Ühistranspordi kasutamise populaarsus on Tallinnas taas tõusuteel

Mihhail Kõlvart Foto: Madis Sinivee/Scanpix

Tallinna ühistranspordiga tehtavate sõitude arv on hakanud taas kasvama – valideeritud sõitude arv on tõusnud üle 30 protsendi, kui võrrelda 2023. aasta esimesi kuid 2022. aasta esimeste kuudega. 

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on tasuta ja mugava ühistranspordi pakkumine mitme samaaegse kriisiga toimetulekul inimestele vajalik toetusmeede, mille tähtsust näitab üha kasvav sõitjate arv. „Ühelt poolt on see suureks abiks vähekindlustatud peredele, samas pakub alternatiivi isikliku sõiduauto kasutajatele. Seda eriti olukorras, kus suurenenud mootorikütuse hinnad ei ole paljudele enam jõukohased,“ lausus linnapea.

„2022. aastal tehti ühistranspordiga ligi 96,3 miljonit sõitu, mis oli võrreldes 2021. aastaga 27 protsenti rohkem. Kui võrrelda aga eelmise aasta jaanuari ja veebruari tänavuse aasta esimese kahe kuuga, on valideeritud sõitude arv kasvanud pea kuuelt miljonilt üheksa miljonini ehk teisisõnu 33-34 protsenti,“ selgitas Kõlvart.

Keskkonnasõbralik ühistransport on olnud Tallinna selge prioriteet. Selles osas on kindlasti märgiline elektribusside soetamine ja laadimispunktide rajamine ning trammiliini pikendamine sadamasse. Linn soovib lähiaastatel soetada uusi tramme ja elektribusse, hangete ettevalmistamisega alustatakse järgmisel aastal.

2022. aastal parandati mitmetes linna piirkondades ühistranspordi teenindustaset. Mitmele liinile lisati nii tööpäevadel kui nädalavahetustel täiendavaid väljumisi. Samuti asendati suurema sõidunõudlusega liinidel normaalbussid suurema mahutavusega liigendbussidega. Osadel liinidel pikendati ka teenindusperioodi.

Tallinna linna teenindab 80 ühistranspordiliini, sealhulgas 72 bussi-, neli trammi- ja neli trolliliini. Liine teenindavad tööpäeva tiputundidel 441 bussi, 47 trammi ja 32 trolli. Praeguse seisuga on linna bussipargis kasutuses 545 bussi, millest 350 on gaasi- ja 44 hübriidbussid. Tramme on kasutuses 65 ja trolle 44.

Tallinna 2023. aasta linnaeelarves on liiniveoks planeeritud esialgu 120,3 miljonit eurot, millele lisandub 300 000 eurot suvekuudeks kavandatud ööbusside pilootprojektile.

5 kommentaari
 1. Eve 2 nädalat ago
  Reply

  Tallinnas on juba pikemat aega olnud tubli keskerakondlik valitsus. siin tehakse meie inimeste heaks palju

 2. nojah 2 nädalat ago
  Reply

  Muidugi kasutavad tasuta transporti paljud. mulle meenub veel see kuidas Ansip kaotas arstiabi saamise kohapea mina sain abi tallinna haiglas ja hiljem lamasin taastusravikeskuses.ravi ja hoolitsus olid imehead. tallinnas on ka parem elu kui mujal Eestis sestsiin valitseb Keskerakond eestimaa parim erakond.

 3. Kadri 2 nädalat ago
  Reply

  LOOMULIKULT ! COVID ka taandumas.
  Ühistranspordi viga on selles, et selle kaudu on võimalus haigustel levida. Sestap ei peaks maski kandmine
  nüüdki naeruasjaks saama, vaid olema inimese enda asi. kas seda kanda võu mitte. Ei ole eakatel tarvis ka grippi või muidki kergemaid või pikema peiteajaga haugusi sealt üles korjata.
  Nõukaja alguses kuulusid kindad daami garderoobi ka suvel. Kui need kaduma hakkasid oli mul üsna vastik
  higiseid ja ärakäperdatud käsipuid katsudaa, aga kus pääsed. Mood muutus ja kindaid polnud ja inimesed ka
  muutusid napakamaks. Saingi oma esimesed soolatüükad kätele just nii ja pidin nendega elama 40 a /maarjajää ei aidanud/ kuni üks COVIDI desinf. vahend, Eestis toodetud, need jäädavalt kaotas.Helistasin ka tootjatele ja lubasin öelda, millisest nahahaigusest see mind päästis, et saaksid välismaale müüa seda tohuti kasumiga, kui nad mulle
  maksavad 500.-euru info eest. Info ju maksab ja see ikkagi poolteist pensionit. Aga nad ei raatsinud. Noh jäidki matsikombel kasumist ilma. Ega pole hea rahast nii kinni hoida kui sda on.

 4. Jane 2 nädalat ago
  Reply

  Meie riigi valitsust ei huvita haiguste levik. ei huvita ka EL u tegelasi kes tegekevad sanktsioonidega mis halba teevad just Euroopa riikidele. veel palju halvem on veel ees mitte midagi head pole loota selliselt valitsuselt mis on tulemas. Kust tuli uus erakond kes pole mitte midagi teinud meie heaks aga hakkab ka valitsema. see on kindel et E.valimised on kontrollimatud. ei tahaks uskuda et meie inimesed on nii rumalad et tahavad meie riigile sellist valitsust. Refornierakond pole kunagi teinud meie heaks midagi. Reformierakond tegeleb muuda aga mitte meie riigi ja rahva huvides. Ebameeldinusi on palju oodata. tallinnal on vedanud et siin on tublid inimeseda kes tegutsevad meie rahva heaolu saavutamiseks.

 5. Kirjad Kõlovani Vangilaagrist 1 sekund ago
  Reply

  Valetada need kesikud oskavad. Tegelikult inimesed sõidavad bussiga sest neil ei ole muud valikut. Jätkuvalt otsivad inimesed alternatiivseid liikumise viise et mitte TLT logisevat teenust kasutada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.