Keskerakond: hoiame oma inimesi – lõpetagem rahvuspõhine vastandumine!

Tanel Kiik Keskerakonna volikogus 10.12.2022

Kutsume kõiki erakondi ja avalikkust ühtsusele ja üksteisemõistmisele – rahvuspõhise vastasseisu õhutamine lõhub ühiskonna sidusust ning tekitab täiendavaid pingeid niigi keerulisel ajal kogu meie riigi ja rahva jaoks, seisab Eesti Keskerakonna volikogu poolt vastu võetud avalduses.

“Praegusel pingelisel ajal on eriti oluline säilitada ühtsus ja üksteisemõistmine kodumaal. Alates 24. veebruarist elame tundmatuseni muutunud maailmas. Venemaa sõda Ukraina vastu tõstis oluliselt ka meie ohutunnetust ning tegeleme koostöös liitlastega aktiivselt Eesti kaitsevõime tugevdamisega. Meie ühine soov on, et Venemaa väed lahkuksid viivitamatult kogu Ukraina territooriumilt ja saabuks taas rahu,” ütleb Keskerakonna aseesimees Tanel Kiik.

Tanel Kiige sõnul püütakse valimiste lähenedes kahetsusväärsel kombel üha enam sõja puhkemise süüd laiendada ka kohalikule venekeelsele elanikkonnale. “Sellised arengud on vastuvõetamatud. Vabariigi President Alar Karis, Riigikogu ja mitmed arvamusliidrid rõhutasid sõja alguses õigesti, et see on Putini ja Venemaa juhtkonna sõda, mida ei tohi üle kanda kõigile vene rahvusest inimestele. Valimiste lähenedes on ühiskondlik debatt, sealhulgas mitmed erakonnad sellest mõistlikust arusaamast iga päevaga üha enam kaugenemas,” nendib Tanel Kiik.

Tanel Kiik ütleb, et kohati tundub, nagu käiks valitsuserakondade ja EKRE vahel tihe rebimine, kes suudab jõulisemalt venekeelsele elanikkonnale nii-öelda ära teha. Poliitiliste aktsioonide nimekiri tema sõnade kohaselt pikk, alates Eestimaa elanikelt kodakondsuse alusel valimisõiguse äravõtmise katsest ning lõpetades hoogtöö korras üleminekust eestikeelsele õppele olukorras, kus pole piisavalt õpetajaid ega ettevalmistusaega.

“Iga ühiskonna turvalisuse pandiks on selle ühtsus, vastastikune lugupidamine erinevate rahvusgruppide vahel ning kõigi inimeste õigustega arvestamine riigi poolt. Selline ühtsus on eriti vajalik keeruliste kriiside ajal. Me ei aita Ukrainat, otsides vaenlasi oma inimeste seast. Küll aga nõrgestame nii oma riigi ja ühiskonna võimekust praeguste kriisidega toime tulla ning võime tekitada haavu, millest taastumine võtab aastakümneid. Kutsume kõiki erakondi ja avalikkust ühtsusele ja üksteisemõistmisele. Rahvuspõhise vastasseisu õhutamine lõhub ühiskonna sidusust ning tekitab täiendavaid pingeid niigi keerulisel ajal kogu meie riigi ja rahva jaoks. Suudame edukalt kriisidest välja tulla ainult üksteist hoides. Meie tugevus on üheskoos tegutsemises ja vastastikuses lugupidamises,” räägib Tanel Kiik.

9 kommentaari
  1. Lõppes Eesti aeg 2 aastat ago
    Reply

    Kihnu Virve surmaga lõppes Eesti aeg. Nüüd on igavene Ka-Ka aeg. Ja seda jätkub kauaks, kuni rahvas hakkab aru saama…

  2. Laulamegi võõraid laule 2 aastat ago
    Reply

    Pole enam Eesti laulu. On välismaa jorin ja kõva lärm taustaks.

    • Serjogale 2 aastat ago

      Tegelikult on Venemaa kodusõda! Pommitataval alal on vene inimesed. Seal Fašiste ei pole.

  3. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Pole mingit Venemaa sõda Ukraina vastu- vaid mis NATO jüngrid ise korraldasid . NATO on meiega sõdinud meie sündimisest saadik- Eesti okupeerinud- täielik russofoobia.

  4. Feja Räim 2 aastat ago
    Reply

    Mind ei häiri niivõrd rahvustevaheline konflikt – see eksisteeribki vaid meedias, kuid mind lausa hirmutab poliitiline sallimatus. Inimestele pole ehk räägitudki, et meelsuse vabadus ehk isiklik poliitiline vabadus on inimõiguse osa, nagu usuliste tõekspdamiste ja südametunnistuse vabaduski. Inimesed ei oska ehk poliitilist vabadust ja enesemääratlemist üldse teiste inimõigustega seostada. See pole lihtsalt sallimatus, see on teise inimese õiguste ahistamine, mis mind häirib.

  5. Kiik - mis jama see on ? 2 aastat ago
    Reply

    kas te ei pane tähele , et pidevalt rõhutades sõnu – venekeelsus ja venekeelne elanikkond …. , loote te ise vastasseisu. Aeg oleks rõhutamine lõpetada ja arvestades, et Eestis elab palju venekeelt kasutavat, suhtluses(tuleks üleskutsuda keelt mitte hävitama kui see pole poliitikute sooviks , hiljem hakata Võõrkeele õpetust erikoolitusega Keeltekoolides ja hea bisnes).
    Kui tahate rääkida muukeelsuse osas venekeelsusest, siis seda kasutab meil Eestis palju – pigem slaavikeelsus on õigem sõna. Et Ukrainlased ei kavatse ka enam venekeelt rääkima hakata – on seegi totter =kas terve Maardu linna ja sealse pool Muuga külast, järgmistel valimistel hakkate rääkima ukrainakeelsete loosungitega ? Vene keel ei sobi ja Ukraina keel hakkab sobima? Vene keelt räägivad ka Ingeri-soomlased ja tublisti- öelge neile ,et nad on venekeelne elanikkond, vaadake mis saab ja ukrainlased on siiani oma vähemusega Eestis talunud seda väljendit aga ühel päeval nad istuvad pähe ja siis on teie “loorberid”. Vene keelt räägitakse ülemaailmselt olenemata Putinist, võib olla isegi ca miljard inimest. Tänaseks loodud vaenlane , läbi Putini – kuidas nende vastu võideldakse siis kui keelt ei osata ? Inglise keeles -irw:)? Muutume ukrainakeelseteks ….?
    Lõpetage see jamps. Kui ei oska teisiti kasutada oma väljendusi , kasutage siis kõikjal sõna – riigis kehtib riigikeelena eesti keel ja kõik(!) riigiametid ning teenindus peab oskama eesti keelt vastavalt tasemele ja seda tuleb kontrollida pidevalt – kontrollimise hirmus hakataksegi rohkem õppima eesti keelt. Ei looda kunstlikke rahvusgruppe.
    Loe Lenini teostes : koerte murrak tuleb kaotada …. (sellega mõeldi vähemusrahvaid liidus) ja täna olete teie oma mokalaadaga loonud suurrahvast Eestis , vähemusrahva – see jama lõpetage.
    Meedia aitab muidugi kaasa ja poliitikutena noolides, hakake asjust rääkima normaaselt – mitte kuidas ühe ei arvesta suurrahvust(tähenduslik pole siinne hulk vaid selle rahvuse keele kasutus Ülemaailmselt, mida ei pea Eesti proovima muuta tõrjudes….) .Eesti peab oma ülikoolides ja koolides ja lasteaedades , lihtsalt kasutama eest keelset teenindust., mis tähendab – et igasse lasteaeda peab saama ka minna eestlasest laps(eestikeelt kõnelev) ja temast saavad kasvatajad aru! Seda saab siis nimetada keelekümbluseks , mitte luues aina uut kaadrit -kes sündivatele slaavikeelsetele peavad õpetama eesti keelt …. See lugu peab lõppema koheselt – õppigu kus koolis või lasteaias ja lihtsalt tuleb siis luua teatud hulga kohta slaavikeelsetele Eragümnaasiumid – las rahakad õpivad seal.

    Kutsuge mõistus koju!

  6. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Meil on ka muid võõrkeelseid koole peale venekeelsete.
    Asi peab olema lihtne ja selge – KÕIKI võõrkeelseid koole “lüüakse sama lauaga”.

  7. Nii 2 aastat ago
    Reply

    See sõda on Bideni alustatud et Venemaad nõrgestada. Alguses lasi ta Venemaad ümbritseda natolastel ehkki Venemaa hoiatas mitu korda. Rumal oleks arvata et ta tahab Ukrainat päästa niisama hea pärast.Tal on seda enda jaols vaja ja Venemaa-vastaseks tegevuseks.Zelenski poleks midagi ette võtnud Venemaa vastu ja kõik oleks jäänud samaks, vähemalt poleks verevalamist. naftariigid olid USA poolt läbi pommitatud aga Venemaast pole nii kerge jagu saada ja selleks kasutab Biden Ukraona sõda Sealt on ka lähemal saata biorelvi Venemaale. Juba 8 aastat on Ukrainas venelastesse halvasti suhtutud. Venemaa oli sunnitud minema sõtta sest väljaspoolt ässitati.Zlenski on praegu haige aga tal pole lastud Venemaaga kokku leppida-ühe kõrva juures on biden oma telefoniga ja teise kõrva juures Inglismaa ja nende käske ta täidab.

    • ..... ära mökita 2 aastat ago

      Eesti piir on täna ka vaid joonena ja vales kohas Tartu rahu järgi , pealegi ratifitseerimata Putinlaste poolt.
      Seda lootust nad hellitasidki , et ammu alustatud värk Ukrainaga tehakse klaariks ja siis on alates Königsbergist Venemaa.
      Nüüd luhtub- loodame!
      Sina – Nii
      16 minutit ago
      Mine kohe siit Eestist minema! Vennalikku perre lakkuma Putinit.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.