Jaak Aab: valitsus unustas pensionärid

Jaak Aab

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis üle seaduseelnõu tõsta neljal järgneval aastal pensione lisaks indekseerimisele erakorraliselt 50 euro võrra. Eelnõu eesmärk on suurendada vanemaealiste inimeste majanduslikku heaolu ja vähendada suhtelises vaesuses elavate eakate arvu. Eelnõu üle andnud endine sotsiaalminister Jaak Aab ütleb, et uus valitsus on pensionärid täielikult unustanud ja kavandatavate maksutõusude tingimustes halveneb nende toimetulek veelgi.

“Peaministrikandidaat Kaja Kallas kinnitas Riigikogu ees kõnet pidades, et uuel valitsusel ei ole nelja aasta jooksul erakorralist pensionitõusu plaanis. See on suur viga, kuid kinnitab veelkord varasemat teadmist, et ainult Keskerakonnale läheb eakate käekäik korda,” lausub Jaak Aab. “Kõrge inflatsioon on pannud Eestis elavad pensionärid olukorda, kus ei ole praeguse sissetuleku eest võimalik inimväärselt ära elada. Senised pensionitõusud leevendavad küll inflatsiooni mõju, kuid tegelikult pensionäride elu parendamisele kaasa ei aita.”

Vanaduspensioni saajate sissetulekute ebavõrdsus võrreldes teiste elanikega on suur ning üksi elavate vanaduspensioniealiste suhtelise vaesuse määr oluliselt kõrgem kui teistel. Statistikaameti andmetel elas 2021. aastal allpool suhtelise vaesuse piiri ligi 60% vanaduspensionäridest, üksi elavate 65-aastaste ja vanemate inimeste suhtelise vaesuse määr küündib 82%-ni.

“Valimistel lubas Reformierakond tõsta keskmise vanaduspensioni 1000 ja sotsid 1200 euroni, Eesti 200 programmis ei olnud pensionitõusust sõnagi. Viimaste sündmuste valguses ei ole imestada, et pensionitõus koalitsioonilepingus ei kajastu, see aga tähendab, et valimistel välja käidud lubadused on järjekordne vale. Vaid indekseerimisele lootma jäädes tõuseb keskmine vanaduspension prognoosi kohaselt 2026. aastaks 836 euroni. Selleks, et pensionärid suudaksid tänase muutunud olukorra ning hinnaralliga toime tulla, on vaja keskmine vanaduspension tõsta vähemalt 1000 euroni,” räägib Järva- ja Viljandimaalt valitud saadik.

Jaak Aabi sõnul on aastast 2004 kuni tänaseni pensione erakorraliselt tõstetud seitsmel korral ja kuuel korral on Keskerakond olnud otsustaja.

5 kommentaari
  1. Mis sinul muret 1 aasta ago
    Reply

    saad ju vinget palka!

  2. Nojah 1 aasta ago
    Reply

    Palka tõstsid riigikogulastele reformierakondlased. Need kes teevad meie inimeste elujärje parandamiseks võivad saada vinget palka aga reformierakondlased ja nende kompanjonid saavad vinget palka aga mitte midagi head ei tee ainult halba meie rahvale.nemad saavad palka ei tea mille eest.

  3. Ohoo 1 aasta ago
    Reply

    Eks rahvas uskus reformierakonna lubadusi ja peavoolumeedia kirjutisi ja valisidki selliseid kes ei tee midagi head vaid valetavad ja vassivad. Nad saavad head palka ja rahva elatustase neid ei huvita. Isamaalased ühinevad nendega kes annab neile võimaluse võimule saada ja sotsid on täiesti ära keeranud sest neile on sattunud inimesed kes sinna ei sobi nagu näiteks Kaljulaud. Uuelt erakonnalt pole ka midagi head loota ja kõik nad on reformierakonna käsutäitjad. Sellelt valitsuselt pole midagi head loota. Mitte ainult valitsus vaid ka nende valijad vastutavad et paljude inimeste elu läheb veelgi halvemaks.

  4. Ilmar 1 aasta ago
    Reply

    Agaehk mõned hääletasi sellepärast reformierakondlaste poolt tänutäheks et need saatsid surmarelvi Ukrainale ja jätsid riigi rahakoti tühjaks.Ma ei saa aru kas mõned meie inimesed on nii rumalad või nii tigedust täis et ei mõista seda et kui Biden poleks hakanud ässitama ja relvi andma poleks ka sõda ja kõik oleks jäänud endiseks. Muidugi on ka teisi ässitajaid.Biden on ise huvitatud Donbassist ja Krimmist.Tema jaoks tähtis on ka Venemaa nõrgestamine Aga peamine põhjus on selles et Bideni pojal om olnud arvatavasti juba ajast kui toimus verine võimuvahetus Kiievis aktsiaselts mille juhatuses ta oli ja ta tegi midagi mille pärast ta kohtusse kaevati. Donbassis on aatomielektrijaam mis on tema huviobjektiks.Zelenski on hübiknukk Bideni ja mõnede euroopa riikide käes.Ta laseb oma rahvast tappa. kui välaspoolt ei antaks relvi poleks ka sõda ja kõik oleks jäänud endiseks.

  5. sel korral unustati paljusid , kõiki alla 1200 eur saavaid 1 aasta ago
    Reply

    Tegelikkuses ei unustatud, 🙂 , väärindati – koht kraavi!

    mõned mõtted:
    Ma paluksin, et meedia kirjutaks täpse MAKSUKÜÜRU definitsiooni , et SKP- 3 kallast, ei nimetaks seda küüru edaspidi erinevate suurustega.

    MTA tagastas möödunud aastal üle 200 miljoni + juurdemakstav 106 miljonit – see on ju üks võimalus , et maksukoormust mitte tõsta ja nt. öelda , et 3 aasta jooksul ei tagastata – on ainult juurdemaksu kohustus vastavalt TM seaduse muutumisega. Tähendab , et tegelikkuses oleks saadud mõistval arusaamisel külmutatud osast 1 osa – või siis esimene osa ca 500 miljonist .
    Teise osa jaoks – Kustutagu trasside valgustus nüüd ja kohe kuni 01.augustini – on pedagoogide ja laste sünni-elatustoetuste suurendamise jagu olemas.
    Toidu ja meditsiini KM kärpimine 9% -ni , tekitaks käibe suurenemise ja see ei vajaks lisarahastust.
    Sõiduautode maks – alates 2000….2200 kg täismassist kõikidele maksustada – min. 5.- eur /kuu(580000 sõidukit – tähendab igakuiselt sellisel juhul 2,5 miljonilist lisa) =tegelikkuses CO2 hulk suureneb ikka mootori m3 järgi ja seega veose massist. + naelrehvi tasu – EV on juba 2 kuud kevad ja naeltega lõhutakse teed edasi (Taltets tegi ju aastaid tagasi selle arvestuse, analüüsi)
    ja Maamaks – kehtestada 120…150 m2 ületavale elamuhoonele(1* asetus), büroole vms. -st. , et sul võib olla EV mitmes kohas – kuid kinnistu andmed on olemas MTA ja mis on üle …150 m2, see on luksus……
    Turism – see jätta rahule , täna on niigi maanteed-trassid tehtud nii , et ekskursioonid ja bussijuhi töötunnid ei klapi kokku ja vahepeal polegi kuskil peatuda , sissesõidud on 5….10 km *2 ja kulukad. Kohalikud kaotasid ja kaotavad turistid ning nüüd veel tõsta KM…..
    Kindlasti , mida peaks kõvasti maksustama – helikopterid ja jahid, paadid üle ….. m3
    Elektriautod – kõik tuleb maksustada CO2 maksuga , sest kogu nende sisu on ju toodetud saastekvootide ülesostmisest.
    EV – Tuleb keelata saastekvootide müük teistele! Sest kui meil on vähem saastet ja seda teistele müüa – kuidas siis me rohelised olema ? Ei, SKP -3 kallast , tulge mõistusele.
    Saastekvootide müügist saadavat tulu , seda pole te üldse maininud .

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.