Taavi Aas: universaalteenuse hind ei rahulda elanike ootusi eelseisval kütteperioodil

Taavi Aas

Universaalteenus aitab küll kõrgeid börsitippe leevendada, kuid täna avalikustatud hind ei rahulda elanike ootusi eelseisval kütteperioodil, tõdeb Riigikogu liige Taavi Aas.

“Kahjuks ei ole Vabariigi Valitsus võtnud arvesse Keskerakonna ettepanekuid kindlustada kõrge inflatsiooni tingimustes taskukohane elektrihind,” lausub Taavi Aas. “CO2 hinnakomponent, mis moodustab 55% lõpphinnast, tuleb välja võtta. Lisaks on selle arvestamine hinna kujundamises väga riskantne, sest see on kõikuv ja tõenäoliselt vaid kasvav. Seega võib juba lähiajal olla CO2 hind suurem kui see, millega arvutustes arvestatud 60 eurot tonn. Sisuliselt on CO2 komponent raha ühest taskust teise keerutamine.”

Endine majandus- ja taristuminister märgib, et eelmises valitsuses alandati Keskerakonna initsiatiivil ka võrgutasusid – kodutarbijale 0% ja ettevõtjale 50%. “Meie meetmed tähendasid hinda 12 senti kWh ja lisaks vähendas hinda võrgutasu puudumine. Nendele, kel oli keskmisest väiksem sissetulek, tuli riik appi läbi kohalike omavalitsuste ja seeläbi kujunes hinnaks 6 senti kWh,” meenutab Taavi Aas. “Samuti on kahetsusväärne, et universaalteenus ei laiene lasteaedadele, koolidele, haiglatele, hooldekodudele ja omavalitsuste allasutustele. On oht, et kütteperioodil tuleb hakata neid kas täielikult või osaliselt sulgema, koondama töötajaid ja vähendama ruumides temperatuuri. Universaalteenuse piiratus võib tähendada ka tänavate pimendamisi.”

Keskerakonna juhatusse kuuluva Taavi Aasa sõnul on kummastav, et Vabariigi Valitsus on suhtunud ükskõikselt ettevõtjate appikarjetesse. “Suuremad ettevõtted on abisaajate hulgast täiesti välja jäetud, aga ca pool töökohtadest on nendes. Elektri ja gaasi väga kõrge hinna tõttu on juba mitmed ettevõtted tegevuse lõpetanud, mis toob omakorda kaasa töötuse kasvu ja täiendava kulu riigile. Riik on läbi käibemaksu ja CO2 hinnakomponendi saanud erakorralist tulu, millega võiks ka ettevõtjaid aidata,” räägib Taavi Aas.

6 kommentaari
 1. Sõda kirjutab kõik korstnasse 2 aastat ago
  Reply

  Kindlasti ehitame uuesti üles hävinud linnad, elamud, koolid, haiglad, teatrid ja muuseumid, taastame ja arendame tööstusettevõtteid, tehaseid, infrastruktuuri, sotsiaalkindlustus-, pensioni-, tervishoiu- ja haridussüsteeme. Aga inimesi ei saa toita trükitud dollarite ja eurodega. Nende paberitükkidega on võimatu toita ja võimatu on kodu kütta Lääne sotsiaalsete võrgustike virtuaalse ülespuhutud kapitalisatsiooniga.

  • Paluge end Ekresse 2 aastat ago

   Saab veel midagigi päästa!

  • Inimestele.Keskerakond kõik taguotsa keeras. 2 aastat ago

   Nüüd mängivsd rahva heategijat ja kaitsjat.

  • Südames on meeletu rõõm 2 aastat ago

   1000 rutsi saavad valitsejad palgas juurde!
   Tänuga teie,
   endine.

 2. Kodanik 2 aastat ago
  Reply

  Oi kuidas nüüd muretsevad hindade ja rahva pärast . Aga kes lõhkus üleeelmise valitsuse kus ekre pidevalt ajas, hinnad ja aktsiisid alla, poliitikat? Jälk on vaadata neid moraalituid ja süüdimatuid molusid siin.

 3. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  Meeldiv on lugeda hoolivast suhtumisest ja näha tublisid poliitikuid kes on palju teinud meie rahva heaolu kasvuks. Keskerakondlased saavad hääli tublidelt inimestelt tubli töö eest. Nad ei mõtle välja valesüüdistusi ega raiska selle peale sega.Kahju et peavoolumeedia on Reformierakonna mõjusfääris.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.