Jaanus Karilaid: avalikkus ei ole saanud valitsuse passiivsuse tõttu Estonia laevahuku kohta ammendavaid vastuseid

Pildil Estonial hukkunute mälestusmärk Tallinnas "Katkenud liin" Foto: Scanpix

Parvlaev Estonia hukuga seoses ootab avalikus traagilise õnnetuse kohta ammendavaid vastuseid, kuid Vabariigi Valitsus on uurimise rahastamise jätkamise kohta väljendanud ükskõiksust ja tahte puudumist, lausub Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid.

“Homme möödub 28 aastat Eesti lipu all sõitnud parvlaev Estonia uppumisest. Kuigi laevahukku on korduvalt uuritud, pole juhtunu kohta inimeste küsimustele ammendavaid vastuseid antud,” tõdeb Jaanus Karilaid. “Uurimise jätkamiseks vajab Ohutusjuurdluse Keskus lisaraha. Rahastamistaotlusi on Vabariigi Valitsusele esitatud mitmeid, kuid Reformierakonna juhitav valitsus ei ole olnud valmis Estonia vraki uurimise rahastamise küsimust arutama.”

Jaanus Karilaiu sõnul on tegemist rahuaja ohvriterohkeima laevaõnnetusega ja seetõttu on oluline anda lähedastele vastused kõikidele küsimustele. “Eelmisel aastal eraldas Vabariigi Valitsus peaminister Jüri Ratase eestvedamisel Estonia vraki täiendavaks uurimiseks kolm miljonit eurot. Tänavu kevadel lükkas Vabariigi Valitsus eesotsas peaminister Kaja Kallasega aga esitatud lisaraha taotluse tagasi ilma, et seda üldse arutatudki oleks,” lausub ta.

Jaanus Karilaid lisab, et kuna Vabariigi Valitsus on teema käsitlemisel näidanud üles passiivsust, esitas Keskerakonna fraktsioon peaminister Kaja Kallasele arupärimise, kus uuritakse muuhulgas, millistel põhjustel venitatakse ning pidurdatakse Estonia parvlaeva hukuga seotud küsimuse arutamist?

“Lisarahastuseta jäetakse pooleli suur uurimisprojekt, millega oleks võimalus anda inimestele lõplikult vajalikud teadmised ning hingerahu Estonia laeva ja 852 hukkunud inimese saatuse kohta. Lisaks on tegemist ajakriitilise ning -mahuka projektiga, kus iga kaotatud aasta ning edasilükatud toiming teeb uurimise aina raskemaks. Kui Vabariigi Valitsus ei blokeeriks Estonia vraki uurimist ega oleks venitanud antud olulise küsimuse arutamisega, oleks kavandatud uurimine juba lõpusirgel,” räägib Jaanus Karilaid.

10 kommentaari
  1. Ohu vastu 2 aastat ago
    Reply

    USA-s New Yorgi metroos pandi välja ellujäämise nõuanded võimaliku tuumarünnaku puhuks.

    Nõuanded on järgmised:

    eemaldage kõik ülerõivad ja hävitage need spetsiaalsel viisil;
    käige duši all ja peske end seebi ja šampooniga;
    pane selga puhtad riided;
    aidake teisi.

    • Minski lepped oleks aidanud 2 aastat ago

      Vähemalt sõda edasi lükata.

    • Nüüd on ots otsas 2 aastat ago

      Kolm oblastit läheb Venemaa alla! Mida siis meie poisud seal ülesehitama hakkavad?

    • Jurakas 2 aastat ago

      to Minski lepped oleks aidanud
      .
      2019 aastal, kui Pariisi oli Minski Lepete III voor, teatas Zelenski otse, et Kiiev ei kavatsegi mitte mingitele kokkulepetele minna!
      S.t. et ainuke lahendus on RELVAD!
      Nüüd siis hakkas see “lahendus” toimima!

    • Minski lepped 2 aastat ago

      Need oleks andnud läbirääkimiste teel venelaste venemaa osa koos venelastega Venemaale. Kõõk, too JUUrAKAS.

  2. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Meie valitsusel pole aega meie riigi asjadega tegeleda nad on pimestunud vihavaenust ehkki neist maailmas ei muutu midagi. Meie riigile võib see halvasti mõjuda küll. Ikka rohkem antakse Ukrainale surmarelvi ja seetõttu kestab tapatalgu edasi. Bidenil on vaid üks eesmärk kasutada sõda Ukrainas Venemaa lõhestamiseks. Ja meie valitsus on unustanud et nad on selleks valitsuses et meie rahvale elamisväärset elu pakkuda.

  3. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Millal varem on kuriteo kaasosalised selle uurimise rahastamisest huvitatud olnud!?!

  4. ilmselt on telepaatia olemas 2 aastat ago
    Reply

    3 päeva tagasi mõtlesin, Estonia laevahukust täielik vaikus.
    Kui nüüd tekkis veel see GAASITORUDE keeris , takerdus mõte: millega see kõik võib olla seotud – kui trasse ehitati, nüüd kui plahvatas jne.
    Mis toimub seal Estonia juures ja miks äkki vaikus.
    Ja täna varahommikul loen: hr.Karilaiul Estonia õnnetusest lugu.

  5. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Valitsus on selles passivne mis puudutab meie riiki ja rahvast. Taevas tule appi kui aktiivselt nad sõda õhutavad, poevad USA ja EL-u ees. Ei saadetaks Ukrainasse sõjamoona oleks ammu sõda lõppenud. Kurb et meil on selline valitsus.

  6. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Ei saa avalikkus midagi objektiivset teada. Teate erakonnas hästi minu vastu toimunud kohtu farssi.
    Kohtunik võltsis dokumentide sisu ,aasta arve, nn. surnud (olematud hinged) ja irvitas: presidendile kirjutasid kah.
    Püüdsin ühtlasi välisabi raha päästa
    Rahvusvaheline õiguskaitse organ viskas avalduse ,koos kaasmaterjaliga tagasi- küll aga vaadati ja tunnistati EIK-s inimõiguste rikkumiseks Osava petise pikale veninud asi ( meil sama pikk samal ajal ja poolega).
    Väidetavalt petis on ka IRL rahastaja olnud !!! ja tema pettuse tegevus jätkus muu asjaga ( Pealtnägijas).
    Vaatan Parašenko 5. kanalit . UKR-id hooplevad oma lippude lehvides BUK kompleksidega ja tormavad kusagile. Nats hiljem Malaisia lennuk alla tuligi. Tänini pole maailmas keegi küsinud (isegi Venemaa) – kuhu nad tormasid

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.