Jüri Ratas: vajame julgeid otsuseid, tegevusetus ei ole enam variant! Suvi on läbi!

Jüri Ratas

Eesti hoiab hetkel lausa kaht kõige negatiivsemas mõttes liidrikohta Euroopa Liidu riikide seas – meie tarbijahindade kasv on juba mitmendat kuud kiireim ja meie majanduse kasv oli teises kvartalis Euroopa Liidu viletsaim, aga ometi tulevad sõnumid Vabariigi Valitsuselt kas väga suure viitega, on täiesti vastandlikud või sellised, kus vastutus on suunatud kellelegi teisele, ütles Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas erakonna volikogu istungil peetud poliitilises avalduses.

“Aga Euroopa riigid ammu tegutsevad,” toonitas Jüri Ratas. “Me näeme, et järjepanu otsustatakse väga mahukaid ja olulisi abipakette oma elanikele ja ettevõtetele. See on ka mõistetav, sest meid on ootamas ees keerulised ajad. Energiahinnad on olnud juba südasuvel sellised, mille puhul on nii Eesti toidutootjad, töötlev tööstus kui turismisektor tõdenud, et neil on hirm, kas nad peavad energiakriisile, eriti pärast ligi kaks aastat kestnud pandeemiat, enam vastu. See mure peab olema ühine, sest me räägime töökohtadest ja me riigi majandusest.”

Jüri Ratase sõnul paneb teda muretsema valitsuse kohmakas tegutsemine, mistõttu elavad ettevõtjad päev korraga ja inimestel puudub kindlustunne homse ees. “Me nägime seda aeglust juba möödunud talvel, mil Keskerakond pidi väga palju oma energiat kulutama selleks, et selgitada toonasele koalitsioonipartnerile Reformierakonnale vajadust täiesti anomaalses olukorras inimestele ja ettevõtete appi minna,” meenutas erakonna esimees. “Me suutsime seda, läbi raskuste, aga ära tegime. Need olid väga olulised otsused ja säilitasid meie majanduse konkurentsivõime, aga ka inimeste säästud, et eelseisvale uuele hooajale veidigi paremas olukorras vastu minna. Valitsus pühkigu tolm meie poolt aasta algul esitatud mõtetelt ning kuulaku ka uusi.”

Aastatel 2016-2021 peaministri ametis tegutsenud Jüri Ratas märkis, et pandeemia tingimustes suutis Keskerakond valitsuses olles ajutiste, õigeaegsete ja hästi suunatud toetusmeetmete abil leevendada tollase kriisi vahetut mõju haavatavatele leibkondadele ning ettevõtetele. Ta lisas, et toonaste sammude vajalikkust toetavad ka Statistikaameti viimased täpsustatud andmed, mille kohaselt vähenes Eesti majandus 2020. aastal vaid 0,6%, millele järgnes 8,0%line kasv 2021. aastal.

“Meil oli teistsugune ja julgen kindlalt öelda, et ka parem lähenemine kui Reformierakonnal eelmises, 2009. aasta suures kriisis, kus riigi kulusid agaralt kärpides saadi küll pisut parem eelarve tasakaal, kuid viidi majandus ja tööhõive oluliselt sügavamasse langusesse,” võrdles Jüri Ratas. “Tänane peaminister küll kinnitab, et “tegeleb” mitme kriisiga korraga, kuid positiivsetes tulemustes see paraku ei kajastu. Vajame julgeid otsuseid, tegevusetus ei ole enam variant! Suvi on läbi!”

KESKERAKONNA ETTEPANEKUD VABARIIGI VALITSUSELE

– langetada toiduainete käibemaksu, et pidurdada toidu- ja esmatarbekaupade hinnarallit;

– toetada Eesti põllumehi ja toiduainetetööstust meie toidujulgeoleku tagamisel. Laual peab olema Eesti liha,kala ja piim mõistliku hinnaga;

– tõsta erakorralist pensioni 20 euro asemel 50 euro võrra, et eakate toimetulek paraneks;

– langetada kütuse kui olulise energiasisendi käibemaksu. Nii vähendame transpordikulusid ning anname hingamisruumi ettevõtetele ja toetame samal ajal ka meie leibkondi;

– väärtustada põlevkivi rolli, mis on me parim võimalik variant tootmisvõimsuse ja energiajulgeoleku tagamiseks, renoveerida olemasolevad põlevkivienergeetika jaamad ja ehitada valmis õlitehas, mis koos õliga toodab ka elektrit;

– reformida ulatuslikult tänane mittetoimiv ja läbipaistmatu elektribörs;

– aidata elektri-, kaugkütte- ja gaasitarbijaid, aga ka küttepuude kasutajaid! Kehtestada tuleb hinnalagi, kaotada taastuvenergiatasu ja CO2 tasu või see külmutada 30 eurot tonnile;

– toetada ettevõtteid, kehtestades neile energia hinnalaed sarnaselt kodutarbijale. Sellest sõltuvad nii töökohad kui ka kaupade hinnatase poodides.

10 kommentaari
  1. ai vai ai ! 2 aastat ago
    Reply

    AI VAI AI! Seda, et põlevkivi tuleb rahumeeli elektrijaama ahju ajada ja mitte sellest õli teha ja välismaale müüa, on Jüri saanud vist Uudis+ saate kommentaariumitest, kus mitmel korral on räägitud juba 2 aastat sellest.
    Seda, et 50 euroga parandatakse pensionäride olukorda on nn. keskmise arvestusest -see lausa naljakas juba- (ka praegune valitsus arvestab oma nn. vanadekodussesuunamise reformi KESKMISE pensioni järgi.)
    Aga keskmist pole olemas. On ca`250 000-300 000 lAUSVAESUSES elavat vanainimest. pensioniga 500 eur ja alla selle. – 450.-, 400.-, 300,- ja vist isegi vähem veel ? LAUSVAESUSEKS läheb asi kui tegemist on MAJADE SOOJUSTAMISE ja ÜKSINDUSEGA. (radoonist üldse ei räägi, mis nagunii majades sees ja mille soojustamine ainult suurendab)
    Nii. ,et suhtelisest vaesusest pole mõtet rääkida ja keskmisest ka mitte.
    AHNUS JA LOLLUS, TÜHISUS on selle asja nimi, mis riigi ja ta elanikud vaeseks teeb ja selle vastu ei aita miski.
    MARTIN HELME PANNA ENERGEETIKAMINISTRIKS, seniks, kuni ta tuumajaamast sonima hakkab, lAS PANEB ASJAD KORDA.
    KUi Jüri tahab üldse veel kunagi poliitilisele “areenile” (hea nimi areen, nagu tsirkusele viitav ?) tagasi mingile astmele saada, tuleb tal LÄBI VIIA SOTSIAALHARTAGA ÜHINEMINE JA PENSIONITE TÕSTMINE EUROOPA TASEMELE ,seejuures arvestades raha odavnemise REAALSET suurust. Praegu on ta “poliitiline laip”, sest pensionärid reetis ja centide pakkumisega, olukorra tegelikuks lahendamise asenel neud ALANDAS.
    Sedakorda väga kiiresti issanda vits teda nuhtles. Nurka häbenema ja aru saama oma pattudest!
    Huvitav, et kui pandeemia inimesi niitis ,leiti võimalik olevat nn. ettevõtteid vee peal hoida sellega, et pandeemia eest kaitsmine jäeti igaühe enese mureks, mida runalus aga ei teinud ja kõik lasid ringi isegi
    bakteriaalse kaitseta maskidega ülerahvastatud bussides,rongides.Tänu millele viirus end kinnistas ja muteerus loominguliselt. Nüüd tuli aga energiakriis ja neidsamu ettevõtteid peab jälle toetama ? Aga ehk pole need ettevõtted olemuselt jätkusuutlikud, arenevad ega olulised. Mingid hummuse purkipanemise, taluturismi,
    hotellinduse, toidikohtade tilu-lilud. 1-10 töötajaga. Tõesti, Lenin mõtles suurelt oma GOELRO-ga tol ajal juba ja on praegugi sellest veel võtta!
    Kas me mitte ei tee laenu praegu Ukraina aitamiseks ja hoidku, et ka tulevikus selle ülesehitamiseks , kasvõi kaudselt – lähevad ju sõjandusse suured rahad? Oh tark diplomaatia, kus sa oled?!

    • Valimiseelne karje 2 aastat ago

      EKRE vastu saab vaid niutsuda. Nii see on ka enne valimisi.

    • Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult?Keskerakond mängib ausust ja rahva eest seisjaid 2 aastat ago

      >Kui keegi veel arvas, et keskall on ausad liikmed, siis nüüd on see aeg läbi. Isegi nääpsuke Siret Kotka osutus suliks ja vargaks. Ma ei saanud varem aru, miks võttis Siret oma abiliseks varga. Nüüd näen neis sarnaseid jooni.
      KaHJU SIRET. VARSTI RULEVAD UUED PATUD LAGEDALE.

  2. aga.... 2 aastat ago
    Reply

    …sellest pole ju midagi, Luigemeediaimpeerium ja Veidemani-Roose teabekanalid kiidavad kooris peaministrit ja Eesti ainuvõimuparteid. Reiting küll pisut langes, kuid meediaajupestud oravafännid kiidavad kooris ja tänavad Kajat põlvili nii elukalliduse pöörase tõusu eest kui eestlaste Eesti hävitamise eest, ujutades Eesti üle nn.”põgenikega”, kelledest enamik on samasugused putinoidid kui meil juba üle 20% on. Justkui kokkumäng Yana Toomiga, et eesti keel on väljasurev keel, seega eestlastele ongi ettenähtud väljasuremine. Eesti-200 jätaks aborigeenidele veel mõneks ajaks kandle ja pastlad, et aborigeen end veel mingi asjapulgana omaenda unistuste riigis tunneks. Milleks meile see nn. “vabadus” kui omaenda rahvuskaaslased selle meilt ära võtavad…ka teie keskerakondlased.

    • Miks 2 aastat ago

      Jurka om bandega 2 aastat midagi ei teinud?

  3. to aga 2 aastat ago
    Reply

    Oh. eks te kõik jõudumööda, inimesed eraldivõetuna samuti, võtavad endalt midagi ära-kõik ära lõpuks- võttes
    teistelt Elusolenditelt, looduselt. (puud on ka elusolendid,loomad,kalad, linnud, nõrgemad,aga paremad ja targemad inimesed)
    No ei ole siin ühtegi eesrindlikku, tõeliselt Hoolivat eelpooltoodud tingimustel, parteid olnud ega tule.
    On üks ümbertegemine ja jahmerdamine sellegi arvel ,mis oli head. Valimistrall.

  4. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Julgete otsuste täitmine tuleb siis kui inimesed seda ka tahavad ja ei vali enam Reformierakonda.

  5. ei saa aru Toomist 2 aastat ago
    Reply

    …kuulutas eesti keele kadu, seega ka eestlastele. Samas visates pilgu kaardile, siis venelastele laiub määratu maalahmakas maailma maismaast. Kas tõesti on venelastele sellest vähe, et kõige oma kombitsatega ikka tulevad teistelt seda vähestki ära võtma, mis õigusega neile kuulub. . Mis valu see on, mis ajab Ivani ahju seljas aina uusi karjamaid otsima. olles eelnevalt oma olemasoleva asuala nii vaimselt kui füüsiliselt lagastanud. Talle teeb lausa füüsiliselt haiget, et teiste karjamaa on veidi rohelisem, sest seda karjamaad püütakse korras hoida, tuleb ära võtta, tuleb paljaks järada, nõgeseid täis lasta kasvada ja taas uusi “põliseid” vene alasid juurde tappes ja hävitades, võttes. Kohutav rahvus ja nuhtluseks kogu inimkonnale.

  6. OSKAB KEEGI ÖELDA sellise hanke kohta ? 2 aastat ago
    Reply

    https://riigihanked.riik.ee/rhr-web/#/procurement/4218648/general-info

    Miks seda pidi Eesti Energia AS tegema ? Mis on temal seos laevaga Estonia ?
    Laevamudeli digitaalne modelleerimine, 3D-printimine ja värvimine

  7. julge otsus 2 aastat ago
    Reply

    autor määras oma valitsemise ajal penskaritele 20.-euri erakorralist tõusu ja nüüd on võimul parteid. kes
    nagunii pole huvitet pensionäride heaolust ja annavadki selle 20,- ,ära jätta ka ei saanud.
    oleks jüri pensionäride eest hoolitsenud, oleks viinud pensionid euroopa rasemele ja ühinenid sots.hartaga ka veel täielikult.
    nüüd jättis parempoolsetele ,meil on ka sotsid ja isamaalased tegelt parempoolsed ega hooli pesionäridest,refid.ekristid -mitte keegi. keskid võtsid valimiste eel heategija maski, lubasid mis lubasid-vähe lubasid. see ei lahendanuks probleeme. nüüd jäi sellest lubadusest 20.-uri, koalitsioon naerab pihku ja täidab selle sandicendi annetamise, mille jõri määras. oleks ta rohkem määranud, peaksid praegused valitsusparteid
    seda täitma mingilgi määral. nüüd on hilja nõutada 50.-euri ja seda olekd liiga vähe,ka 100 0n vähe.
    egas muidu riigiamernike ja valitsuse palka tõstetud.ajad ju rasked neile vaesekestele. õpetajad ja sõjaväelased tuleb ka palgakõrgendusega ära osta, sest need on parteidele ohtlikud vastased või väärt toetajad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.