Erikomisjon käsitleb toimetulekutoetuste maksmise korraldust

Tõnis Mölder

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutab täna hommikul peetaval avalikul istungil toimetulekutoetuse kui sotsiaalabi korraldust ja selle maksmisega seotud probleeme.

Erikomisjoni esimehe Tõnis Möldri sõnul näitas Riigikontrolli kontrolliaruanne, et Sotsiaalministeerium pole toimetulekutoetuse kui riikliku toetusmeetme ühetaolist rakendamist piisavalt suunanud ja seetõttu on omavalitsustes tekkinud toetuste maksmisel suured käärid. “See tähendab, et sarnases olukorras inimesed saavad Eesti eri paigus erinevas suuruses toimetulekutoetust, kusjuures sageli jääb toetuse saajatele pärast tegelike eluasemekulude tasumist kätte toimetulekupiirist vähem raha. Samuti näitas Riigikontrolli aruanne, et abivajajate koormus toetuse taotlemisel on kohati ülemäära suur,” ütles ta. “Soovime saada komisjoni istungil täpsema ülevaate, miks on riikliku toetusmeetme rakendamisel tekkinud omavalitsustes niivõrd suur ebavõrdsus ning mida plaanib Sotsiaalministeerium teha, et probleemid lahendada.”

Erikomisjoni istungile on kutsutud sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo, Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei ja nõunik Mailiis Kaljula, Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti juhtivspetsialist Ulli Luide, Tartu Linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja Merle Liivak, Saue Vallavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Marelle Erlenheim, Riigikontrolli peakontrolör Ines Metsalu-Nurminen ja auditijuht Tambet Drell.

Komisjoni avalik istung algab kell 9 ja seda saab jälgida veebiülekandes.

Videosalvestisi istungitest saab vaadata Riigikogu YouTube’i kanalil. (NB! Salvestised jõuavad veebi viivitusega.)

9 kommentaari
  1. Balti riigid on järgmised 2 aastat ago
    Reply

    Ukrainast tulevad teated kohalike ungarlaste sundmobiliseerimise kohta. Ungari ajakirjanikud peavad seda aga genotsiidiks, et rahvusvähemusi niimoodi sõtta aetakse.
    Ukraina võimude tegevust peetakse kättemaksuks selle eest, et Ungari blokeerib Euroopa Liidu toetuste saatmist Ukrainasse ja ei osale Ukrainale antavas relva-abis.
    Märgitakse, et kui nii jätkub, siis ei jää Taga-Karpaatiasse enam ühtegi ungarlast.
    Siin on video ungarlase sõtta värbamisest Ukrainas relva ähvardusel:

    • Kiitan häeks! 2 aastat ago

      Elektri hinnast võetakse EKRE valitsedes välja CO2 kulu, mis moodustab hinnast umbes poole. Teiseks langetatakse kaevandamis- ja keskkonnatasusid, mis moodustab umbes poole allesjäänud hinnast. Lisaks lõpetab EKRE Eesti Energia kasumi kaudu riigieelarvesse raha kantimise, tagades endiselt firma finantsilise jätkusuutlikkuse, kuid nii, et elektrit müüakse tootmishinna ja kapitalikulu arvestades, mitte ülikasumit taotledes. Kõigi nende sammude astumise järel elektri hind langeb, mis omakorda vähendab ka hinnale lisanduvat käibemaksu. Lõpphind tarbijale saab olla taas 3 senti kWh, nii nagu see oli mõne aasta eest.

    • Erakondlased, tähelepanu valimistel! 2 aastat ago

      Oluline asi on see, et Kiievi režiimi esindajad keeldusid oma Lääne kuraatorite toel avalikult Minski kokkuleppeid ellu viimast. Juht ütles, et talle ei meeldi Minski kokkulepetes ükski punkt. See on avalikult öeldud! Teised kõrgemad ametnikud on sõnaselgelt teatanud, et neil pole kavatsust seda teha. Endine president ütles, et kirjutas Minski lepingutele alla, kuid lähtus sellest, et neid kunagi ellu ei viida. Mida veel vaja on? Muidugi läksid venelased neile relvadega kallale. Oma põlisrahvale! Ja jätkame sõda! Mis on meil siin asja nende kodusõjas?

    • Avalikult 2 aastat ago

      Mõned päevad tagasi Ukraina presidendi nõuniku kohalt lahkunud Oleksi Arestovõtš ütles, et Ukraina lasi oma võidušansi mööda ja lisas, et nüüd otsustavad riigi saatuse eest juba teised.
      Arestovõtš ütles videovestluses Juri Romanenkoga, et ta saab tänu ameti maha panemisele rääkida avameelsemalt. Ta ütleb, et enam ei usu, et Ukraina võidab.
      Arestovõtši sõnul on alanud Ukrainas sisemine võimuvõitlus ning väljast poolt riigi jagamine. Arestovõtši sõnul pole juhus, et Poola president Andrzej Duda avaldas kahtlust, kas Ukraina üldse vastu peab. Siis võeti maha Arestovõtš, kes oli mõjukas riigi hääletoru.
      Samuti viitas Arestovõtš siseminister Denõs Monastõrki surmale läbi kopteriõnnetuse, mis väidetavalt oli osa Ukraina-sisesest võimuvõitlusest.
      „Praegu toimub palju imelikke asju,” ütles Arestovõtš. Tema sõnul võetakse maha võtmekohtadel inimesi.
      Arestovõtš ütles, et pole mõtet rääkida enam sellest, et lollid venelased ja ukrainlased on võitmatud. Ukrainlased on võitmatud ainult niikaua, kuni ei võitle üksteisega. „Niipea, kui me hakkame omavahel võitlema, kaotama väga kiiresti ja nii, et sellest isegi aru ei saa,” lisas Arestovõtš.
      Arestovõtš märkis, et saab vabalt rääkida, kuna pole enam ametiisik. Ta ütles: „Kui kõik arvavad, et me võidame sõja, siis ei paista see üldse enam sedamoodi.”
      Arestovõtš ütles, et see pole ilmselt juhus, et Poola president Andrzej Duda ütles, et pole üldse kindel, et Ukraina ellu jääb. „Kas ta ütles seda niisama, või valdab ta mingit infot?” küsis Arestovõtš.
      Romanenko tsiteeris selle peale üht Poola kindralit, kes ütles, et Ukraina lasi oma võidušansi mööda eelmisel suvel. Nüüd pole enam võimalik võita. Kindrali väitel ei muuda ka 100 tanki enam midagi. Kindral toob välja, et sõjaliselt pole Venemaad võimalik enam võita, seda saab teha kas poliitiliselt või majanduslikult. Kindral toob välja, et praeguses olukorras, kus Lääs varustab Ukrainat relvadega, aga nii, et pole võimalik võita, viib lõpuks kõikide ukrainlaste surmani.
      Arestovõtš ütles selle peale, et see, mis praegu toimub, on ukraina rahva jaoks katastroof. Tema sõnul ei lasknud Ukraina mööda ainult sõjalist, vaid ka ühiskondliku šansi. Aga kui sa selle mööda lased, siis sa ise enam ei mängi, vaid sinuga mängitakse. Tema väitel kadus ära ukrainlaste ühtsus, mis oli veel alles siis, kui Kiievit kaitsti

    • Kuda siis naamoodu? 2 aastat ago

      Ka-Ka pidavat olema kauneim sõjaprintsess? KAS TA VÄHE RAHA ON VENKUDE OMAVAHELISELE SÕJALE KINKINUD?

  2. Piinlik on mis siin riigis toimub 2 aastat ago
    Reply

    Häbi on selle riigi pärast! Puudust kannatavatele inimestele visatakse toimetulekutoetust 200 närust eurot, samas on 80 kilomeetrit põhja pool Soomes selleks 800eurot. Meil on kerjuspensionid 450 eurot, Soomes saadakse 2000 eurot. Siin ostetakse, ma ei tea kelle vastu mingit tapvat sõjaväekolu – selmet et raha suunata eakate heaolusse. Rikkurid ja kulakud laiutavad -ei ole meil astmelist tulumaksu, mis võrdsustaks elatustaset ühiskonnas. Vastik ja veelkord vastik!

  3. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Aga on inimesi kes ei hooli meie rahva heaolu kasvust ja valivad reformierakondlasi. Keskerakond on meie riigi parim erakond ja keskerakondlased on teinud oma valitsemise ajal palju head sisepoliitikas ja parandanud reformistide valitsuse poolt tehtud vigu.

  4. ....... 2 aastat ago
    Reply

    Reformlasi ei saa valida, sest nende juhatuses s, LIGI, kes välistab mistahes kergendused ja cendiviskamised kirikutrepil isegi. Kui Kaja veel midagi EHK kerjuseks muudetutele jagab pühade puhul, siis LIGI seda ei luba
    Pealegi läheb Kaja vist varsti paremale tööotsale mujale maale. Isegi haugimälugi peaks meenutama sn. Ligi nimevikus tehtud samme – KOKKUHOID! VARUD.! ükskõik kelle arvelt. Ukraina jms.suhtes ei näi see kehtivat,
    Mitte et mul usaldust oleks Keskide, EKRE, liiati Isamaa, või ka sotside suhtes. Pole näha olnud, pole häid kogenusi…

  5. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Küsige raha reformirott Ansipilt. Tänu tema Aljoša matsliku teisaldamisega jäi transiidiraha väiksemaks.
    JA nii on oma rahakoti põletamisega tegeldud järjepidevalt. Ansipi nägu 2014 Ukrainas kaamerates.
    Oma riigi huvid- teenida . suhelda ja elada sõpruses- need on endiste fašistide ja kommunistide järeltulijatele võõrad.
    Ungari president üks vähestest EL-is- kes ütleb : oma rahva huvid eelkõige.
    MH Ukraina tõprad panevadki eesliinile probleemsed isikud Ungarlased ja ida Ukrainale ligemal elavad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.