Jüri Ratas: keskmine pension peab tõusma 1000 euroni

Jüri Ratas: keskmine pension peab tõusma 1000 euroni

Keskerakonna valitsuste ajal on vanaduspension tõusnud enam kui 200 euro võrra ning kerkib järgmisel aastal prognooside kohaselt üle 650 euro, aga selleks, et me eakad saaksid hakkama, peab keskmine vanaduspension tõusma järgmise valimistsükli jooksul 1000 euroni ning moodustama edaspidi vähemalt 40% Eesti keskmisest palgast, ütles Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas erakonna kongressil peetud kõnes.

“Erakorraliste pensionitõusudega tuleb jätkata ning leian, et juba järgmisel aastal peame pensione lisaks indekseerimisele 20 euro asemel tõstma vähemalt 50 euro võrra,” lausus Jüri Ratas. “Eakad on ühiskonna haavatavamaid gruppe ning me ei tohi neid jätta hinnatõusu meelevalda. Teame, et eriti raske on praeguse hinnakasvuga hakkama saada üksi elavatel pensionäridel, mistõttu juba tõstsime ka nende toetust.”

Jüri Ratase sõnul käib oma kallite vanemate ja vanavanemate eest hoolitsemine paljudele üle jõu ning seetõttu tuleb sellega seotud küsimustele kiiremas korras lahendused leida. “Oli väga positiivne, et tänane valitsuskoalitsioon lubas keskmise pensioni eest hooldekodukohta. Täna teame paraku, et koalitsioonileppesse see uljalt välja käidud mõte siiski ei läinud ning ka raha selleks pole tegelikult piisavalt. Keskerakond nõuab, et uus valitsus täidaks eakatele antud lubaduse ning tagaks abivajajatele pensioni eest hooldekodukoha,” rõhutas Jüri Ratas.

Ligemale kuus aastat Keskerakonda juhtinud Jüri Ratas on veendunud, et maksusüsteemi tuleb kaasajastada, et see töötaks Eesti inimeste heaks. “Seda, milliste maksumuudatuste üle peaksime avalikult senisest rohkem arutama või millised muudatused ellu viima, on meie üheskoos valida ja otsustada. Terviklike lahenduste loomiseks vajame mõistagi kogu ühiskonda kaasavaid arutelusid, põhjalikku analüüsi ja head koostööd,” rääkis erakonna esimees.

“Me ei räägi maksupoliitika võimalikest muudatustest ainuüksi maksude tõstmise pärast, vaid ikka seetõttu, et tänase maksusüsteemi muutmata jätmisel jäävad esile kerkinud probleemkohad lahenduseta,” jätkas Jüri Ratas. “Pean õigeks, et seisame edasi astmelise tulumaksu kehtestamise eest, kus jõukamate inimeste panus on sidusa riigi ülesehitamisel suurem. Peame senisest julgemalt võtma ka initsiatiivi, et rääkida luksusmaksudest, mis võimaldaks riigil rohkem panustada oluliste murekohtade lahendamisse. Suuremat tähelepanu vajab debatt hoolduskindlustusmaksu rakendamise üle, millega katta konkreetselt vaid hoolekandega seotud kulud. Valitsuse lubadus on samm õiges suunas, kuid on väga kaheldav ja esimesed signaalid seda juba näitavad, et vananeva ühiskonna ja vajaduste taustal pole pakutav poolik lahendus jätkusuutlik.”

Jüri Ratas lisas lõpetuseks, et vähem kui seitsme kuu pärast toimuvatel Riigikogu valimistel tuleb ühiselt pingutades teha võimalikult tugev valimistulemus, sest ainult nii saame seista Keskerakonna põhimõtete eest täpselt nii, nagu tegime seda viimasel kuuel aastal.

8 kommentaari
  1. Suured tänud 2 aastat ago
    Reply

    100 eurot on meil käes. Tänan.
    Mis see TUHAT siis ka enam on.

    • Jutud vaid enne valimisi 2 aastat ago

      Vanad lubadused ikka täitmata! Uusi ei usu enam.

  2. to jüri ratas 2 aastat ago
    Reply

    SENIKAUA KUI TE EI SUHTLE ISIKLIKULT INIMESTEGA, KES SOOVIVAD TEILE OMA PROBL. JA ETTEP. RÄÄKIDA- JUST NIMELT TEILE JA ISIKLIKULT /mõisahärra räälks ka moonakaga- pärast lasi matsihaisu toast välja/ KOBATE PIMEDUSES EGA TEA TEGELIKULT ,MIDA ELUSOLENDITE HEAKS TEHA – KUI TE MIDUGI ÜLDSE
    NENDE HEAKS TEHA TEHA TAHATE…MIS OLEKS IGATI VÄÄRIKAS JU VALIMISEELSETE RÄHKLEMISTE ASEMEL. ÕPIKSITE TUNDMA NEID, NEIST HAPRAIMATE TEGELIKKE VAJADUSI JA SOOVE. /ülskord, elu lõpul
    võiksite endale öelda, mida olete teinud maailmas Head, just seda läheb siis vaja /

    1.HINDADE TÕUS POLE AINUS PÕHJUS, MIKS PENSIONE TÕSTA.
    MAJADE SOOJUSTAMINE ON SEE , MIDA
    VÄIKSEMA PENSIONIGA ÜKSIKUD VANADUSPENSIONÄRID MAKSTA TEGELIKULT EI JÕUA JA MIDA NEILE KA ENAM VAJA POLE.AGA MIDA JÕUKAMAD ELANIKUD NEILE PEALE SUNNIVAD, NII ET NAD KAS KODUTUKS JÄÄVAD, /sots.korter pole lahendus!!!/ PIDEVAST CENDIVEMITAMISEST NIIGI ARMETUST PENSIONIST HAIGEKS JÄÄVAD JA ÄRA SUREVAD, DEPRESSIOONIS, PIDEVAS PINGES JA EHK KA NEEDES ENNE OMA PIINAJAID.
    SEETARVIS ON VAJA LUUA FOND MIS NENDE KULUD KATAB, JÄTTES NEILE KÕIK ÕIGUSED OMANIKUNA k.a. MÜÜK JA PÄRANDAMINE. MÜÜGIST SAADUD RAHAGA MAKSTAKSE FONDILE TAGASI VÕI MAKSAB PÄRIJA./selleks ongi enamasti KOV/
    2. MITTE SELLEKS EI TULE PENSIONE TÕTA, ET INIMESI VANADEKODUSSE PANNA !/kas see on meeldidatahtmine vanadekodumagnaatidele ja elujõulistele sugulastele, kes vanadest lahti tahavad saada.Viimastele tuleb kergendus luua tiesel moel = KODUTEENINDUS-JA PÕETUSVÕRGUSTIKU TEKITAMISEGA
    MIS ON RIIKLIKU ALLUVUSE JA KONTROLLI ALL!! Muidigi pole sellest kasu, kui noored tahavad eakate vara
    kinnisvara endale saada../
    MITTE KEEGI EI TAHA SINNA MINNA JA SEEDA KARDETAKSE HLLEMINI SURMAST ! KAS TE TÕESTI SEDA EI TEA??? /see saab olema achilleuse kannaks ka reformaritele valimistel, kuigi nende valija arvab heauskselt
    et see küsimus TEDA vanaduses ei puuduta…?/
    VANADEKODUSSE SAADETUD INIMENE KAOTAB KÕIK ÕIGUSED NIIPEA KUI ASTUB ÜLE LÄVE. TA LAKKAB OLEMAST INIMENE OMA SOOVIDEGA, OMA DOKUMNTIDEGA, OMA RAHA, OMA ASJADEGA – ISEGI PRIVAATSUSEGA RÄIGEIMAL KUJUL. TA EI OSALE ENAM OMA ELUS , EI VÕTA VASTU TÜHISEIMAIDKI OTSUSEID ILMA MÕJUTUSTETA – SEE TOOB KAASA KIIREIMA HÄÄBUMISE. KAS SEE ONGI KAVAS??? COVID
    TEEB JUBA NIIGI HEAD TÖÖD VAIKSELT, AGA PÜSIVALT, NAGU SULGEMATA ÄRAVOOLUTORU…
    KIRJUTASIN KORD, ET TEIL ON 300 000 VANADUSPENSIONÄRIST 200 000 valijat ja 150 ooo on neist KINDLAD
    KUI PEATE OMA LUBADUSI. EI PIDANUD. LOODUD MENTALITEET LÕI EBATAVALISELT KIIRESTI.
    KAS NÜÜD PARANDATE END ??? TEETE KA MIDAGI TÕELISELT VÄÄRTISLIKKU , NAGU KASVÕI SELLESAMA MENTALITEEDI INIMVÄÄRSEMAKS PARANDAMINE = HOOLIMINE KÕIGEST ELAVAST.
    Paavst Franciscus jättis Tallinnas käies meile kuldsed sõnad – ARMASTUS LOODU VASTU ON MEIE UUS HÄDAVAJADUS. /armastada on raske, tõesti on, aga Hoolida ju ikka võiks – vähemasti mitte pöörata asju Halvemaks kui nad juba niigi on. Ja nad on tõesti -viimase piiri peal. Võtke, palun , vaevaks teada saada-tahta,
    olla posit. vundamendi looja, mitte tühja tagaajaja, viimane manitsus käib KÕIGI poliitilute, valitsuste, ametnike ja üldse inimeste kohta. Seetarvis teid loodi/

  3. eelmisele viidates 2 aastat ago
    Reply

    miks sa kirjutad suurte tähetedega?
    1. Väärikas pension tuleb tagada neile, kel tervisest on tekkinud puudus tööstaažile ja teenimisele ning neile, kel tööstaaži on rohkem kui 40 aastat. Pension peab võimaldama äraelada ja sinnapoole on Keskerakond ka liikunud.Seega on pensioni väärikus sõltuv põhiliselt 2 kriteeriumist.
    Need, kes on oma musta rahaga sehkendanud ja seepärast kasutanud miinimupalgal olekut , ka välismaal töölkäies – neil ei maksa halada(töötavad Eesti firmades allettevõtjad). Jah, pension peaks olema täna juba vähemalt 800.- EUR juures, kes on töötanud riigile lojaalselt 40 ja rohkem aastat. Kas siinsed kommenteerijad on ka nii agarasti pöördunud kõigi erakondade poole? Pole meedias täheldanud.
    2. Hooldekodu koha tagamine – see on niigi selge, et lihtsalt keegi sinna minna ei soovi, selleks on põhjused – kas ükskik või tervislik seisund toimetulekust
    3.Mingist majade soojustamisest -ajada plära , see näitab lihtsalt sagarate puudulikkust – krt. ei saa üle 50 m2 üksi pidada ning krt.omanik peab käima MAJAkoosolekutel, et Haldusfirmad ei pressiks KÜ juhatuste kaasabil mõttetuid kulutusi peale, millest saavad 3…5% need aktiivsed kulutajad….
    4.Kõik, kes märgivad- nendega ei suhelda, olete te kirjutanud erakonna listidesse oma probleemidest? Pole ju mõtet siin hakata iba ajama tegematusest.
    Ma ei näe siin erinevates kommentaariumites mingeid ettepanekuid – kui keegi teebki ettepaneku või lisab arvamuse, kuidas võiks, on suuresti üksosa kirjutajaid ainult halvustamas ja määravad mingiteks trollideks….
    Mille üle siis nurisete?

    Soovin jõudu Keskerakonnale ettepanekute realiseerimiseks.

  4. to eelmisele viidates 2 aastat ago
    Reply

    kes sind torkas sinnasamusesse ?!
    miks sa alati sügeled ,mis viga on ?
    majade soojustamine ju toimus ja toimub ja üksilkul vanainimesel pole siin midagi õiendada koosolekul ega millestki maksta, ega korteri küljest tükki saa lõigata ega ole müümine ostmine nii lihtne kui sa oma nõmeduses ette kujutad.See võtab aastaid, eriti kui korter pole kohas kus hinnad laes. võib juhtuda, et müügirahast midagi vastu saagi, eriti kui kallid naabrid seda himustavad poolmuidu saada, sülg tilkumas laiade lõugade vahelt, hambad irevil. see suretab selle vaese üksildase peagi. iga nn.koosolek, kus ta oma väljapääsmatut olukorda tajub võib talle viimaseks jäädaa. sellised asjad on hullemad kui omaaegsed parteikoosolekud jm.tööliste ajupesu koosolekud kolhooside tekitamise ajal.
    haldusfirmad pressivad nagunii ja seda just nimelt KÜ esimeeste ja valitute toetusel, see on enesestmõistetav, nii see masin töötab. pahmast sõtkuva härja suud ei pea kinni seotama- seda osa piiblist tunneb rahvas eriti hästi. aga egas haldusfirmade pressing palju muuda – liiga suured on need kulud ülejõu
    üksikule vanainimesele ikkagi!
    ettepanekuid on kommentaariumites olnud mitmeid ja ka selles lehes. listidest on samavähe kasu kui ministritest.
    hooldekoduta võivad inimesed väga hästi hakkama saada kui on teenindus-ka põetusvõrgustik-koguni surmani võivad osad voodihaiged hakkama saada. kas sinu arvates hooldekodu surilaosak. lamatistesse mädaneda jms. hädad on parem?
    Soome jt. Euroopa riikide miinimumpension st. väikseim staaziga, mis on 5 aasat, pension on 800.-euri. seejuures saavad nad veel kõiksugu teenuseid ja abisid ja eluasemetoetust.
    pension ei pea võimaldama mitte Äraelamist st. Ära elamist st. elust väljumist ,nagu see praegu toimub, vaid Rõõmsat ja Rahulikku Elu.
    Nii lihtne see ongi.
    ja lõpeta oma haige psühhopaatiline klähvimine.

  5. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Jätaks selle keskmise jutu mis meenutab vana anedkdooti – üks karjanaine magas esimehega,teine mitte,kuid keskmise litsi andsid välja mõlemad !
    Muudkui lubame ja lubame aga kui otsustamise aeg käes siis raha netu! Käime mööda maailma sõdimas,toetame teiste omavahelisi kemplemisi,ehitame lasteaedu,jägame raha paremale ja vasakule jne.
    Omad inimesed närigu muru ! Kui lolliks maksumaksjat veel teha püüate ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.