Jaak Aab: ostke säästlikum auto? Võrklaev teeb Rõivast

Jaak Aab

Maapiirkonna inimesed mäletavad veel hästi, mida soovitas tollane peaminister Taavi Rõivas, kui tema valitsus 2015. aastal kütuseaktsiise tõstis. Nimelt soovitas ta maainimestel osta uued ja säästlikud autod ning lõpetada vanade masinatega tossutamine. Uus rahandusminister Mart Võrklaev on tubli õppija ja hoiab Reformierakonna traditsioone elus. Nimelt andis uus rahandusminister maainimestele samasuguse „sõbraliku“ soovituse.

Reformierakonna maksutõusude ja uue automaksuga saavad saavad kõige rohkem pihta madalapalgalised maainimesed. Ilmselt sündis automaksu idee eluvõõraste poliitikute arutelu tulemusel ja igapäevaselt automüügiga tegelevate inimeste arvamust ei peetud vajalikuks küsida. Amservi tegevjuht Rene Varek toob välja tõsiasja, et isegi ilma maksuta jätkavad autode hinnad tõusu 8-10 protsenti aastas ning kostitada inimesi kõrge inflatsiooni tingimustes lisamaksuga on lihtsalt alatu.

Kaja Kallas pettis valijaid

Enne valimisi ei rääkinud Reformierakond midagi maksutõusudest. Peale valimisi ütles Kaja Kallas selle kohta, et Reformierakond ei tahtnud olla enne valimisi ebapopulaarne, sest see oleks kaasa toonud „teiste võidu“. Siinkohal on peaministril õigus, sest viimase kuue nädala jooksul on Reformierakonna õhku täis reiting kivina kukkunud ja õige pea saame näha, kui palju on valede toel võimule pääsenud oravatel ustavaid toetajaid. Neid, kes oleks erakonda toetanud ka siis, kui maksutõusud olnuksid enne valimisi avalik info.

Pärast valimisi hakkas uus valitsus Reformierakonna dikteerimisel kokku panema röögatut maksutõusu paketti. Kõige valusamalt lööb maksukobar maainimesi ehk neid, kes elavad väljaspool Tallinna ja Tartu kuldset ringi. Teadmiseks, et nende inimeste palk on nn esimese Eesti omast pea poole väiksem. Niisuguse sissetulekuga ei ole võimalik maksutõususid kinni maksta. Seda kõike tehakse 500 miljonit maksva Reformierakonna valimislubaduse katteks, millega keskmisest jõukamatele inimestele kingitakse iga kuu 700 eurot maksuvaba tulu.

Lisaks käibemaksu ja tulumaksu tõusule tahab valitsus kehtestada automaksu, ühistranspordimaksu (loe: kaotada maakondlik tasuta ühistransport) ning panna majutusasutuste käibemaksu 140-protsendilise tõusuga sektorile ja just maaturismile tõsise matsu. Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen tegi kiire arvutuse – kui käibemaksu määr tõuseb 9 protsendilt 22 protsendini, kujuneb Narva-Jõesuus nelja tärni spaas toa hinnaks 145 eurot, samal ajal on Lätis Jurmalas spaahotelli toa hind 136 ja Soomes Imatras 130 eurot.

Kohalikud maksud ei päästa

Värsked ministrid rõhutavad, et kohalike omavalitsuste finantsautonoomia suureneb ja läbi kohalike maksude on võimalus eelarvesse lisaraha tuua. Süvitsi minnes selgub aga kibe tõde – kohalikud maksud annavad kogueelarvest tühise osa ja tahaks näha seda linna- või vallajuhti, kes tõttab Reformierakonna poolt elluviidava üldise maksutõusu tuules ka kohalikke makse kergitama. Harjumaa kuldses ringis elav rahandusminister Mart Võrklaev lihtsalt ei teagi millist elu elatakse väljaspool kuldseid ringe.

Mitmed maaomavalitsused on aga pankroti äärel ning tõenäoliselt tuleb neil valusate kärpekohtade otsimisel veel maakoole, rahvamaju ja külakeskusi sulgeda. Hinnatõusud ja eelmise valitsuse dikteeritud palgatõusud on söönud ära suure tüki omavalitsuste eelarvest.

Ei eelmine ega ka praegune Kaja Kallase juhitud valitsus ei ole selles osas omavalitsustele appi tulnud. Tõele au andes ei ole elu maapiirkondades Reformierakonda kunagi huvitanud puhtalt pragmaatilistel kaalutlustel – hajaasustusega piirkondades elab lihtsalt vähe valijaid!

Keskerakond ei saa seda rahuliku südamega pealt vaadata ja meie sõnum on: „Ei valedele, ei Reformierakonna maksutõusudele!“

8 kommentaari
 1. Võrklaev mängib Kiirt 6 päeva ago
  Reply

  las hakkab 15 km rattaga tööle käima Tallinnasse ja koalitsioonil valitsuses võtta bensiinilimiidid persoonautodel ära, samuti Toompeale ülessõidule panna need”kopsikud” ette, hüvitist mittemaksta ja kes rattaga sõita ei oska , kasutagu ÜT või seda tellimist ja ettevedu.
  Tegelikult tuleks riigi koormisel palgatõustes nüüd rakendada sel 25000 väel, kõigile seda säästu ja nende mõeldud Rohelist aju rakendada nende endi peal.

  • Ahhaa? 6 päeva ago

   USA loodab Ukrainas korrata seda, mida tehti Euroopa, Saksamaa, Jaapani ja teistega peale teist maailmasõda või Lõuna-Koreaga kümme aastat hiljem.

  • Kui 5 päeva ago

   minna üle jalgratastele, kehtestab Kaja kohe jalgrattamaksu. Kaja on andekas! Tema juba oskab rahvast nöökida.

 2. Almar Glustsenko 6 päeva ago
  Reply

  Õhtuleht just kirjutas, et eesel sai haiglast välja. Kõik Lindanisa vallutanud anastla Süldikogu fraktsioonidega seotud tegelased peaksid sõitma alkolukuga eeslil. Kui juhtub erand ja nad on kained (sh ei ole nende endi massimõrvarlikult pealesurutud poogete mõju all), siis toob eesel ka väsinud rahvasaadiku kalurimäele. Kui alkolukk tuvastab joobe, siis vaid oma kahel või neljal jäsemel paluks. Proovigu, kas õnnestub valvelaua politseinikust mööda tuikuda või roomata.
  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Kui arvestada, kuipalju, Eesti U–SAastumise “seaduse” 6.07.2017-ks “kehtestamise” (MRP200) eest pidid jänkid seda LaulevRev2 pappi (läbi Ämari Ukrainasse suunduvate) lennukitega neile Nursihiie Napoleon2 OP-i korraldamise eest tassima, siis on ilmselge, et ka Kõlvatud (Bilderb)orgia OraavaRattad võivad oma sellest tingitult Kuuni tõusnud, palkadest ja hüvitistest küll kõigi nende poolt jänkide orjadeks eriti poliitmuudetud poliitvaesestatud päris-Maalaste eest kasvõi igal päeval 3 korda 300euroseid eeslimakse maksta. Iga kord, kui politseinik tuvastab neil (PortoFranco)Massoono “Valduriga” võrdse koguse pooget (ca 5% pookeid on teatavasti nimelt mürgisteks labordatud, RahvuslikTeataja.ee, 2/2022, lk 10).

 3. Uunold Heinoülovello 5 päeva ago
  Reply

  Aga kas sa, Jaak-poiss, sellele oled mõelnud miks Võrklaev jt. oravapässid julgevad selliste rahvavaenulike, loogikavabade asjadega et mitte öelda- idiootsustega lagedale tulla? Miks nad julgevad niiviisi ilma mandaadita laamendada?
  Minu arvates tuleneb selline piiritu arrogants tõigast, et neil lihtsalt ei ole midagi kaotada. Nad ei saa kaotada seda mida neil ei ole e. rahva usaldus ja mandaat. Neilei ole seda vajagi. Neil on e-hääletusmasin ja see annab neile kaks ühes: mandaadi sigatseda ja indulgentsi miliganes tagajärgede saabumise puhuks misiganes sigadusi nad ka ei genereeriks. Iga teine erakond peab arvestama, kalkuleerima kaalutlema, jälgima, et rahvuskehandile ei sünniks läbimõtlemata otsustuste tõttu paha. Oravabande võib eksperimenteerida, võib n.ö otsustajateks(õiigemini välismaiste kompradooride majaneegriteks-kubjasteks, kiltriteks , aidameesteks) paigutada suvalisi imbetsiile, tainapäid ja valgekraelisi kaabakaid. Sest neil on e-hääled, R-Hoolduse rahad ja rahvas söögu heinu.

  • Almar Glustsenko 57 minutit ago

   Uuno-Heino…., kesiganes. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Kohe näha, et sa pole 2 aasta jooksul Toompea “elukutselise” protestijana “tööl” käinud. Sinu psüühikas on seni (ilmselt NL ajast?) korraliku riigialama konstrukt, mida sa laiendad järjekindlalt kõigile poliitikutele. Samamoodi, nagu süva-ADL-riiklik Eestigi ajakirjandus on meile seda konstrukti aastaid-aastakümneid sisse söötnud: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Et on 1 kõige korrumpeerunum ja oma rahvust (riigi rahvusi?) tappev poliit-kurjategijate maffia ja siis on need head (kes on opositsioonis?), kes teevad peaaegu koguaeg palehigis24/7 rahva heaks kõike, mida vaja on. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………ÄRKA ÜLES! …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Muidugi rääkis Kiik aprillis 2023 etv 1Stuudios maksudest väga mõistlikku ja õiget juttu. AGA vaata Keski praegust Riigikogu fraktsiooni juhtkonda: (juut?) Kiik, kes ei saa ilmselt arugi, et ta on 3 aastat tegelenud täieliku oma rahvuse (Eesti rahvuste) genotsiidiga, sundides Rockefeller2010-“covid” pookuma IGAL VÕIMALUSEL (Jüri Lina…, Õhtuleht, 8.10.2020, lk 10 ja RahvuslikTeataja.ee, 1/2021, lk 1 ning samas 2/2022, lk 10), …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..juut Blobrovtsev, kes tegi valimiseesleks reklaamiks koos juut Järvelaiuga Salme kultuurimaja SABBATI, kus rääkis, põhiliselt ukraina ja vene pensionäridele, juttu multikultist, kus Maasini lastestuudio esitas jänki-juutla ja venekeelseid laule (mõne eestikeelse ka) ning KUS LAVAL KEERLESID KOGUAEG ILMA IGASUGUSE PÕHJUSETA STROBOSKOOPILISELT-PSÜHHEDEELILISELT JUUDIMÄRKIDENA 3-NURGAD JMS, …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..(juut?) Korobeinik, kes on omakultuursusest võõrutava e-keskonna algataja ja lasterikkuja-miljonär, kes oli valituna saadetud (ADL-juutla poolt algselt 1990-tel PBK poolt Mossadi op-ina Laulva Revi käigus KeskTV-lt) juutide poolt ülesostetud Öökulli-mängule Moskvasse, sedakorda endise NLi multikulti-meeskonnas ja hiljem oli selle propaganda haledama soperdise seriaalis, ETV+s, püsiklient-ideoloog. Pärnu volikogus on temale, Helmela poolt mõnitusena, alluataud nii EKREs Euroopa 666-juutla lipu eest Vabadussõja mälestist kaitsev naine kui ka pärismaisuse 140 000 põlistalu taastaja Järvik. Miks? …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Vaata selle pilguga kõikide Toompea fraktsioonide koosseise: Kes on lihtsalt juut, kes toetab ükskõik mis juuti, kes röövib päris-Maalasi nüüd el-hinnaga jms puupaljaks. Kes on selgelt ADL-Foxmani (ta kõne 1998 sionistide kongressil) sionist, kes on lihtsalt oma kinnisvaralaenu konksu otsas ruppuv ja oma hõimutunnetusest selle kasuks järjekindlalt loobuv tola. Kes tahab hea palga peal olla. Kes ei saa asjadest üldse veel aru. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Kahtlemata on olnud Edgar, Reiljan, Annold Rüütel, Kallo ja mõni vähene veel, kes on Eesti riigi omasust alal hoidnud ja pole preguste sugustel juudi-bandedel seda lõplikult tappa lubanud. AGA ka nemad on olnud rohkem või vähem kokkuleppivalt selle suhtes mugandujad. Hea rääkida, eks, mul. Aga sul? …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..Ma ei ütle, et kuna Kiik, Belobrovtsev ja Korobeinik on bande tipus, siis nad on vaid lootusetult me hõimutapjatest juudid. Aga nii paistab. Täpselt sama on KÕIGIS Riigikogu erakondade ladvikutes. nad võitlevad praegu endaga oma sisimas. Oma haigelt ülbe ja elitaarse ADL-liku juutsusega ja sellest tuleneva sooviga kedagi omale allutatuist massgenotsiidida. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Neil on illusioon, et neid endid ja nende peresid jäetakse sel juhul ADL-i poolt ellu.

 4. VEEL ÜKS TÄHELEPANEK 4 päeva ago
  Reply

  kõikides bensiinijaama kettides pole vist nii või on – ja miks siis selline vastutulek ja kuidas see hakkab siis olema – Ärimehed saavad tagasi KM kütuselt ja tavakodanik maksab ennast rihmaks ?

  Lugege siis abist – https://olerex.ee/kaibemaksutagastus

  • Almar Glustsenko 1 sekund ago

   OlereX. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………X on 2 x 3-nurga tähis. Ülestikku pannes juudi-täht (nagu AleXelagi, kes meelitab võlts-rahvuslik-hiisliku PUUISTUTUSEGA, aga on koos Kaja Lapse isaga, juut Veskimägiga pesnud rahulikult MILJONEID “riiklikus” Gaasi-genotsiidis). …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Praeguses Rockefeller2010/ÜRO-Agenda2035/”covid”-rahvustetapu staadiumis ongi kätte jõudnud faas, kus ADL-sionistla otsib mitte enam oma traditsionilisi pandeem-kap roima partnereid, et nendega koostööd jätkata, vaid otsib väiksemaid juudi-punte, keda nad on ise hoolega varem selleks loonud ja ette valmistanud. Suurematest seotakse end (avalikkuse jaoks näiliselt) lahti. Sest vaiksemad X (jm märkidega lojaalsust väljendanud) -juudi pundid on traditsiooniliselt need, mille poolehoidu on teadvustamata avalikkus seni salamisi isekeskis väljendanud, et need justkui oleks suurtele juudi-puntidele vastased pärismaised. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Üsna kaval nende poolt, aga praegu hakkab see kokkumäng üha rohkematele hõimu-rahvuslaste ja muugi seltskondadele õnneks välja paistma. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….Mis on lahendus? Hoomata ja hinnata oma 11 000 AASTAST SUULIST KOGUKONNAKULTUURI ja lähtuda KOHE ja VÕIMALIKULT KÕIGES SELLEST. TÕESTI OMA KOGUKONNA MASSILIST VÄLJASUREMIST ENNETADES JA TUVASTADES, VISATA KÕIK ETTEKIRJUTATUD REEGLID JA TRAHVIKARTUSED ÜLE PARDA JA ARVELDADA OMA KOGUKONNALE VASTUVÕETAVAS SULARAHAS VÕI KAUBAVAHETUSEGA. ELADA GEOGRAAFILISELT JA KULTUURILISELT OMASUSEGA SELGELT PIIRITLETUD ELU. KASVATADA SÖÖDAVAT, HOIDA LAPSI JA TÖÖTADA-ÕPPIDA-LÕÕGASTUDA KA VAID SELLES ISEKESKIS. Proovime?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.