Enn Eesmaa Edgar Savisaarest: Ilma temata jäänuks Eesti taasiseseisvumine pikaks ajaks unistuseks

Edgar Savisaar ja Islandi peaminister Steingrimur Hermansson ühisdeklaratsiooni allkirjastamas.

„Kui keegi peaks ütlema ühe nime, tänu kellele sai Eesti taas iseseisvaks, siis meenutatakse kõigepealt Edgar Savisaart. Leedus on selliseks inimeseks Vytautas Landsbergis,“ ütles kauaaegne Keskerakonna aseesimees ning praegune Riigikogu liige Enn Eesmaa.

„Savisaare panus ja teene Eesti taasiseseisvumisse oli võimas. Sisuliselt lootusetust olukorrast alustada teed, mis viis suhteliselt kiiresti Eesti taasiseseisvumiseni, on tema üks suuremaid teeneid. Ta etendas olulist rolli mitte ainult selles, mis toimus Eestis, vaid mõjutas ka seda, mis leidis aset Moskvas,“ rääkis Eesmaa.

„Kui seda kõike poleks olnud, siis jäänuks Eesti taasiseseisvumine veel pikaks ajaks unistuseks. Igavene au nendele, kes selle tee ette võtsid! Edgar Savisaar oli kindlasti selle rühma liider, kes tõi meile vabaduse.“

Eesmaa meenutas ka, kuidas paarkümmend aastat tagasi enne Keskerakonna kongressi arutati ühiselt väga pikalt, kas ja kuidas ühineda Euroopa Liiduga. „Savisaar ei olnud väga kindel, kas see on Eestile parim tee. Ta mõtles teisiti, kui enamik inimesi. Kuid ta toetas seda.“

„Keskerakonna aseesimehena nägin, kuidas ta väsimatult töötas, hoolimata mis temast arvati või kuidas temasse suhtuti. Ka oma tervise hinnaga,“ tõdes Eesmaa.

„Edgar Savisaar oli algusest peale Eesti riigis ja poliitikas tipus. Tema mõtlemine oli teistsugune, ta polnud karjääripoliitik. Ta polnud niisugune, nagu enamik praeguseid poliitikuid. Ta mõtles mitu käiku ette, ta tahtis tõeliselt rahva elu paremaks muuta,“ meenutas Edgar Savisaart kauaaegne Keskerakonna liige ja perekonnatuttav Marika Tuus-Laul.

„Ta oli ka suure hinge ja laia maailmavaatega inimene. Temast sai alguse Rahvarinne, Balti kett, suveräänsusdeklaratsioon ja muud asjad, mis viisid meid taasiseseisvumisele. Tema oli ka see, kes viis Eesti turumajanduse teele, alates IME ettepanekust kuni erastamisteni välja.

Kui ta saabus kuhugi rahva ette esinema, siis täitis ta oma vaimse suurusega kogu ruumi, isegi kui ta ei pidanud rääkima. Kui ta kõneles, siis väärikalt. Ainult tema sõnade pärast tuldi kohale igast Eestimaa otsast. Tema prognoose ja kokkuvõtteid kuulasid ja nautisid kõik.

Isiklikult meenub mulle enim, kuidas ta ikka ja jälle külastas meie maakodu Otepääl. Ka siis kui tervis polnud enam see. Viimane kord kui ta käis, siis hakkas tal paha, kuna olid hästi palavad ilmad. Kuid hoolimata sellest, ütles ta ka ära minnes, et tahab ikka tagasi tulla. Telefonis mõni päev tagasi rääkisime veel, et suve poole läheb kõik taas paremaks ning kohtume veel Otepääl. Kahjuks nii ei läinud.“

4 kommentaari
  1. Jaan Kundla 2 aastat ago
    Reply

    Riigi mõistes oli tegus, aga isiklikult vedas mitu korda alt…

  2. Siin 2 aastat ago
    Reply

    Enn tähtsustab asja üle. Kui on juba õhkkond heljumas, leidub alati kellegi asemele teine. Iseseisvuse jätkamine oli meile nagu peale sunnitud. Pealegi kui oleks läinud Edgari tahte järgi, oleks me SRÜ-s.

  3. m.n. 2 aastat ago
    Reply

    Edgar Savisaar suur riigimees. Minu sügav austus ja lugupidamine.

    Reformimeelne meedia jm -ringkonnad tegid talle palju halba. See karma jääb refimeediat ja refiringkondi saatma, küll kunagi karistakse ka pahategijaid endid.

  4. Tasuja 2 aastat ago
    Reply

    Jah,Edgar Savisaar oli Suurmees,sõna kõige täpsemas tähenduses.Tema soov oli taastada Eesti rippumatult tema ajaloolistes piirides ja mitte J Poska`t reeta nagu siin mõned “targad” on soovinud.Enne kui targutada,peaks ka midagi tarka ja kasulikku oma maa ja rahva heks korda saatma ja reeturlust ei saa mingite oma arvamustega leevendada.Muide E Savisaar tahtis tõesti kõigi meie naabritega hästi läbi saada nagu Ungari kuid samas omada iseseisvat ja tugevat riigikaitset.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.