised pole põgenikud, nad pole end arvele võtnud. Nad on saadetud sutenööride poolt.

      Paljudel neist naistest olid varem korralikud töökohad kodumaal. Politseiuurimine näitas, et Rootsis töötavad prostituutidena endised Ukraina psühholoogid ja kohvikutöötajad, niisamuti müügiesindajad, fotograafid ja advokaadid. Nüüd on nad sõja tõttu kõik kaotanud.

      Häggströmi sõnul poleks neid naisi saanud värvata, kui poleks sõda. Ukraina majandus on sõja tõttu kaoses. Maailmapanga prognoosi kohaselt on Ukrainas tänavune majanduslangus 45,1 protsenti. Umbes pooled Ukraina ettevõtted on sõja tõttu tegevuse lõpetanud. 90 protsenti Ukraina viljaekspordist on pärsitud.

      Norras Oslos tegutsev prostituutide võrgustik on samuti Ukrainaga seotud. Norra politsei andmetel on prostituute saabunud Ukrainast nii enne kui pärast Venemaa rünnakut. Viimase poole aasta jooksul on Norrasse toodud ligi 200 naist, enamus neist Ukrainast.

      Politsei kirjeldab seda kui Norra-Ukraina võrgustikku. Oslo bordelli pidasid üks 30ndates eluaastates Norra mees ja 50ndates eluaastates Ukraina naine.

  2. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Reformierakondlased ei langeta midagu sest neid ei huvita kuidas elavad meie inimesed. Neil on muud huvid ja et olla võimul need 2 erakinda mus on vaid selleks et oleks arvuline ülekaal kuuletuvad ja alluvad reformierakondlaste tahtele. Nende rahakotis raha ei nuta.

    • Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult?Kesskat ei ole kunagi 2 aastat ago

      keska on nagu puugid rahva kallal.

  3. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Harry paluge Jumalat et reformierakond kaoks võimalikult ruttu võimult, muidu kaob kõik mida keskerakondlased tegid meie rahva heaks ja kõik läheb kolinal allamäge nagu oli Ansipi ajal. Vaesus aina kasvas .

  4. käibemaks 2 aastat ago
    Reply

    Käibemaksu langetamine peaks olema ainult Eestis toodetud kaupadele, st.Eesti tootja ja ka edasimüüjad Eestis kohapealseks otstarbeks ei tohi rakendada kõrgemat KM kui 9.
    Siis kaob kaubanduses ka kauplusekettidel võimalus mängida mujal villimisega(Leedu või Lätis, eritellimused) ja tagasijõudes on Eesti piim kooritud aga Rimi , Maximas jm. kaup odavam kui Euroopas käinud. Need vahe saajad vähenevad.
    Ilmselt kaob siis ka Antsu taolistel Poola porgandist jms. Rukkilille või Pääsukesega mahlu soustida ja meie see tädi- kes ikka vahel sõna võtab ja väänleb TV-s , vaikib ja peab ka leidma omale uue koha:)- sest siis tabavad lõpuks tarbijad lõplikult tema ilmeka ja sorava jutu taga , tema uue sünnitatud IME kiitmise:)
    Kõik mujalt eksport kaup – logistiliselt sissetoodav – olgu 18%.

  5. inimene 2 aastat ago
    Reply

    EKREL on paljudes asjades õigus olnud. Valige neid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.