Riigieelarve kontrolli erikomisjon keskendub perehüvitiste muudatustele

Perekond. Foto: Pixabay

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon peab täna erakorralise istungi, et saada ülevaade valitsuses perehüvitiste osas kokku lepitud muudatustest ja nende mõjust riigieelarvele.

Erikomisjoni esimehe Tõnis Möldri sõnul võtab komisjon fookusesse Sotsiaalministeeriumis valminud perehüvitiste eelnõu. „Soovime vaadata otsa numbritele ja saada ülevaate, milline mõju on perehüvitiste süsteemi muudatustel tulevase aasta riigieelarvele,“ ütles esimees.

„Pöörame tähelepanu ka erinevustele valitsuses kokku lepitu ja eelnõus kirjas oleva vahel. Koalitsioonilepingu järgi on lasterikaste perede toetust kavas edaspidi maksta ka 23-aastaste laste eest, ent perehüvitiste eelnõus seda muudatust praegu pole. Soovime teada, kas see muudatus on lisandumas ja millise aasta riigieelarves sellega arvestada tuleb,“ lisas Mölder.

Erikomisjoni istungile on kutsutud sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, justiitsminister Lea Danilson-Järg, Sotsiaalkindlustusameti direktor Maret Maripuu, Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse direktor Margus Arm, Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei, Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Aage Õunap, Lastekaitse Liidu projektijuht Annika Silde ning Rahandusministeeriumi ja Riigikontrolli esindajad.

Komisjoni avalik videoistung algab kell 11 ja seda saab jälgida veebiülekandes.

Videosalvestisi istungitest saab vaadata Riigikogu YouTube’i kanalil. (NB! Salvestised jõuavad veebi viivitusega.)

8 kommentaari
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    See on ime kui raha jõtkub ka meie inimesye heaks. Kui üle jääb teistele saadetud rahast mis vaevalt jõuab nendeni kes abi vajavad. Keskerakondlased on ainukesed kes hoolivad meie rrahva elatustaseme tõstmisest aga takistused on suured sest reformierakondlased tegelevad muuga kuigi neist ei olene midagi maailmas ja nende liitlased valitsuses on sõnakuulelikud.

  2. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    „Soovime vaadata otsa numbritele ja saada ülevaate, milline mõju on perehüvitiste süsteemi muudatustel tulevase aasta riigieelarvele,“
    Tuleks vaadata laiemalt!
    Mitte ainult tulevase aasta eelarvele, vaid tulevaSTE aastaTE eelarveTELE.
    On jäänud mulje, et praegune valitsus-viletsus jagab lubadusi, mida peab hakkama täitma JÄRGMINE valitsus!
    S.t. jagab laskmata karu nahka!

  3. Lõpetage see perehüvitiste nõudmine 2 aastat ago
    Reply

    NEED PEREHÜVITISED JA LASTE TOETUSED ON ALATU VARGUS KERJUSPENSIONÄRIDE ARVELT. EHK ENNE VAATAKS KUIDAS VANURID HAKKAMA SAAVAD, NEMAD VAJAVAD TOETUST, MITTE LAPSED.
    TULETAN MEELDE, ET LASTE SAAMINE ON VABA TAHE JA KUI OLED LAPSE ENDALE MURETSENUS, SIIS ON SEE SINU ENDA MURE.

    MILLAL TÕSTETAKSE PENSIONID EUROOPA TASEMELE?

    • Jurakas 2 aastat ago

      Pensionide tõstmiseks – ja ka kõigeks muuks – on RAHA vaja!

      KatkuKaja ostis aga 6,4 milj.doosi koroova vaktsiini, kuigi Eestis on AINULT 1,3 milj. elanikku.
      Tappev kogus! Nii vaktsiini saajatele kui ka riigi rahakotile!
      Kuigi oli/on teada, et tegu on EKSPERIMENTAALSE vaktsiiniga. Mis tappis rohkem kui koroona ise.
      Ometi oli selleks raha olemas!
      Nagu on seda jalaga segada igasugu krdi LBGT-krt-võtku organite jaoks!

      Raha on! Lihtsalt PRIORITEEDID on praegusel viletsusel paigas ära!

    • Raha on olemas 2 aastat ago

      RAHA PENSIONIDE TÕSTMISEKS ON OLEMAS. TULEB TÕSTA ETTEVÕTJATEST ÄRIKATE MAKSE. MIS ASI ON ETTEVÕTTE KASUM, SEE ON PUHAS VARGUS PENSIONÄRIDE TAGANT.

  4. Arvamus, ja ei ! 2 aastat ago
    Reply

    See 23 eluaasta on ikka nõmedus – keskkool lõpetatakse 18…19 ja sõjaväes tuleb õigel ajal käia, seega on 20 ks käidud. Kes õpib eriala, on kõikides keskkooli baasil õpe 2 aastat, seega 18+2 aastat ; põhikooli baasil 16+3,5aastat max. Seega piisab 21 eluaastani, siis on koolitatud. Ülikoolis käimist reguleerivad muud seadused toetusega ja kutsehariduskoolides on juba teise aasta perioodil tasulised praktikumid jooksvalt.
    Vastasel juhul küsiks – et need vanemad, kel sündinud vigadega imelikud , peaksid saama seda tasu kuni laps elab?!Siis oleks õiglane?

    Ma ei saa aru , nt. miks peab vanem saama mingit raha kui lapsed on sõjaväeteenistuses(M ja N tänasel ajal), ja kui lapsed on vanemate juurest lahkunud- võtnud omale üürikorterid 400…600 eur kuus , st elavad eraldi leivas.
    Selle seaduse mõttest ei saa aru sellise ulatusega, sest pensionile minekul on nagunii soodus.
    Ma saan aru, et esimese lapse sünniks tõstetakse registreeritud vanematele ja ainult registreerituile -min. igakuine toetus(vanema palgaks(juhuks kui üks vanematest lesestub, saab teine) võiks seda nimetada kuni 21 eluaastani) nt. 500.- eur . Eestis on vaja saavutada just esimese lapse sünd. Samuti võib siin teha ka huvitavama lahenduse – kus 50% makstakse vanematele ja 50% niiöelda sund-pangakontole , millise saab laps kätte 18 või 21 aastaselt ja võib paigutada pensionifondi või kasutada nt.Ülikooli õppes stipendiumile lisaks jne., oma laste puhul nt.eluaseme soetuseks, sissemaksel. Lapse suremisel, saavad vanemad selle korjatud raha kätte selle päeva seisuga, mida saab kasutada teiste laste kasuks või lihtsalt kasutada oma pensioniosaku suurendamiseks.
    Siis oleks mõte neil asjul. Riik peaks momendil vähem raha väljakäima, samas oleks ikkagi tulem olemas- ja arvestama nende toetuste määramisel – et see on laste jaoks ja mitte ainult vanemate jaoks(eriti kui osa vanemaid on integreeritud tohmanid või alkohoolikud – nii jääks normaalsele geneetilise pärandile üks osa läbilöömata rahast arenguks)
    Täna tahavad poliitikud osta omale odavalt hääli.

  5. poliitikud poevad 2 aastat ago
    Reply

    LOOMULIKULT POEVAD TUGEVAMATELE , SEST NEED LAPSEVANEMAD JA LAPSED ON TÄIES ELUJÕUS SÕNAKAS OSA. No MIS LAPS !!! ON 23 a. inimene ??? VÕI 21 a. VÕI 18 a. HULLUKS OLETE LÄINUD?
    Kui inimene saab 16 a. passi ja 18 a. saab kõrtsu, siis POLE 18 a. ENAM LAPS !!! 16 a. veel on tatikas ikka küll. 18-19 a. on iluduskuningannade võistlusel ja paljud saavad selles vanuses ise lapsi. Et siis elab vanaisa-ema juures ja saab lastetoetust kui laps ja tema laps saab ka ???
    Nõukaajal sellist jama küll ei räägitud ega tehtud. Kui vanemad tahtsid lapsele puhkust anda peale keskkoolli või enne ülikooli, siis nad seda ka tegid. Ja ülikooli ajal kui said, toetasid ,andes stipie lisa. Kas meil on siis nüüd nii vilets elu , et peab täisjõus täiskasvanud inimestele nagu LASTELE andma toetusi??? Miks üldse on elu nii vilets, et ka pärislapsi- alla 16 a. peab toetama riigi poolt? et vanemad ei jaksa neid pidada? Mis lahti on ometi? Hispaanias, Itaalias pidada 35 a. ka veel vanemate juures elama – järelikult tuleb
    lastetoetus ja neile võimaldada… Head pensionid ikka seal maades, et peavad neid ülal. Ehk tuleb meil ka sellised pensionid tekitada. mis võimaldab 40 a. LAPSI ülal pidada.

  6. järg 2 aastat ago
    Reply

    18 a. LAPSI saadetakse sõja korral sõtta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.