Valimislubadus: Mina, Andro Roos, loobun Riigikogu liikme palgast!

Andro Roos

Riigikogu valimistel Tartu linnas Keskerakonna nimekirjas kandideeriva Tartu Hoiu-laenuühistu juhi Andro Roosi üheks valimislubaduseks on valituks osutudes loobuda parlamendi liikme töötasust. Roos peab mõistlikuks annetada igakuine parlamendipalk abivajajatele, lisaks plaanib ta reformida palgasüsteemi nii Riigikogus kui ka valitsuses.

„Leian, et Riigikogu liikme amet on eelkõige auamet, mida peavad kandma piisava elukogemusega inimesed, kel on vajalikud teadmised seaduste ja riigi toimimise loogikast ning kes on oma senise tegevusega tõestanud, et suudavad end riigieelarvelise abita ise üleval pidada,“ selgitab Andro Roos oma seisukohta, „Riigikogusse ei tohi minna soovist riigi arvelt isiklikult rikastuda. Julgen anda lubaduse, et parlamenti valituna annetan sealt laekuva igakuise töötasu abivajajatele. Õige pea võin välja käia ka nimekirja, kes minu hinnangul seda toetust esmajoones vajavad.“

Roosi sõnul tuleb reformida edaspidi palgasüsteem nii Riigikogus kui ka valitsuses. „Riigijuhtide palgad kipuvad kolm ja rohkem korda olema suuremad Eesti keskmisest, kuid tehtava töö tulemus jääb tihti alla keskmise. Vajame jõulist signaali ja muutust, et riigitüüri juurde on oodatud inimesed, kes teevad tööd Eesti inimeste heaolu, mitte suure palganumbri pärast. Pean vajalikuks alustada ühiskondlikku debatti, et Riigikogu liikme töötasu oleks võrdne alampalgaga ning valitsuse liikmete töötasu võrdne Eesti keskmise palgaga. Naljaga pooleks: see võib olla kõige kiirem viis, kuidas alam- ja keskmine palk kasvama hakkavad.“

Andro Roosil on magistrikraad Tartu Ülikooli majandusteaduskonnast, ta on Tartu Hoiu-laenuühistu juhatuse esimees ning üks asutajaid, lisaks Akadeemilise Ühistegevuse Seltsi esimees ja Vanemuise Seltsi esimees.

13 kommentaari
  1. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Las loobuvad need kes seal midagi ei tee meie riigi heaks. Keskerakondlased ei peaks loobuma.

    • Seadus ei luba 2 aastat ago

      Nii, et ää VALETA!

    • Kiitan häeks! 2 aastat ago

      Elektri hinnast võetakse EKRE valitsedes välja CO2 kulu, mis moodustab hinnast umbes poole. Teiseks langetatakse kaevandamis- ja keskkonnatasusid, mis moodustab umbes poole allesjäänud hinnast. Lisaks lõpetab EKRE Eesti Energia kasumi kaudu riigieelarvesse raha kantimise, tagades endiselt firma finantsilise jätkusuutlikkuse, kuid nii, et elektrit müüakse tootmishinna ja kapitalikulu arvestades, mitte ülikasumit taotledes. Kõigi nende sammude astumise järel elektri hind langeb, mis omakorda vähendab ka hinnale lisanduvat käibemaksu. Lõpphind tarbijale saab olla taas 3 senti kWh, nii nagu see oli mõne aasta eest.
      EKRE-l on juba, mida ette näidata. 2019.–2021. aastal valitsuses olles andis rahandusminister Martin Helme Eesti Energiale korralduse peatada vanemate energiaplokkide lammutamine ning tagada meie tarbimisvajaduse katmiseks vähemalt 1000 MW tootmisvõimsust. Sellega hoiti ära tuhandete inimeste töötuks jäämine ja just tänu sellele korraldusele on meil praegu üldse elektrit.

  2. Tegelikkus 2 aastat ago
    Reply

    Ma ei ole isiklikult selle vastu, et Riigikogu liikmeil on erinevad hüved teistest, olen selle vastu :
    1.Riigikogu liikmed istuvad KOV ja igasugustes liitudes nagu topeltkohal ja hüvitiste eest- tegelikkuses ei tehta kumbagi tööd. See tähendab, et valituks osutudes kandideerimisel, tuleks loobuda mujal kükitamistest
    2.Nõukogud- ka nende liikmetena ei tohiks Riigikogu liikmed olla
    3.Riigikogu alatised komisjonid – selle eest võib hüvitist saada, kuid komisjonid ei tohi toimuda Riigikogu istungitega ühel ajal
    4.Hüvitistest eluaseme kinnimaksmine Tallinnas – siin tuleks tõmmata tsensuur , joon – kuni 100 km (ei hüvitata)
    5.Kohalesõidu tasu – hüvituseks on ÜT piletihind ja mitte rohkem
    6.Riigikogus tuleb luua ID põhine registratsioon töölkäimisele -st. kui haigusleheta või väliskomandeeringuta puudub Riigikogus, automaatselt Kantseleisse asja ei ole , mingit hüvitist ei saa.
    7.Kõik Riigikogu istungid peavad olema võimalikud vaadata ETV kanalil kasvõi kodulehel – mille arvelt ? Vastus: pole vaja Pealtnägijat 3* korrata, kordused ETV kanalil piisab – Hommik, Pühapäeva hommik, Ringvaade, jmt. saated 1* kordus.
    ****ERR Uudiste saated – need on allpool arvestust, kordab sama mula ja tegelikkuses EV toimuvast ei kuule õieti midagi , tundub nagu polekski peale Tallinna, Tartu, teisi kohti. Tänasel päeval ei saa otselülitusi tehtud – see on jamps. Samuti Brüsseli(ka mujal kõkutajad) nutunaised – need meie Euroopa palgalised , neist ei kuule üldse midagi – neist peaks olema igalt ETV esinemine vähemasti iga nädal uudistes – 1 ja see tähendab , et ring oleks 30 päevaga ja ülevaade- mida nad seal ajavad… Need on liialt rasva läinud. Ma pole telekas peale Simsoni, Hololei teisi näinudki….
    Ometi on neil ju antud rahva mandaat Riigikogu liikmetega samaväärselt ja kohustused- tegevus mõneti tähtsamgi. Või ei soovita, et rahvas liialt teaks- milliseid direktiive EV ei täida kasvõi pensionite ja palga ning sotsiaalsete garantiide osas ?! jne.

  3. Jaan 2 aastat ago
    Reply

    Õige mees, õigele koha. Oleks rohkem selliseid riigimehi!

  4. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Väga õige jutt isegi lisada pole midagi.

  5. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Jutt on õige aga ma tahaksin veel et Riigikokku ei satuks selliseid poliitikuid kes õhutavad sõjategevust nõudes uusi surmarelvi vaid tegeleks oma riigi probkeemidega, jätaks Bideni kummardamise ja saaks aru et sõda poleks kui väljaspoolt poleks ässitamist ja surmarelvade andmist. Zelinski poleks saanud Donbassi pärast võidelda ja kõik oleks jäänud samaks ilma sõjata. Bidenil on oma huvid mängus seoses Ukrainaga ja see pole ainult Venemaa nõrgestamine. EL-u tegekastest pole meie riigile mingit kasu loota ja kõik oleneb valitsusest. Kahjuks praegune valitsus pole tasemel.

  6. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Riigikogus peaksid olema kindlasti ka teadlased eõaga ka poliitikud kes hoolivad meie rahva heaolust.Aga kahjuks mõned valijad ei hooli sellest ja valivad neid kes venelasi vihkavad . vememaal on teisiti. Vene intelligents on kõrgel tasemel ja poliitikud on kuidagi eraldi. Reformierakonnast ma ei leia kedagi keda valida, parem juba EKRE.t. isamaa erakonnast võiks tõepoolest valida vaid Seedrit. Keskerakond on Eestimaa parim erakond ja sealt võiksidkõik kandidaadid saada valituks. eks sotside seas on ka tublisid inimesi kuid sinna on sattunud poliitikuid kes pole hästi mõjunud sellele erakonnale.

  7. to autor 2 aastat ago
    Reply

    PROOVIME ÄRA !

  8. Sees saab põnev olema 2 aastat ago
    Reply

    See mees peab saama riigikokku ja vaatame kuidas see asi siis toimib. Soovitan kõigil Tartus valida 1008 ANDRO ROOSi

  9. aga 2 aastat ago
    Reply

    TORE OLEKS, KUID SIIN ON ÜKS AGA – NIMELT VÕIVAD SIIS RIIGIKOKKU SATTUDA JUST AINULT ÄRIHAID ISE, NEED KES PARTEISID FINANTS…..
    Aga proovima peab.

  10. Feja Räim 2 aastat ago
    Reply

    Riik tahab oma maksud kätte saada. Need tuleks siis veel peale maksta?
    Inimesed kipuvad sinna sooja koha peale ja eks kõige hinnatumad erakondade silmis ongi need, kes suu vett täis vagusi istuvad ja erakonna tagatoa tegemisi ei sega. Olgu või häälemagnetid – lauljad, sportlsed, muidu kuulsused, kes valimistel jälle hääli tooks. Tegelikult oleks vaja lihtsalt riigi heaks tööle hakata. Riigikogu liikme palk peaks praegu olema piisav, et igasuguseid korruptiivseid otsuseid ei tehtaks. Aga tehakse kahjuks. Mis aitaks?

  11. Ja jah 1 aasta ago
    Reply

    Päris kole kui rumalad inimesed olla võivad.
    Riigikogu liikme palgast ei saa loobuda vaid selle saab loovutada.
    Mina isiklikult Andro Roosi ei tunne aga oleks piinlik veel Keskerakonns olemas olla. Ma ei eeldaks, et nad on juhtinud erekonn peaaegu pankrotti ja pealinna võlgadesse. Kahtlen, et riigi juhtimine neil paremini välja tuleb.

    Panen ka inimestele südamele, et tegelikult valite erakonda mitte isikut. Valitud isiki teeb seda mida erakond käseb. Aga siiski prooviga valida inimesi kes ei ole sündinud poliitikud ja on ka palgatööd teinud või erasektoris töötanud.

    Hr.Kiitan Häeks!: Maailmas on kõik võimalik aga kõik on millegi arvelt. Sobite hästi Kremli propakanda masinamutriks.

    Eve: Vene intelligents on kõrgel tasemel?? Eelda, et te mõtlete selle all kui hästi nad suudavad inimesi valedele allutada. Valiks EKRE kes riigis vaenu õhutab ja rumalaid inimesi lollitab ja eestlasi kogu maailmale piinliku olukorda paneb ja ego on nii suur, et kujutavad meie väikest Eestit suurriigina.
    Valiks Keskerakonna kes on enda erakonna ja pealinna võlgadesse juhtinud ja on kriminaaluurimise all.

    Väga piinlik on inimeste eest kes ässitavad mitte Ukrainat aitama. Kas meie elu on tõesti juba nii hea ja nina on nii püsti, et peame ennast teistest paramaks? Alles mõned aastad tagasi ole EKRE see kes rääkis, et Reformierakond hoiab venema ähvardusega eestlasi oma käpa alla. Kuulutasid, et NATOT ei ole vaja riigikaitse kulutusi tuleks vähendada. Kuidas inimese ajuke nii väike on, et ei mäleta. Nüüd siis räägivad, et ammu oleks pidanud riigikaitsesse rohkem ressursse panema oi kui nemad oleks võimul olnud. Väga lihtne analüüs näitab, et tegemsit on üli valeliku erakonnaga ja võib tuua prallele Putini venemaa käitumisega.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.