Jüri Ratas: valitsus on lakanud töötamast, mulle tundub, et see piin võiks lõppeda

Jüri Ratas Keskerakonna volikogus

Aastaga on hinnad tõusnud rohkem kui 21 protsenti ja niisugust hinnatõusu, kus kallinevad eranditult kõik toidukaubad, ei ole varem olnud, kuid erakordset passiivsust näitav Vabariigi Valitsus näib lootvat, et inflatsioonitorm raugeb iseenesest, ütleb Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas Tobia külas peetud erakonna volikogu istungil.

“Keskerakond nägi hüppelise inflatsiooni mõjusid ette juba suvel, kui tegime ettepaneku langetada toidukaupade käibemaksu 9 protsendile. Peaminister ütles, et see käik ei toovat poodides hindu alla ja koalitsioon ei toetanud Keskerakonna fraktsiooni eelnõu,” meenutab Jüri Ratas. “Praegu on Riigikogus menetluses Keskerakonna algatus langetada toidukaupade käibemaks viiele protsendile. Käibemaksu langetamisele on toetust avaldanud Eesti Toiduainetööstuse Liit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja teised valdkonnaga seotud sektorite esindajad. Valitsuskoalitsiooni seisukoht paraku on aga teada – see ei ole nende hinnangul vajalik meede. Oleme üks neljast Euroopa Liidu liikmesriigist, kus ei rakendata käibemaksu soodusmäära. Ju on suurem osa riikidest siis eksiteel.”

Jüri Ratase sõnul näitavad viimase aja sündmused selgelt, et valitsuse tähelepanu on koondunud sisemiste erimeelsuste lahendamisele ja inimeste toimetuleku eest seismine on jäänud tagaplaanile. “Uppuja päästmine tundub olevatki praegu uppuja enda teha. Valitsusel on muid tegemisi,” nendib aastatel 2016-2021 peaministri ametis olnud Jüri Ratas. “Ettevõtlusminister on konfliktis ettevõtjatega ja leiab, et ega elektrihind ettevõtlust mõjutagi. Siseminister soovis lasteaedasid ehitada ja Isamaa erakond toetab enesega seotud mittetulundusühinguid. LNG laeva ja sadamaga on ikka segadus ja omavahel tuleb raadiokutsungeid vahetada, et peaminister ja ministrid teineteist tabaksid. Seejuures väidab peaminister, et tal ei olnud valitsuse katuserahadest teada, endine Reformierakonna rahandusminister aga ütleb, et rahajagamise soov ei saanud kellelegi tulla üllatusena. Mulle tundub, et see piin võiks lõppeda. Valitsus on lakanud töötamast ja on valimiste režiimil.”

Selle asemel, et ulatada abikäsi raskustes vaevlevatele ettevõtetele ja hoolitseda vähekindlustatud inimeste eest, on peaminister pööranud elavat tähelepanu nii minu kui ka teiste poliitikute eraelule, märgib Jüri Ratas. “Samuti on peaminister korduvalt parlamendi suures saalis avaldanud muret, et juba valitud Riigikogu esimeest ei saa välja vahetada. Olen lohutanud, et saab küll – juba viiendal märtsil. Aga siis on võimalus välja vahetada ka peaminister,” rõhutab Jüri Ratas, kelle hinnangul peaks Reformierakonna juht oma energia suunama inimesi ja ettevõtteid toetavate meetmete väljatöötamisse. “Vaatamata lähedal olevatele valimistele, eeldaks valitsuselt siiski tegevust, mis ei tundu täieliku tsirkuse või kreisiraadiona, sest tegelikult on ju asjad naljast kaugel.”

Jüri Ratas toob välja, et vastukaaluks Reformierakonna jõukamaid soosivale maksuplaanile jätab Keskerakonna euroopalik astmelise tulumaksu kava tänasest rohkem raha kätte kõigile neile, kes teenivad alla nelja tuhande euro. “Maksupoliitikas on Reformierakonnal jätkuvalt põhimõtteks lihtsus, mitte õiglus ja tõhusus, mida hindab ülejäänud Euroopa. Peaministrierakonna plaan tõsta tulumaksuvaba kõigile haukab riigieelarvest 340 miljonit eurot ning annab kõige enam nendele, kes saavad mitte ainult hakkama, vaid kes suudaksid anda ka veidi suurema rahalise panuse selleks, et ühiskond oleks tugevam ja sidusam. Selle asemel, et jätta rohkem raha kätte madalat ja keskmist palka teenivatele inimestele, soovitakse anda kõige enam neile, kel seda kõige vähem vaja,” arvustab Jüri Ratas.

5 kommentaari
  1. Ise oled süüdi 2 aastat ago
    Reply

    Kes käskis oma valitsus Ka-Ka-le anda?
    Ise rumal tegu tegid.

  2. Tom 2 aastat ago
    Reply

    Reetis ja lõhkus üleeelmise valitsuse mis oli koos ekre ja isamaaga. Eelmises valitsuses tegid nad ise ennast lolliks ja Ka Ka lasi talle kaarega ja nüüd haugub jälle. Ei sobi see Ratas koos KE riiki juhtima.

  3. see valitsus polegi töötanud 2 aastat ago
    Reply

    1.see valitsus on kunstlikult tekitanud energiakriisi, mida tootjatele hüvitab vahena-ehk siis on see rahapesu aina suureneva reformipoliitikutele töö saamiseks
    2.poevad vaid Ukraina sõja taha igas küsimuses
    3.jagavad raha väljapoole, äri kinnistamiseks väljaspool meie riiki( huvitavad otsused – millist linna juba meie ehitame üles kuigi sõda käib ja kohe on tuli peal jms.)
    4.siseriiklikult on piiratud töid- millise läbimõtlematu tegevus viibki k(m)ajanduslangusesse ja selle sõna võite võtta kasutusse minu loal – Eesti riigi hüvanguks ,
    Kallase valitsuse ajal tehtu= kajanduslangus
    ja
    Ansip´i aegne võiks olla – anschlag, sest tema hindas seda kriisi omale sobivaks aga mõjus see tollal keskmikust vähemuse suunal laastavalt
    ……………..
    Kui midagi oleks vaja teha – siis üks kindel värk oleks , tuleks Mart Laari pangas palga vastuvõtmine lõpetada
    eestipank.ee/eesti-panga-tippjuhtide-tootasud
    Samuti tundub olema selge, miks Padar Nursipalu vastu eriti ei protesti , sedagi näete tabelist ja soovitav on võrrelda mitmete aastate tabeleid.

  4. ? 2 aastat ago
    Reply

    et misuke valitsus on ?

  5. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Alles hiljuti oli Eestis inflatsioon kõrgem kui Ukrainas!
    Nüüd siis lõpuks õnnestus Putinil tõsta Ukraina inflatsiooniprotsent suuremaks kui KajaKatkKallase saavutatu!
    Aga ooravad teevad kõik, et esikoht Putini-Ukraina-sõja käest tagasi saada!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.