Andrus Tamm: kolmandik Eesti lastest tulevad lasterikkast perest

5 lapse isa Andrus Tamm kõnet pidamas

Andrus Tamm, Keskerakonna Narva piirkonna juhatuse liige, 5 lapse isa

Kõne Keskerakonna miitingul 27.04.2023 Stenbocki maja juures

Alles 5 kuud tagasi võttis Eesti riik Riigikogu näol konsensuslikult vastu otsuse toetada suuremas mahus lasterikkaid peresid. Täna me seisame olukorra ees, kus see, mis anti, võetakse tagasi. Nii öelda lapsel võetakse komm käest. Kas te olete proovinud kunagi lapselt juba talle antud kommi ära võtta? Aga meie Vabariigi Valitsus käitub nagu mister Burns Simpsonite multikast.

Praegu ei saa laps aru, et temalt võetakse midagi ära, aga kui saaks, siis ta nutaks. Neid ohkeid paljulapselistes peredes ei ole võimalik kokku lugeda, mis on järgnenud sellisele lastevaenulikule otsusele vähendada juba antud toetusi lastele. Alles hiljuti vastuvõetud seaduse menetlemisel kinnitati, et suurperedele on raha leitud ja tagasi seda enam pöörata ei saa. Seda kinnitasid sama peaminister ja sama sotsiaalkaitseminister, kes täna on oma kohtadel…

Tulumaksutõus, käibemaksutõus, automaks  – need on kõik need maksud, mis mõjutavad enim just paljulapselisi peresid. Kui seni on kehtinud põhimõte, et tuludeklaratsiooniga saab inimene lisa-maksuvaba tulu juhul, kui tal on ülalpeetavaid lapsi, siis nüüd soovib võimukoalitsioon ka selle kaotada.

Pooled lastest kogu meie riigis tulevad täna just lasterikkast perest, ehkki neid peresid on riigis üksnes napid 15 protsenti. Mida see tähendab? Et juba paarikümne aasta pärast peab meie riiki üleval just lasterikkast perest sirgunud laps, kel peaks olema õigustatud ootus olla toetatud oma riigi poolt ajal, mil ta seda ise enim vajab. Peredelt ja lastelt toetuste äravõtmine ja homse ees kindlustunde röövimine on täiesti lubamatu ja alatu.

Alates 1. aprillist tõusis peaministri palk 14 protsenti ehk igakuiselt saab ta enam kui 1000 eurot suuremat ametipalka ehk üle 8000 € kuus, aga lasterikkalt perelt, kelle netosissetulek on Statistikaameti andmetel keskmiselt 1500 eurot kuus, soovitakse 200 täiendavat eurot kuus veel lisaks ära võtta. Vabariigi valitsusel näikse olevat raha kõige muu ja kõigi teiste jaoks, aga oma kodumaal oma lastele on teil kahju seda anda. Miks te kokkuhoidu iseendast ei alusta???

Ma ei saa aru, kas te vihkate lapsi? Nii palju pole paljulapselisi peresid kunagi solvatud, kui nüüd. Ma olen lugenud õelate ja kadedate inimeste kommentaare, kes süüdistavad, kuidas lapserikkad pered elavad teiste kulul, samas näen ma aga, kuidas lasterikaste perede isad rabavad tööd teha, seda ka nädalavahetustel, sest nad tahavad pakkuda oma lastele sama, mida saavad pakkuda 1-2 lapselised pered. Olen kohtunud Narvas 8-lapselise pere isaga, kes paigaldab ripplagesid. Ta ütles, et seni oli tal selge, et riik hoolib temasugustest suurperedest, aga nüüd kadus tal usk riiki, sest lapsed ei ole enam riigile olulised…

Riik peaks järgima Eesti põhiseaduse preambulat, mille kohaselt riik „peab tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade“. Kui ei ole lapsi, siis ei ole rahvust, keelt ega kultuuri. Praegune valitsus näib pigem toetavat peremudelit, kus lapsevanemad puhtfüüsiliselt ei saa järeltulijaid ja ära kasutades naisi inkubaatorina, ostetakse lapsed sellisesse peresse sisse nagu näiteks ostetakse tõukoeri.

Vabariigi valitsus ütleb, et oma rahapoliitikaga mõtleb ta järeltulevatele põlvedele, aga just sellise poliitikaga ei tulegi järeltulevaid põlvesid. 2022. aastal vähenes sündide arv võrreldes 2021. aastaga 13 protsenti. Registreeriti vaid 11 588 sündi, mida on vähem kui kunagi varem 1919. aastast saadik. Erakordselt madala sündimuse ja kõrge suremuse tõttu oli loomulik iive 2022. aastal 5657 inimesega miinuses. Kaotasime eelmisel aastal Elva linna jagu elanikke. See kõik räägib ebakindlusest tuleviku ees, praegu planeeritavad otsused süvendavad seda ebakindlust.

Rahvastikuteadlane, professor Ene-Margit Tiit, on öelnud, et parim perepoliitika on selline, et midagi ei tohi vähendada, vaid tohib ainult juurde panna. Eesti Vabariigi Põhiseaduses on säte, et lasterikkad pered on riigi erilise hoole all. Peretoetused tagavad laste sünniks ja nende üleskasvatamiseks peredele vajaliku stabiilsuse.

Parafraseerides ühe tuntud laulja sõnu: elasime nõukogude korra üle, elame ka selle valitsuse üle. Aga momendil, meenutades laulusõnu: „eestlane olla on uhke ja hää“, siis teate, ega ikka ei ole enam küll. Mul on peres 4 alaealist last. Täna on mul kaasas üks mu kaksikutest, kes sündisid 2018. aastal. Poolnaljatamisi olen nimetanud neid kingituseks meie Vabariigi 100. sünnipäevaks. Täna ma enam ei ütle, et nad on kingitus Eesti Vabariigile, sest Vabariigi valitsus ja Riigikogu enamus on pööranud neile selja. Kas tõesti on Eesti Vabariigil parem näha peresid vaid ühe või mitte ühegi lapsega, kuid mitte suuremaid peresid? Kas tõesti on parem näha eesti rahvast hääbumas?

Mul on hea meel, et Keskerakond seisab tugevalt juba vastuvõetud toetuste kaotamise vastu ja saab aru inimeste muredest. Praegu on suurpered suures mures. Suurperede soov ei ole üüratu, suurpered soovivad pakkuda lastele head kasvukeskkonda, võimaldada huviharidust ja loota riigile ootamatutes olukordades. Kuna suur osa lastest ehk tulevastest maksumaksjatest elavad just lasterikastes perekondades, siis loodame, et riik võtab siiski nende häält kuulda.

Ärge unustage, et riigi eesmärk peab olema rohkem lapsi, sest  meie kõige suurem varandus on lapsed!

 

5 kommentaari
  1. Sellest saab üle 1 aasta ago
    Reply

    Arendades homoseksuaalset rohemaailma ja kaikki ovat kunnossa.

    • Kuidas peteti? 1 aasta ago

      Helsingi Ülikooli teoloogia õppetooli audoktor Greta Thunberg on maailma poliitikutele ja pööblile juba viie aasta eest andnud teada, et eesootava suve 21. juuniks pühitakse inimkond maamunalt, kui fosiilkütustega edasi jamatakse. Elada on jäänud 53 päeva ja neid päevi tuleb kasutada hästi.

  2. esimene peatükk peaks olema 1 aasta ago
    Reply

    kõik järgnevad lapsed saab lugeda ladina süsteemis – 1, 2, 3, 4 jne, mitte jeedis 4,6,7 või Pipi alustas ka lugemist….
    põhiline, et riiklikku toetust peaks antama ainult naisele, kes teab kellega ta lapse valmis torkis – et laps saab ka isanime

  3. Uunold Heinoülovello 1 aasta ago
    Reply

    Olen kuulnud ka selliseid versioone, et kui lapsed tulevad seljakotiga-siis koolist ja kui emaga -siis lasteaiast ning kui pea ees… siis pu..pu..puppp , teadagi kust.

    • ....sa ei teagi 1 aasta ago

      tänapäeval sünnivad lapsed jalad ees 🙂 , seda näitab juba ka nende järglaskond. Ise nad nõuavad , et nende lapsi peab kasvatama kool, lasteaed, õpetaja(kel polegi omal lapsi ja samavana kui lapsevanem või abiõpetaja :))- kes keelata tohivad kui neil lubataks:) ja nad on saanud lapsed ilma isata ning järglaskond neile järgnevas etapis – autistid, nartsissistid ning metslased või nõrganärvilised.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.