Keskerakonna fraktsioon korraldab avaliku seminari “Kuidas Eesti ettevõtteid energiakriisi tingimustes elus hoida?”

Narva Elektrijaamad. Foto TOOMAS HUIK/SCANPIX

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon korraldab kolmapäeval, 11. jaanuaril algusega kl 10 avaliku seminari “Kuidas Eesti ettevõtteid energiakriisi tingimustes elus hoida?”, et pöörata veelkord tähelepanu ülikõrgest inflatsioonist tingitud väljakutsetele ning Vabariigi Valitsuse passiivsusele ettevõtetele appi tulla.

“Energiakriis püsib kindlasti vähemalt selle aasta lõpuni, sest uues olukorras võtab tasakaalu leidmine ja tarneahelate sujuv toimima hakkamine omajagu aega,” ütleb Riigikogu liige Taavi Aas. “Hinnad tõusid eelmisel aastal rohkem kui 19 protsenti ning see mõjutab otseselt nii perede kui ka ettevõtete toimetulekut. Euroopa Liidu riigid on aru saanud, et praegustes tingimustes tuleb ettevõtetele abikäsi ulatada. Eesti valitsus on võtnud paraku hoiaku, et erasektor peab ise hakkama saama ja raskuste korral tuleb uksed sulgeda.”

Taavi Aasa sõnul on lubamatu, et Reformierakonna juhitav valitsus vaatab koondamis- ja pankrotilainet tegevusetult pealt. “Eesti ettevõtete konkurentsivõime on võrreldes naaberriikide konkurentidega oluliselt langenud. See on omakorda toonud kaasa olukorra, kus poelettidel domineerib järjest rohkem välismaine kaup ja kvaliteetne, kuid oluliselt kallim Eesti toodang jääb riiulitele seisma. Mitmed suurettevõtted on teatanud koondamistest ja see toob kaasa täiendava koormuse riigieelarvele,” lausub endine majandus- ja taristuminister.

Taavi Aasa kinnitusel toetab Keskerakond Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Eesti Tööandjate Keskliidu ettepanekuid vabastada ettevõtjad ajutiselt elektri võrgutasu maksmisest, vabastada ettevõtted taastuvenergia tasust, hüvitada ka ettevõtetele osa hinnalage ületavast elektrihinnast ja laiendada universaalteenust kõigile ettevõtetele.

Seminar algab kl 10 Komandandi maja saalis (Toompea 1). Palun andke enda osalemisest teada greta.silberg@riigikogu.ee

PÄEVAKAVA

9.30 Saabumine ja tervituskohv

10.00-10.05 Seminari avasõnad

10.05-10.15 Riigikogu õigus- ja analüüsiosakonna nõunik Toivo Mängel –  Energiakriisi tingimustes majanduse toetamine Euroopa Liidus

10.15-10.30 AS-i Standard juht Enn Veskimägi – Valitsuse passiivsus läheb riigile kalliks maksma

10.30-10.40 Eesti Panga ökonomist Natalja Viilmann – Kuidas Eesti majandust edendada tänases energiakriisis

10.40-10.50 Riigikogu liige Taavi Aas – Millised võiksid olla paremad lahendused majanduse edendamiseks

10.50-11.20 Debatt – Kuidas edasi?

11.20-11.30 Küsimused saalist.

1 Kommentaar
  1. Nii 1 aasta ago
    Reply

    polnud vaja venemaaga suhteid nässu keerata. Meie õelutsemisest ei muutu maailmas midagi.Millal ometi lõpetatakse relvade anmine Ukraunale. Millal saadakse aru et verevalamist poleks olnud kui Biden ja Mõned Euroopa riigid poleks ässitanud ja relvi andnud Ukrainale ja kõpk oleks jäänud samaks. Bidenil on oma kasud mängus ja peamine on Venemaa nõrgestamine.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.