Emarolliks valmistuv Ester Karuse: tahan viia Kagu-Eesti inimeste sõnumid Toompeale!

Ester Karuse toob esiklapse ilmale novembri lõpus, samasse perioodi jääb ka tema 30. sünnipäev. Foto: Anastasya Kikkas

Valga vallavolikogu liikmel Ester Karusel seisab ees elumuutev pöördepunkt – novembrikuu lõpus saab temast EMA. Tegusa inimesena jätkab Eesti poliitika uue põlvkonna tegija aktiivselt kaasalöömist ka poliitikas ning kandideerib Riigikogusse. Kagu-Eesti peab olema parlamendis tugevalt esindatud!

Sinu pere esiklaps näeb ilmavalgust novembri lõpus. Kuidas on rasedus kulgenud?

Pisike ilmakodanik tuleb minu 30. sünnipäevaks, paremat kingitust ei oskaks soovidagi. Rasedus ise on kulgenud üllatavalt hästi, mul on väga hea meel, et see nii on läinud.

Kui palju oled raseduse ajal lugenud erialakirjandust ning kas oled osalenud nn tulevase lapsevanema koolitustel?

Pean tunnistama, et erialakirjanduseni polegi veel jõudnud, kuigi mõned raamatud on silmapiiril küll. Koos kaaslasega võtsime ette 5-nädalase kursuse, mis on meile juba palju teadmisi ja enesekindlust juurde andnud. Hea ettevalmistus on edu võti! Oktoobri lõpus läbime ka perekooli lühikursuse, ega needki teadmised mööda külgi maha jookse.

Kas oled valmis Kesknädala lugejatele avaldama lapse soo?

Soo saime juba väga varakult teada ja tulemas on poiss.

Oled elukaaslasega nime osas ka valiku juba langetanud?

Mitu varianti on olnud suhteliselt algusest peale laual, aga valikut pole veel langetanud. Targemad räägivad, et lapse sündides tuleb otsa vaadata ja seejärel saab otsustada, missugune nimi pisikesele päriselt sobib.

Sulle on südamelähedane aktiivne alustiil ja oled läbinud personaaltreeneri kursused. Kui palju oled pidanud raseduse ajal oma sportimisharjumusi korrigeerima?

Aktiivne eluviis on tõesti lahutamatu osa minu elust ning olen õnneks saanud seda ka jätkata. Oma enesetunde jälgimine on siinkohal tähtis, aga muidu proovin ikka päevased sammud täis teha ja olla muudmoodi ka aktiivne.

Raseduse ajal tekivad tihtipeale kummalised isud mitte just kõige tervislikuma toidu järele. Hoiad menüü osas distsipliini või ei sea endale raseduse ajal piiranguid?

Isudest ja enesetundest räägitakse tõesti rasedusega seoses palju, kuid suurematest isudest olen õnneks pääsenud. Toitun samamoodi nagu enne rasedust ja luban endale isegi liiga tihti head ja paremat.

Eestit peetakse maailma parimaks kohaks, kus last kasvatada. Millise pilguga selles suhtes eesootavatele aastatele vaatad?

Usun, et nii ongi! Meie vanemahüvitise, lapseootuse- ja kasvatamise süsteem on väga hea, piisavalt pikk ning paindlik. Saab kenasti ühildada töö- ja pereelu. Meil on värske õhk, kus lapsevankriga jalutada ning kaasaegsed mänguväljakud. Võimalik, et paljud ei oskagi seda hinnata, aga näiteks Aasias on elu hoopis teistmoodi.

2019. aastal jäi Sul Riigikogusse pääsemisest õige pisut puudu, kas proovid nüüd uuesti?

Kuigi ees ootab elu kõige tähendusrikkam amet olla ema, soovin poliitikas kaasa rääkida ka tulevikus, mistõttu Riigikogusse kandideerimise plaani ma kõrvale ei lükka. Tahan Valga ja Kagu-Eesti elanike mure- ja rõõmusõnumid viia Toompeale ning leian, et uus eluetapp lapsevanemana avardab silmaringi ja aitab meie elanike muresid veelgi paremini mõista.

Isa Allain Karuse seekord ei kandideeri, kuid ta kindlasti toetab Sinu püüdlusi. Mida oled isalt kõige rohkem õppinud?

Tõepoolest toetab. Arutame temaga tihti ka poliitilisi teemasid – kuidas ja mida võiks paremini teha ning mis seal salata, oleme nendes asjades ühel nõul. Isalt olen õppinud majanduslikku mõtlemist, järjepidevust, sihikindlust ja tulemustele orienteeritud tegutsemist. Ta on pigem tegude, mitte jutumees.

Mäletan, et ajal, kui olid Valga vallavanem, tehti piirkonda suuri investeeringuid ja samal ajal said kenasti hakkama COVID-i pandeemia haldamisega. Praeguse vallavõimu tegemisi saadavad ainult skandaalid ja omakasupüüdlikus. Miks on valla areng jäänud toppama ja miks vaadatakse lihtsa inimeste muredele läbi sõrmede?

Aeg oli keeruline ja teadmatust täis, aga saime kenasti hakkama nii Valga-Valka piiriületuse kui ka uute investeeringute toomisega Valga valda. Praegusel vallavõimul tuleb otsustavalt suve letargiast välja tulla ning midagigi Valga vallas teha. Kurb ja piinlik on sellise valla juhtitamatuse pärast, kui tegeletakse üksnes pisiasjade ja intrigeerimisega ning ei omata eesmärke ja visiooni, kuhu tegelikult soovitakse jõuda. Valga valla lähiaastate eesmärkideks peavad olema raudteelinna taastamine ja investeerimine teedesse, ühendustesse, lasteaedadesse ja koolidesse (eelkõige õpetajatesse ja kasvatajatesse). Küll siis tulevad ka investeeringud ja töökohad. Kõigile sellele aitab kaasa valla juhtide avatus ja Valga tutvustamine nii Eestis kui välismaal.

Mida lubad Riigikogu valimistel just Kagu-Eesti elanikele?

Põlva, Võru ja Valga suurustes linnades peaks saama kõiki nüüdisajal vajalikke teenuseid! Meil on siin soov ja õigus elada täisväärtuslikku elu, nii nagu Tallinnas. Soovin, et terves Kagu-Eestis jätkuks rohkem hakkajaid inimesi, kes tahavad siin tegeleda ettevõtlusega. Luues töökohti, pakkudes teenust või korraldades midagi põnevat arendavad need ettevõtlikud inimesed ühtlasi kohalikku elu tervikuna, aga selleks tuleb ka riigil siiapoole tähelepanu pöörata. Kagu-Eesti ei pea olema ääremaa!

4 kommentaari
 1. Oh sa mees 2 aastat ago
  Reply

  Lausa uskumatu!

 2. Huvitav, 2 aastat ago
  Reply

  Riigi pirukas on rammus.

  • Keskerakonnal on palgatud moderaator. 2 aastat ago

   Ei lase kirjutada. Kui õnnestus kirjutada, siis kustutab. Keskerakonna moodi “sõnavabadus”

  • Aga sa kiida! 2 aastat ago

   Siis ei kustutata midagi!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.