Aab ja Sarapuu: Keskerakond ei toeta inimeste elukvaliteeti halvendavaid maksutõuse

Foto: Dmitri Kotjuh/Scanpix

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon ei toetanud esimesel lugemisel käibe- ja tulumaksu tõstmist, sest need teenivad jõukamate inimeste huve ning halvendavad kõige rohkem madalapalgaliste ja eakate toimetulekut, ütlesid rahanduskomisjoni liikmed Jaak Aab ja Kersti Sarapuu.

“Reformierakond ei rääkinud enne valimisi maksutõusudest sõnagi ja seega puudub neil mandaat selle elluviimiseks. Käibemaksu ja tulumaksu tõstmine 10 protsendi võrra on olukorras, kus Eesti püsib inflatsioonitabeli eesotsas, lihtsalt küüniline,” kritiseeris Jaak Aab. “Valitsuse tulumaksureform võtab raha vaesematelt inimestelt ja jagab seda rikkamatele. Seda kõike tehakse 500 miljonit maksva Reformierakonna valimislubaduse katteks, millega keskmisest jõukamatele inimestele kingitakse iga kuu 700 eurot maksuvaba tulu. Suur küsimärk on maksutõusude mõju majandusele, sest vähegi tõsiseltvõetavat analüüsi pole tehtud. Omaette küsimus on see, miks Eesti 200 ja sotsid toetavad Eesti inimestele, ettevõtjatele ning majandusele nii negatiivselt mõjuvaid maksutõuse. Ju siis valitsusse saamine on olulisem maailmavaatest.”

Kersti Sarapuu sõnul tuleb olukorras, kus Euroopa Komisjon ennustab ainult Eestile ja Rootsile käesolevaks aastaks majanduslangust, panustada kärbete ja maksutõusude asemel investeeringutele. “Praegu oleks hea võimalus ehitada valmis neljarealised maanteed ja rajada maapiirkondadesse üürielamuid,” märkis Kersti Sarapuu. “Selle asemel kaotatakse tasuta ühistransport ja loobutakse Tallinna Haigla ehitusest. Väljapääs ei ole ka kohalike maksude tõstmine, sest need annavad kogueelarvest tühise osa. Sellise maksupaketi saab koostada vaid eluvõõras inimene.”

Jaak Aab ja Kersti Sarapuu on seisukohal, et maksutõusude asemel tuleks kehtestada klassikaline astmeline tulumaks ja langetada toiduainete käibemaksu, mis suurendab ühiskonna sidusust. “On aeg liikuda euroopaliku maksusüsteemi juurde, kus maksukoormus sõltub inimese sissetulekust. Arvestades, et Eesti on Euroopa üks kiireima hinnakasvuga riike, on iga lisaeuro inimestele abiks,” selgitasid Järva- ja Viljandimaalt valitud saadikud. “Toiduainete aastane hinnakasv on jätkuvalt väga kiire. Hinnatõus puudutab kõiki põhitoiduaineid ning seetõttu on toiduainete käibemaksu langetamine viiele protsendile Eesti inimeste ja ettevõtete toimetulekuks hädavajalik samm. Eesti on üks neljast Euroopa Liidu liikmesriigist, kus ei rakendata toiduainetele käibemaksu soodusmäära.”

4 kommentaari
 1. robert 1 aasta ago
  Reply

  Paistab et keskerakond on hakanud jalgu kõhu alt välja ajama aga oh kui hilja Ikka veel on lootus et õnnestub jälle pugeda pätistunud oravapartei tiiva alla eestlust maha müües Praegu tuleks erakonnal kõigi vahenditega elimineerida uusbolsevike jeesti dvesti tegemisi Kui see pesakond saab jõu siis on eestlusega lõpp Või ongi selline lahendus Jüri unistuseks

 2. lounaeestlane.ee küsitlus 1 aasta ago
  Reply

  Küsitlus
  Millist erakonda toetad?

  EKRE (46%, 107,967 häält)
  Isamaa (16%, 37,934 häält)
  Rohelised (13%, 31,158 häält)
  Reform (8%, 19,670 häält)
  Iseseisvuspartei (6%, 13,076 häält)
  Eesti 200 (5%, 10,916 häält)
  Kesk (3%, 7,758 häält)
  Sotsid (2%, 3,675 häält)
  Elurikkuse erakond (0%, 648 häält)
  Vabaerakond (0%, 417 häält)
  Hääletanute arv: 233,219

  muidugi on selline hääletus vale lehesabas , sest lubab hääletada mitu korda samal IP aadressil . tähtsam on aga see, mida loeb pärast hääletanu- see on viimane visuaalne meeldejääv. Sellised hääletused tuleks keelata , muidu võib ühelpäeval juhtuda , et setud hääletavad ennast Eestist välja ja on statistiline enamus – mis loob teistele nägemuse kuigi hall mass ju ei jaga – et võib olla polegi setusid ega lõuna-eestlasi niipalju kokkugi 🙂
  —————————————-
  EV käib vilgas ja viljatu tegevus. Siia hulka võib selle, https://www.etis.ee/CV/Andres_V%C3%B5rk/est (lugedes saate pildi, et tegelikkuses pole nagu arstindusega pistmist eriti, pigem projektide ja raha luhvtitaja)- Andres Võrgu värske kirjutise Eesti Ekspressis , kus kiidab vajadust tõsta oma analüüsis – tõsta veel käibemaksu või tulumaksu (ükspuha juba, kasvõi uus maks luues- EV ongi ainult maksud ja mis tähendab , et Kaja Kallasel on tõesti õigus = sellise maksukoormuse all ägama hakata mis tulemas, pole praegusel teismelistel võimalust üldse pensionile mõelda ehk siis tuleb vaid Vabamüürlaste ori olla)

 3. Sergei. 1 aasta ago
  Reply

  Ei väsi põlgusega ütlemast- Arnold rüütli sõnavõtust- kolmandik või neljandik Eesti riigi eelarvest tuleb transiidist.
  Matsid Aljoša jamaga hakkasid transiiditulu hävitama-, sama partei justiits kuritegudega hulk majanduskahju tekitatud, ja tati pritsimine käib rahvusvahelisel tasemel- Justkui võõraste huvide teenimine toob rahvale kasu. Kõik kes muretsevad meie ohutuse ja nn. vabaduse eest ,ongi uusokupandid- meie kurnajad – vangi vedamine.
  Seda nii vaimselt, materiaalselt , majanduslikult sõltuvusse panemine.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.