Triin Varek: positsioonid tulevad ja lähevad, olulisim on see, kes me inimestena oleme

Triin Varek

Kolm viimast aastat Rakvere linnapeana töötanud Triin Varek rõhutab, et ükskõik millist ametikohta täites tuleb alati jääda iseendaks. Oma tegevuses lähtub ta põhimõttest, et oma nägu säilib siis, kui ei soovita olla keegi teine.

Rakverel on sel aastal juubeliaasta, kuidas tähistate?

Rakvere linn sai Lübecki linnaõigused 1302. aastal, seega 720 aastat tagasi. Terve aasta vältel toimub erinevaid sündmusi, kuid peamine tähistamine toimus Rakvere linna päevade raames juuni alguses. Linnarahvale, headele koostööpartneritele ja külalistele korraldasime ka tasuta toreda juubelikontserdi Vallimäe vabaõhukeskuses. Novembris toimub terve nädala vältav Kultuurifestival – tere tulemast kõigile – ning talvel püüame rahva rõõmuks linnaruumi rohkem jõuluilu ja valgust luua. Viimased aastad on erinevad installatsioonid olnud hajutatult eri linnaosades ja kesklinnas, et nii inimesi ka rohkem linnaruumi avastama panna, jalutama meelitada. Pimedal ja raskel ajal tuleb luua rõõmu!

Tänavused jõulud tõotavad tulla varasemast karmimad. Tänane Vabariigi Valitsus ei ole ette näinud täiendavaid energia toetusmeetmeid kohalikele omavalitsustele ega suurtele ettevõtetele. Kuidas Rakvere linn koos allasutustega eesootava talve üle elab?

Oleme püksirihma koomale tõmmanud – juba kevadel linna lisaeelarvega võtsime eesmärgiks kulusid 10% vähendada. See puudujääki ei kata, kuid oleme siiralt tänulikud, et keerulisel ajal on meie ettevõtjad olnud väga tublid ja inimeste töökohti säilitanud. Järgmise aasta linnaeelarvet ja investeeringuid on keeruline planeerida. Kuigi linna laenukoormus ei ole praegu suur, siis on iga uus kohustus pikaks ajaks. Oluline, et teenuste kättesaadavus inimestele säiliks ja oleks heal tasemel, kuid juba oleme pidanud tegema valusa otsuse linnaliini bussivõrgu osas – vähendasime sõidumahtu 50%, sest muidu ei oleks eelarveliselt aasta lõpuni välja tulnud.

Kui Keskerakond valitsusvastutust kandis, jagus toetusi ka firmadele. Samas ei ole peaminister Kaja Kallase ükskõiksus üllatav, sest Reformierakond on varemgi hädasolijad tähelepanuta jätnud. Millist tagasisidet oled saanud kohalikelt ettevõtjatelt?

Ettevõtjad nagu ka kohalikud omavalitsused on kindlasti pettunud. Keerulistel aegadel tuleb luua meetmeid, mis kõiki toetavad. Vastasel juhul tekib nö lumepalliefekt – ettevõte sulgeb uksed, pankrot, inimesed jäävad tööta ning vajavad tuge ja abi riigilt ning omavalitsuselt, mis on halvim stsenaarium. Pigem leida lahendus, kuidas mingil perioodil koormust vähendada, et toimetulek oleks kõigile tagatud. Kahju, et suve selleks ära ei kasutatud, et sügiseks valmistuda. Lääne-Virumaa ettevõtjad on ka avalikult oma pahameelt väljendanud nii leheveergudel kui sotsiaalmeedias ning mõned osalesid ka Toompeal toimunud meeleavalusel. Näiteks Hans Kruusamägi, keda tubli kalavaskajata ja rukkikuningana teame, ning Roman Kusma, Aqva Hotel & SPA tegevjuht.

Jüri Ratase valitsuse ajal tehti mitmeid otsuseid, mis toovad Rakverre suuri investeeringuid. Novembris valmib lõplikult riigigümnaasium, pooleli on jalgpalli sisehalli rajamine ja ootel on Arvo Pärdi muusikamaja ehitus. Kuidas on õnnestunud niivõrd mastaapsetele projektidele rahaline tugi saada?

Kohtumised, läbirääkimised, projektide tutvustus, koostöö – need on märksõnad ja just selline poliitiline töö, mis käib ilma suurema kärata. Keskerakond on pidanud oluliseks tasakaalustatud Eesti arengut ja regionaalpoliitikat. Jalgpallihallide rajamise ettepanek tuli meie erakonnalt ja eelmine valitsuskoalitsioon seda ka toetas. Väga kurb on tõdeda, et need omavalitsused, kellel on projektid veel pooleli ja kes jäid kõrge inflatsiooni mulli, jäetakse praeguse valitsuse poolt vaeslapse ossa. Kultuuriminister Piret Hartman (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) kirjutas mulle vastuseks, et kahjuks 2023. aasta riigi eelarves vahendeid lisatoetuseks ette nähtud ei ole, aga loodame, et ehitate ikka halli valmis, sest see on oluline. Vahva! Kuidas Rakveres lõpuks halli ehitusega läheb, on praegu veel lahtine. Kui riigi tugi on 1,5 miljonit ja halli maksumus on 5 või enam, siis on see raske ja keeruline otsus. Teed ja tänavad vajavad investeeringuid, haridusasutuste hooned rekonstrueerimist jne.

Arvo Pärdi kontserdimaja osas olen samuti tänulik erakonna esimehele, fraktsioonile ja kõigile, kes on oma toetust selle teema osas avaldanud. Rakverel on projekt valmis, ehitusluba väljastatud ja loodan, et praegune valitsus teeb kiirelt otsused, et tuleval aastal võiks Eesti Kultuurkapital rahastust jagama hakata. Selleks on vaja muuta seadust, kuid loodan, et poliitiline tahe on olemas. Raha väärtus seistes lihtsalt langeb ja ehitus odavamaks ei lähe.

Oleg Gross ehitab Rakvere kesklinna pilvelõhkuja. Kui niivõrd kogenud ettevõtja võtab sellise käigu ette, on see märk sellest, et inimesed tahavad Rakveres elada ja huvi kaasaegsete elamispindade järele on suur.

Kindlasti, aga see räägib ka oma kodukoha patriotismist ja suurest südamest, sest tegemist on väga mastaapse investeeringuga. Oleg Gross soovib Rakverele parimat ja koos soovime, et elu kesklinna tagasi tuleks. Seoses Põhjakeskuse valmimisega nihkus kaubandus ja inimeste tähelepanu linnaserva. Tänapäevane ostukeskus koos kontorihoone ja korteritega kesklinnas on Rakverele tohutu kingitus. Pikisilmi ootame!

Rakvere linn on viimastel aastatel palju panustanud elukeskkonna arengusse, valmis on saanud mitmed olulised arendusprojektid: Vallimäe vabaõhukeskus, ajalooline Pikk tänav, Tervisekeskus, töö- ja tehnoloogiakeskus põhikooliõpilastele, Eesti suurim pump-track ala koos maastikuratta- ja laste rattaharjutusrajaga, vägev peremänguväljak Kastani ja Võimla tn nurgal, olulised transiitteed ja linnatänavad ning parklad raudteejaamas jne. Kaugus Tallinnast, aga ka Tartust, Jõhvist ja Narvast on ideaalne. Neljarealine maantee ning bussi- ja rongiliiklus toetab Rakveres elamist sh võibolla ka hoopis mujal tööl käimist. Samas veel parem rongiliiklus on meie unistus, miks mitte elektriraudtee!

Huvi ja vajadus kaasaegsete elamispindade järgi on aga tõesti suur ja ka linn püüab luua uusi elamupiirkondi, kuhu noored pered saaksid oma kodud rajada. Seda enam, et meil on väga heal tasemel alusharidus ja tublid põhikoolid ning riigi- ja eragümnaasium. Samuti suurepärased võimalused erinevateks huvitegevusteks.

Keskerakond on seisnud riiklike üürimajade programmi eest, kuid peamiselt Reformierakonna vastuseisu tõttu ei ole seda suutnud loodetud moel ellu viia. Kas Rakveres oleks sellisel majal jumet?

Olukorras, kus investorid võtavad praeguses keerulises majandusolukorras ehitama hakates suuri riske, on riiklik üürimajade programm oluline igale omavalitsusele. Räägime ju ka teatud spetsialistide – perearstid, psühholoogid, eripedagoogid, logopeedid – suurest puudusest. Kui nö palgalisana oleks võimalik pakkuda tänapäevast elamispinda soodsatel tingimustel, oleks see suureks abiks.

Rakverel on tänavu au kanda Euroopa spordilinna tiitlit. Millele olete nimetatud projekti raames rõhunud ja kas iga linnakodanik on spordipisikuga nakatunud?

Rakveres on 50 spordiklubi ja väga laialdased sportimisvõimalused ning spordikogukond on aktiivne ja ühtehoidev. Meil on omanäolised spordiüritused nagu Ööjooks, mis on nüüd juba Rakverest ka välja kasvanud teistesse linnadesse, Viru Ralli, rattaorienteerumised jpm. Mulle meeldib mõelda, et Rakvere on ka sumopealinn ja läbi aastate on väga palju olulisi võistlusi peetud just Rakvere spordihallis. Oktoobri alguses oli meil au võõrustada sumo noorte Euroopa meistrivõistlusi. Tegelikult väärivad tunnustust kõik spordilembesed inimesed. Nii need, kes medalite nimel pingutavad kui ka need, kes Palermo terviseradadel oma lõbuks liikumist naudivad.

Triin, Sa oled aktiivselt poliitikas olnud viis aastat ja Rakvere linna arengusse tublisti panustanud. Mida need aastad on Sulle õpetanud?

No naljaga pooleks öeldes seda, et teinekord võib luuavarrest ka pauku tulla. Ehk vahel juhtub, et mõni oluline teema, mille pärast väga muretsed, laabub justkui iseenesest, ja siis mõni lihtsam asi muutub äkitselt justkui ületamatult keeruliseks. Poliitika on kompromisside kunst ja oluline on koostöö, mida kõrgelt hindan. Üksi ei jõua kuhugi. Inimesed on minu jaoks tähtsad ja kokkuleppeid on võimalik saavutada suheldes, selgitades ning vajadusel ka vaieldes, aga seda tuleb teha austusega. Kui ühistes eesmärkides on kokku lepitud, siis on lihtne nende nimel ka tööd teha. Mul on hea meel, et olen saanud linna arengusse panustada ja loodan, et see jätkub.

Oled väga aktiivne poliitik ja Sul on lai tutvusringkond ning leiad ka kõige kibekiiremal tööperioodil sõprade jaoks aega. Palun ütle, kuidas säilitada oma nägu ka niivõrd vastutusrikkal ametikohal tegutsedes?

Lihtne – tuleb alati jääda iseendaks. Positsioonid tulevad ja lähevad, olulisim on see, kes me inimestena oleme. Tänaval sodi lendlemas nähes korjan selle üles, inimest kukkumas nähes, lähen talle appi, väljendan kurbust, kui midagi ei meeldi ning rõõmustan ja kiidan, kui on hästi. Mitte seepärast, et ma linnapea olen, vaid selle pärast, kes ma inimesena olen. Oma nägu säilib siis, kui ei soovita olla keegi teine.

Olen varasemalt rääkinud ka oma lapsepõlvest, mis oli rõõmus ja olin hoitud. Meid vennaga võeti kaasa erinevatesse seltskondadesse ning võisime olla kodus alati juures, kui meil olid külalised ja isa tegi poliitikat. See kõik kasvatas ja õpetas, ka seda, et tähtsast tööst olenemata on elus ikka omad rõõmud ja mured ning see kõik peab kuidagi kokku kõlama. Vanemad tegid tööd, aga lõõgastust peeti ka oluliseks – isal oli oma tööga seonduvalt palju ka pingelisi aegu, aga ikka käidi teatris ja kontserdil ning peeti ka sõpradega pidusid.

Ilma pere ja sõpradeta oleks elu raske ja kurb. Muidugi muretsen, et nende jaoks aina vähem on aega jäänud. Aga nad teavad, et nad on kallid. Mul on kombeks seda neile isegi vahel öelda.

Tean, et töötad seitse päeva nädalas ja vajadusel ka hilistel õhtutundidel. Mil moel oled suutnud säilitada krapsakuse ja värskuse?

Mingit võlunippi ei ole. Trennis ei ole paraku aastaid käinud ja liikumiseks jääb üldse vähe aega. Tean, et peaksin sellega tegelema. Siiski armastan loodust ja merd ning Võsu on üks lemmikpaik siin päikese all, kus juba mere- ja männimetsakohin rahustab ja teeb hingele pai. Võtan aega, et jalutada. Meeldib ujuda, aga talisuplejat ei ole minust veel saanud. Kuum saun võtab pinge maha ja lõõgastab. Kutsun sõbrad külla, küpsetan, katan laua ja tunnen nende ning perega koosolemistest rõõmu, naerame südamest ja juba ongi hea olla. Kui nädalavahetusel kiirustama ei pea, siis võin vahel veel kl 13 pidžaamas olla ja luuleraamatut lugeda. Selline pikk kohustustevaba hommik on lemmik! Lähedaste ja lemmiktegevuste jaoks tuleb lihtsalt aega võtta – elu tasakaalu huvides.

5 kommentaari
  1. Kaja Kallas valetas jälle 2 aastat ago
    Reply

    Vana Kallas olevat kohtus õigeks mõistetud???
    KOHTUOTSUS:
    Eeltoodu alusel ja juhindudes AKKS § 57 lg-st 2, § 63 p-st 2, § 64 p-st 3 ja § 65 lg-st 3, Riigikohtu kriminaal­kolleegium

    o t s u s t a s :

    1.Tühistada Tallinna Ringkonnakohtu kriminaalkolleegiumi 13. aprilli 1999. a kohtuotsus ja Tallinna Linna­kohtu 5. märtsi 1999. a kohtuotsus Siim Kallase õigeksmõistmise osas KrK § 1486 lg 1 järgi ja saata kriminaalasi selles osas uueks arutamiseks Tallinna Linnakohtule teises kohtukoosseisus.

    2.Muus osas jätta Tallinna Ringkonnakohtu kriminaalkolleegiumi 13. aprilli 1999. a kohtuotsus muutmata.

    3.Kassatsioonprotest rahuldada osaliselt.

    Kohtuotsus jõustub 29. oktoobril 1999. a ega kuulu edasikaebamisele.

    http://www.riigikohus.ee/?id=11&tekst=138660400

    • Kõik sobib 2 aastat ago

      Iga vale Ekre vastu on magus!

  2. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlased hoolivad meie inimeste heaolust. Reformierakondlased pole kunagi teinud midagi head vaestemae inimeste heaks ja praegu on täis vihavaenu, jagavad meie raha teistele ehkki maailmas sellest midagi ei muutu aga meile võib pahandusi tuua küll-

  3. harry 2 aastat ago
    Reply

    Habakuk

    Eestikeelne Piibel 1997
    1
    Jumala püha viha oma vaenlaste vastu
    1 Ennustus Niineve kohta. Elkoslase Nahumi nägemuste raamat.

    2 Issand on kättemaksja ja püha vihaga Jumal,
    Issand on kättemaksja ja täis raevu.
    Issand maksab kätte oma vihameestele
    ja on vihane oma vaenlastele.
    3 Issand on pika vihaga ja rammult suur
    ja Issand ei jäta kedagi karistamata.
    Tema tee on tuulekeerises ja tormis
    ja pilved on tema jalgade tolm.
    4 Ta sõitleb merd ja kuivatab selle
    ning laseb taheneda kõik jõed.
    Närbuvad Baasan ja Karmel
    ja Liibanoni õied närtsivad.
    5 Mäed värisevad tema ees ja künkad sulavad.
    Tema palge ees kerkib maa,
    maailm ja kõik, kes seal elavad.
    6 Kes võiks seista tema sajatuse ees?
    Või kes võiks taluda tema tulist viha?
    Tema raev puhkeb nagu tuli,
    kaljudki purustatakse tema poolt.
    7 Issand on hea, varjupaik hädaajal,
    ja ta tunneb neid,
    kes tema juures pelgupaika otsivad.
    8 Aga tulvavate voogudega
    teeb ta sellele paigale lõpu
    ja ajab oma vaenlased pimedusse.
    9 Mida te kavatsete Issanda vastu?
    Tema teeb lõpu!
    Häda ei tule teist korda!
    10 Sest olgugi nad põimunud nagu kibuvitsad
    ja joobunud oma joogist –
    nad hävitatakse kõik nagu kuivanud kõrred.

    11 Sinust, Niineve, on lähtunud see,
    kes kavatseb kurja Issanda vastu,
    nurjatu nõuandja.
    12 Nõnda ütleb Issand:
    Olgugi nad täisjõus
    ja olgugi neid nõnda palju,
    siiski tehakse neile lõpp
    ja nad kaovad.
    Ja kuigi ma sind, Juuda,
    olen alandanud,
    siis enam ma sind ei alanda.
    13 Nüüd ma murran su pealt tema kepi
    ja rebin katki su köidikud.
    14 Aga sinu kohta, Niineve,
    on Issand andnud käsu:
    Su nime ei meenutata enam.
    Ma hävitan su jumalate kojast
    nikerdatud ja valatud kujud.
    Ma valmistan sulle haua,
    sest sa oled neetud.
    Eestikeelne Piibel 1997
    2
    Sõnum Niineve hävitamisest
    1 Vaata, juba on mägede peal
    sõnumitooja jalad,
    tema kuulutab rahu.
    Pühitse, Juuda, oma pühi!
    Tasu oma tõotused!
    Sest iialgi enam ei tule
    su kallale nurjatu –
    ta hävitatakse sootuks.

    2 Pillutaja tuleb su vastu.
    Ole valvel!
    Pea silmas teed!
    Kinnita vööd!
    Võta jõud hästi kokku!

    3 Sest Issand taastab Jaakobi suuruse
    nagu Iisraeli suuruse,
    kuigi rüüstajad on rüüstanud neid
    ja on hävitanud nende võsud.

    4 Tema kangelaste kilbid on punased,
    sõjamehed ise purpurpunaseis riideis;
    ta määratud päeval on sõjavankrid
    otsekui tõrvikute tuli
    ja ratsud on rahutud.
    5 Vankrid kihutavad tänavail,
    tormavad turgudel sinna ja tänna;
    need paistavad tõrvikuina,
    sähvivad otsekui välgud.
    6 Tema vägevad kutsutakse kokku:
    nad komistavad teel,
    nad tõttavad müürile,
    aga juba on püstitatud kaitsekatus.
    7 Jõeväravad avatakse
    ja palee hakkab vankuma.
    8 Kuninganna tõstetakse püsti, võetakse paljaks,
    viiakse ära.
    Tema teenijad halavad,
    häälitsevad nagu tuvid,
    taovad enestele vastu rinda.
    9 Niineve on nagu veetiik,
    mille veed voolavad ära.
    „Pidage! Seiske!”
    Aga keegi ei pöördu tagasi.
    10 Riisuge hõbedat, riisuge kulda!
    Varandust on otsatult!
    Võtke enestele kandam
    kõigist kalleist asjust!
    11 Tühjus, lagedus ja häving!
    Julgus kaob, põlved võbisevad,
    kõigis niudeis on värin
    ja kõik palged õhetavad.
    12 Kus on nüüd lõvide pesapaik
    ja noorte lõvide söödamaa,
    kuhu lõvi sai pugeda
    ja kus viibis lõvikutsikas,
    ilma et keegi neid oleks peletanud?
    13 Kus on lõvi, kes murdis
    oma kutsikate tarviduseks
    ja kägistas emalõvide jaoks,
    kes täitis oma urkad saagiga
    ja pesapaigad sellega, mis ta murdis?
    Niineve täielik häving
    14 Vaata, ma tulen sulle kallale,
    ütleb vägede Issand,
    ja ma põletan su sõjavankrid suitsuks,
    mõõk hävitab su noored lõvid.
    Ma lõpetan maa pealt su röövteo
    ja enam ei kosta su käskjalgade hääl.
    Eestikeelne Piibel 1997
    3
    Niineve täielik häving
    1 Häda veresüüga linnale,
    kuhjaga täis valet ja röövimist!
    Ei lakka mahamurdmine.
    2 Kuule! Piitsaplaks ja rattamürin,
    kihutavad hobused ja rappuvad vankrid.
    3 Ratsud ajavad end püsti,
    mõõgad sähvivad ja piigid välguvad.
    Ja mahalööduid on palju,
    laipu on määratu hulk,
    korjustel pole lõppu,
    korjuste otsa komistatakse.
    4 Ja seda kõike selle veetlevalt ilusa,
    nõiduses osava hoora arvutu hooratöö pärast,
    kes oma hooratöödega võrgutas rahvaid,
    ja nõidustega suguvõsasid.
    5 Vaata, ma tulen sulle kallale,
    ütleb vägede Issand.
    Ma tõstan su hõlmad üle su näo
    ja näitan rahvaile su alastiolekut,
    kuningriikidele su häbistust.
    6 Ma viskan su peale jäledaid asju,
    häbistan sind ja panen sind silmaimeks.
    7 Siis põgenevad su juurest kõik,
    kes sind näevad, ja ütlevad:
    „Niineve on hävitatud!”
    Kes peaks teda kahetsema?
    Kust ma otsin talle trööstijaid?

    8 Kas sa oled parem Noo-Aamonist,
    kes asus jõgede ääres, ümberringi vesi,
    kraaviks meri, müüriks meri?
    9 Etioopia ja Egiptus olid ta otsatu jõud,
    Puut ja liibüalased olid ta aitajad.
    10 Siiski pidi ta minema asumisele,
    ta läks vangi.
    Temagi lapsed rebiti tükkideks
    igal tänavanurgal,
    tema auliste pärast heideti liisku
    ja kõik ta suurnikud pandi ahelaisse.
    11 Sinagi joobud, jääd oimetuks,
    sinagi pead otsima pelgupaika
    vaenlase eest.
    12 Kõik su kindlused on
    nagu varajaste marjadega viigipuud:
    kui neid raputatakse,
    langevad marjad sööjale suhu.
    13 Vaata, sinu sõjavägi su sees
    on nagu naised.
    Su maa väravad tehakse
    su vaenlastele pärani lahti.
    Tuli põletab su riivid.
    14 Võta enesele piiramisajaks vett,
    tugevda oma kindlustusi,
    astu savisse ja sõtku savi,
    haara telliskivide vorm!
    15 Seal neelab sind tuli,
    hävitab mõõk,
    see sööb sind otsekui rohutirtsu vastne.
    Olgugi sind nii palju nagu vastseid,
    olgugi sind nii palju nagu rohutirtse,
    16 olgugi et oled enesele soetanud kaupmehi
    rohkem kui taevatähti –
    vastne ajab kesta ja lendab ära.
    17 Sul on valvureid nagu rohutirtse
    ja kirjutajaid rohutirtsude parvena,
    kes asuvad aedade ääres külmal päeval;
    kui päike tõuseb, siis nad põgenevad
    ja ükski ei tea nende asupaika.

    18 Su karjased tukuvad, Assuri kuningas,
    su aulised istuvad jõude,
    su rahvas pillutatakse mägedele
    ja kogujat ei ole.
    19 Ei ole paranemist su vigastusel,
    su haav teeb haiget.
    Kõik, kes kuulevad sinust sõnumit,
    plaksutavad sinu pärast käsi.
    Sest kellest ei ole sinu kurjus
    lakkamata üle käinud?
    Eestikeelne Piibel 1997
    1
    Prohvet kaebab vägivalla pärast
    1 Prohvet Habakuki nähtud ennustus:

    2 „Kui kaua, Issand,
    pean ma appi hüüdma,
    ilma et sa kuuleksid?
    Või sulle kisendama vägivalla pärast,
    ilma et sa aitaksid?
    3 Miks sa lased mind näha nurjatust
    ja vaatad ise seda õnnetust pealt?
    Hävitus ja vägivald on mu ees –
    on tulnud riid ja tõusnud tüli.
    4 Seepärast on Seadus jõuetu
    ja õigus ei tule iial esile.
    Sest õel piirab õiget –
    nõnda tekib väänatud õigus.
    Kaldealased karistajateks
    5 Vaadake ringi paganate seas ja pange tähele,
    imestage ja hämmastuge!
    Sest teie päevil tehakse tegu,
    mida te ei usuks,
    kui sellest jutustataks.
    6 Sest vaata, ma lasen tõusta kaldealased+ ,
    kibeda ja tormaka rahva,
    kes käib maa laiuti läbi,
    et vallutada eluasemeid,
    mis pole tema omad.
    7 Ta on kardetav ja julm,
    temast enesest tuleb
    ta õigus ja vägi.
    8 Tema hobused on kiiremad kui pantrid,
    metsikumad kui hundid õhtul.
    Tema ratsud trambivad –
    kaugelt tulevad ta ratsanikud,
    lendavad nagu saagile sööstvad kotkad.
    9 Kõik nad tulevad tegema vägivalda;
    nende näod vaatavad otse ette
    ja nad koguvad vange nagu liiva.
    10 Nad pilkavad kuningaid
    ja aukandjad on neile naerualuseks.
    Nad naeravad iga kindlust,
    kuhjavad kokku mulda
    ja vallutavad selle.
    11 Siis nad tormavad kui tuul
    ja tõttavad edasi.
    Nad teevad omaenese jõu enestele jumalaks.
    Prohvet tõreleb Issandaga
    12 Eks ole sina, Issand,
    muistsest ajast mu püha Jumal?
    Ära lase meil surra!
    Issand! Sina oled nad pannud meie üle kohut mõistma,
    sina, kalju, oled määranud nad meile nuhtlejaiks.
    13 Sinu silmad on liiga puhtad selleks,
    et näha kurja,
    ja sina ei või vaadata õnnetust.
    Mispärast sa vaatad uskmatute peale,
    vaikid, kui õel neelab selle,
    kes on temast õigem,
    14 teed inimesed mere kalade sarnaseks,
    otsekui roomajaiks,
    kellel pole valitsejat?
    15 Need kõik tõmbavad nad õngega üles,
    veavad oma noota ja koguvad võrku;
    seepärast nad rõõmustavad ja hõiskavad.
    16 Seepärast ohverdavad nad oma noodale
    ja suitsutavad võrgule,
    sest nende abil on nende saak rasvane
    ja roog rammus.
    17 Kas nad võivad nõnda lõpmatult
    tühjendada oma noota,
    rahvaid armuta tappes?

    2
    Issanda vastus prohvetile
    1 Mina seisan oma vahipostil,
    asun linnusel ja vaatan,
    et näha, mida ta mulle räägib
    ja mida ta mulle vastab
    mu etteheite peale.
    2 Ja Issand vastas mulle ning ütles:
    Kirjuta üles nägemus
    ja tähenda selgesti lauakeste peale,
    et see, kes seda loeb,
    võiks lugeda soravalt.
    3 Sest nägemus ootab küll oma aega,
    aga ta ruttab lõpu poole
    ega peta.
    Kui ta viibib, siis oota teda,
    sest ta tuleb kindlasti
    ega kõhkle.
    4 Vaata, kes on isemeelne,
    selle hing ei ole siiras ta sees;
    aga õige elab oma usust.
    5 Ning veel enam:
    vein on petlik –
    ei jõua sihile hoopleja mees,
    kes avab oma kurgu nagu haua
    ja on täitmatu otsekui surm,
    kes korjab enesele kõik paganad
    ja kogub enese juurde kõik rahvad.
    Häda ülekohtustele!
    6 Eks nad kõik tee tema kohta pilkelaule
    ja osatavaid mõistukõnesid
    ning ütle:
    Häda sellele, kes kuhjab kokku,
    mis ei ole tema oma –
    kui kauaks? –
    ja koormab ennast võlaga.
    7 Kas viimaks su võlausaldajad
    ei tõuse äkitselt
    ja su vintsutajad ei ärka?
    Jah, ja sina jääd neile saagiks!
    8 Sest sa oled riisunud paljusid rahvaid,
    nüüd riisuvad kõik rahvad sind
    inimeste vere ja kõige vägivalla pärast,
    mis sa oled teinud maale ja linnale
    ning kõigile selle asukaile.
    9 Häda sellele,
    kes ahnitseb oma kojale ülekohtust kasu,
    et paigutada oma pesa kõrgele
    ja päästa ennast kurja käest.
    10 Sa oled oma kavatsustega
    häbistanud oma koja,
    oled hävitanud paljusid rahvaid
    ja oled teinud pattu oma hinge vastu.
    11 Sest kivi müüris kisendab
    ja sarikapuu vastab temale.
    12 Häda sellele,
    kes ehitab verega linna
    ja rajab ülekohtuga linnust!
    13 Vaata, eks seegi ole vägede Issandalt,
    et rahvaste vaev saab tuleroaks
    ja rahvahõimud väsitavad endid ilmaaegu?
    14 Sest maa saab täis Issanda au tundmist –
    otsekui veed katavad merepõhja.
    15 Häda sellele,
    kes joodab ligimest,
    pannes joogi hulka oma viha,
    et jooja joobnuks jääks
    ja jootja saaks vaadata tema alastiolekut.
    16 Au asemel sa küllastud häbist:
    joo sinagi ja näita oma eesnahka!
    Issanda parema käe karikas
    jõuab ringiga sinuni,
    ja su au kaetakse häbiga.
    17 Sest Liibanonile tehtud vägivald
    katab sind
    ja loomade hävitus teeb sulle hirmu
    inimeste vere, samuti maale,
    linnale ja kõigile selle asukaile
    tehtud vägivalla pärast.
    18 Mis kasu on nikerdatud kujust,
    mille meister nikerdab,
    valatud kujust ja valeõpetajast,
    et meister kuju peale loodab,
    valmistades keeletuid ebajumalaid?
    19 Häda sellele, kes ütleb puule:
    „Ärka!”
    või liikumatule kivile: „Liigu!”
    Ons see õpetaja?
    Vaata, see on kulla ja hõbedaga kaetud,
    ometi pole vaimu tema sees.
    20 Aga Issand on oma pühas templis,
    tema palge ees vaikigu kogu maa!”
    2

  4. Pr.Varek! 2 aastat ago
    Reply

    Teie juttu on kena lugeda, sest kõik on nii ilus ja värviline.Kahjuks võib teie käitumises näha silmakirjatsemist.Kui te kahe KE daamiga Rakveres Grossi kaubakeskuse juures KE nänni ja naeratusi jagasite, tundis teisel pool hoonet ennast vabalt, nagu alati, kamp joodikuid, kes lällasid ja jõid segamatult-nagu alati.
    Laupäeval, 22.oktoobril, 2022, hakkasime abikaasaga Grossi poe ees parklas asuvasse autosse minema, kui nägime kohe teisel pool betoonbarjääri kahte lõbusat vennikest rahumeeles urineerimas, Rakvere kesklinnas (!), möödakäijate nähes.Kui ähvardasime neile politsei kutsuda, vabandasid nad ja kadusid.Aga see toimub kesklinnas iga päev!Politseinikke seal kohata on lootusetu , sest neid näeb vaid autodes istumas-ma pole Rakvere linnas veel kõndivat politseinikku näinud, viimati oli see nõukaajal.
    Kui olete nii tubli, siis leidke neile viinaninadele koht, kus nad saaksid teisi segamata ennast täis kaanida, või lõpetage see korralagedus, mis Rakverele häbi teeb!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.