Ratas juhatas NB8 riikide parlamendijuhtide julgeoleku- ja kaitsekoostöö arutelu

Foto: Leedu Seim

Riigikogu esimees Jüri Ratas juhatas Kaunases Põhja- ja Baltimaade (NB8) parlamentide esimeeste kohtumisel arutelu teemal „Julgeolek ja kaitse. NB8-NATO klubi: Uued võimalused tõhustatud Põhjamaade-Balti julgeoleku- ja kaitsekoostööks“.

Ratas ütles, et käesolev aasta on olnud meie lähiajaloos erakordne. Venemaa agressioon Ukraina vastu kujutab endast ülimalt tõsist ohtu Euro-Atlandi julgeolekule.

Ta toonitas, et demokraatliku maailma vastus Venemaa agressioonile on olnud kiire ja otsustav. Julgeoleku ja kaitse valdkonnas on see tähendanud sõjalise abi andmist Ukrainale, meie riikide kaitsekulutuste suurendamist ning, mis on väga oluline, Soome ja Rootsi puhul on see viinud otsuseni taotleda NATO liikmeks saamist.

„Soome ja Rootsi ühinemine NATOga on meie regiooni jaoks pöördepunkt ning oluline panus kogu Euro-Atlandi piirkonna julgeoleku suurenemisse. See loob uusi võimalusi piirkondlikuks julgeoleku- ja kaitsekoostööks – NB8 koostöö saab uue strateegilise mõõtme,“ ütles Ratas. „Meie Riigikogu oli esimeste seas, kes mõlemad ühinemisprotokollid ratifitseeris 5. juulil,“ märkis Ratas.

Ta lisas, et on mitmeid valdkondi, kus on võimalusi veelgi tihedamaks koostööks – näiteks meie kaitsekavade integreerimine, osalemine üksteise õppustel, kaitsevõime alased ühishanked ja koostöö kaitsetööstuses.

Ratas märkis, et Venemaa jääb veel aastateks NATO jaoks kõige olulisemaks ja otsesemaks ohuks. See on selgelt välja öeldud ka NATO uues strateegilises kontseptsioonis, mis võeti vastu Madridi tippkohtumisel. Väga oluline on seal tehtud otsus tugevdada oluliselt alliansi kaitse- ja heidutushoiakut meie piirkonnas.

Nüüd peame keskenduma selle otsuse kiirele elluviimisele. See tähendaks liitlaste suuremat kohalolekut meie piirkonnas, relvastuse ja laskemoona eelpaigutamist ning sõjalise võimekuse tugevdamist maismaal, merel ja õhus. Otsus muuta NATO Balti riikide õhuturbemissioon õhukaitseks on samuti äärmiselt oluline. „Meie hoiak peab välistama kõik võimalikud agressioonikatsed,“ rõhutas Ratas.

Rääkides Ukrainast, ütles Ratas: „Me peame veelgi tõstma agressiooni hinda Venemaa jaoks ja hoidma ära agressiooni laienemise. Selleks peame veelgi tugevdama sanktsioone Venemaa vastu ja suurendama oma sõjalist toetust Ukrainale.“

Ratas avaldas lootust, et kui meie riigid järgmisel aastal kogunevad NATO tippkohtumisele Leedus, Vilniuses, siis on Soome ja Rootsi juba mõnda aega olnud NATO liikmed.

Kaunases Põhja- ja Baltimaade (NB8) parlamentide esimeeste kohtumisel olid tähelepanu keskmes lisaks julgeolekualasele arutelule veel NB8 riikide 31 aastat kestnud senine koostöö ja selle perspektiivid uues majanduslikus, kultuurilises ning julgeoleku olukorras, samuti majanduskoostöö regioonis.

Põhjamaade ja Balti riikide koostöö ehk NB8 on alates 1992. aastast toonud ühise laua taha kokku Soome, Rootsi, Norra, Islandi, Taani, Eesti, Läti ja Leedu. NB8 spiikrite esimene kohtumine toimus 1997. aastal Rootsis Karlskronas.

11 kommentaari
  1. Sõja lõpp juba paistab 2 aastat ago
    Reply

    Ukraina nõuab Saksamaalt suuremat sõjalist panust, aga Saksa kaitseministeeriumi esindaja ütles, et piir hakkab kätte jõudma, mil täiendav abi nõrgestab Saksamaa enda kaitsevõimet.

    Saksa parlamendi Bundestagi liikmed Kristian Klinck, Sara Nanni ja Alexander Müller avaldasid väljaandes Spiegel pühapäeval artikli, milles kutsusid üles suurendama sõjalist abi Ukrainale, kuna see on ka Saksamaa huvides.

    Artikli autorite väitel tuleks seda teha ka Saksamaa enda relvajõudude Bundeswehri arvelt ja koos sellega suurendama relvatööstuse tellimusi, et puudujääki korvata. Märgitakse, et Ukraina püsimajäämine on Saksamaa enda julgeoleku huvides.

    • uskmatu-toomas 2 aastat ago

      Mingi asja pärast osa maailma juhtivaid teadmamehi ei ole selles suures võidus nii kindlad ? Meie ajakirjanduses avaldatu põhjal peaks ukraina võit saabuma juba septembris aga seni kaotatakse asulaküla küla järel?
      Kui tõesti on eesmärk valge isa huvides sõdida viimse ukrainlaseni siis milleks hukkunute pärast see hala ?

  2. Nii. 2 aastat ago
    Reply

    VŚelline väike ja vaene riik nagu Eesti peaks tegelema oma asjadega ja mitte sekkima sest meie riigist ei olene nidagi nagunii, ainult tühi vaev ja lobisemine. Võib vaid halba teha. ega sellega ka midagi eu muutunud kui välisminister Liimets sõitis mööda maailma ringi seisis lobises ja kritiseeris aga meie riigi heaks ei teinud midagi. Kahju et rayas tegeleb välispoliitikas asjadega mis temast ei olene.

  3. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Ei maksa vaid Venemaad süüdistada. Krimm mis varem oligi Venemaa osa läks rahumeelselt tagasi Venemaa koosseisu rahva tahtel. Peale verist võimuvahetust Kiievis hakati Donetskis eriti venelasi ahistama ja mõned elasid isegi kaevikutes, vene keel oli keelatud jne. Ilma väljaspoolt sekkumiseta oleks see olukord edasi kestnud kuni võimule oleks saanud Ukrainas õiglane president.Nüüd poleks Zelenski alustanud sõda ilma väljaspoolt tuleva ässitamiseta kuna teab et Venemaast ta jagu ei saa.Biden ja mõned Euroopa riigid hakkasid ässitama et Ukraina võtaks oma maadtagasi ja annavad pidevalt relvastust tapatalguteks. Vaevalt et Biden hoolib ukrainlastest kuna lasi isegi Süüriat pommitada eks ikka peamine on soov Venemaad nõrgestada Ukrainas toimuva kaudu ja võimu haarata maailmas.

  4. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Meie võikese riigi poliitikud peaksid tegelema oma riigi probleemidega sest muu on aja raiskamine . Midagi ei muutu nende rutlustest. Olen ka veendunud et kui väljaspoolt poleks sekkutud poleks süda alustatud ja kui olekski siis oleks ammu lõppenud. boden peaks rohkem tegelema oma riigi asjadega ja mitte õhutama Krimmi tagasivõtmist ja surmarelvad oma koju jätma. oma riigis on tal pooldajaid väheks jäänud.

  5. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Krimm ja Donetsk oleks tulnud rahule jätta ja sõda poleks. 8aastat saadi ju hakkama aga vist Bidenil oli Krimmi vaja millegi pärast, ega ta muidu poleks ässitanud ja relvi andnud. Zelenski oleks leppinud olukorraga ja verevalamine oleks öra jäänud.

  6. to sõja lõpp 2 aastat ago
    Reply

    EKS MUIDUGI RELVATÖÖSTURITELE ON RELVADE MÜÜK (loe sõda) KASULIK IKKA !

  7. ? 2 aastat ago
    Reply

    MIKS JUST VENEMAA SEE OHT ON AGA MITTE HIINA ???
    VENEMAAD NÕRGESTADES LASEB EUROOPA ENDALE JALGA , TULEVIKKU SILMAS PIDADES, KUI USA HIINAGA KAKLEMA PEAB. SEST HIINA JÕUAB KA EUROOPASSE, ONGI JUBA. AGA TEISI KANALEID PIDI.
    EESTI PIIR VÕIB JU VASTU HIINA MÜÜRI KÄIA, AGA MIS EESTIST SIIS ALLES ON ???

  8. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Rumal jutt kaitse- kelle eest – Venemaa !!! Mida on minult võtta ma ju maksan tarnete eest väga hästi ilma okupeerimiseta. Metalli, gaasi , nafta eest ja soovitakse ainult, et oleksin normaalne suhtleja. Putini sõnad ( mäletamist mööda) – Millisest koostööst te räägite, isegi elektri liinid lõikate läbi …
    1 fakt. Poola tõprad tahavad , et ka gaasi torud keritaks merest välja !!! – Seda hõõrub Saksamaale nina peale- riigile , kel puuduvad suured ressursid ja on panustanud mõtlemisele leiutamisele ( vedav EL- i ,(tehnoloogia) vedur )
    Kes kaitseb Eestit USA, Inglismaa, Poola, Ukraina jt. tõbraste eest- kes on osanud targasti ümber sõrme väänata !!!
    Käib suur mäng – rahvas peab kainenema. Odavate ressursside aeg on läbi ja ei saa kusagilt midagi ilma eest. Venemaa on ühepolaarse poliitika vastu st. ka nn. vaesed naftariigid peavad oma maavarade eest väärilist tasu saama !!! Euro riigid pidasid sajandeid kolooniaid – lüpsid pärismaalasi – meil pole midagi anda ( odav mittemögisev tööjõud, natuke viljakest, russofoobne poliitika )

  9. hümn tühisusele 2 aastat ago
    Reply

    Ukraina sõja ainus “kasu” on selles, et seoses tema tagajärgedega peab valge inimene oma laiskusest lahti saama mm.liberaalse turumajanduse sängis, üles ärkama, looma ja leiutama uued viiid energiat saada ja need ka ellu viima. Rahamajandus seda ju teha EI LASE! Järelikult ka rahamajandus kui takistaja peab kaduma. Aga
    plaanimajanduseks ei jatku eetikat … Niikaua kui inimeste peas ja hinges-südametundes midagi ei hakka paremuse poole liikuma, arvestades KÕIKI ELUSOLENDEID- LOODUT – ei muutu midagi. Alati peab põrgu tuline ora inimese läbumõnuunesid ja töönarkomaaniat kuhugi torkima, enne kui mingigi muutus toimub. Aga ei toimu ju. Inimesed ei tee enesega mingit tööd, ei huvitugi kõrgematest väärtustest, ei teagi, mis need on.
    Nad vaid tööorjad või rahakrabajad spekulandid-tühised sebijad. Elu mõte ei tule pähegi küsida. Purk õlut ja telefon, teatrietendus ja ärimeeste käepigistus= meie, kõrgem klass. Ja ongi kogu sisu.

  10. to sergei 2 aastat ago
    Reply

    No muidugi peavad vaesed naftariigid sama palju saama kui Venemaa küsib, sest muidu Vene oma ju ei ostetaks. Pitin teeb OPEK-it uut. Ei saa pahaks panna. Ära ainult seda omakasupüüdmatu headuse ja õigluse all serveeri.
    Räägid huvitavaid asju, aga siin panid küll mööda.
    Saavad nad ohtramalt raha, sigivad ka veel ohkem. Issand halasta!!! 3. Suursõja lävel ehk ongi hea India jt.
    hiinavastaliste sigimine, ainult nad jõua üles kasvada selleks ajaks. Muidu peaks küll sekstarvete kasutamise ja kinkimise valged isad ette võtma. Ammu leks pidanud!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.