Jaanus Riibe: Reformierakond on paanikas, sest nende toetus kukub kivina ja rahva pahameel avaldub igal sammul

Jaanus Riibe

Kaja Kallase juhitud valitsus ei vii ellu seda, mida on enne valimisi lubanud. Riigi koalitsiooniläbirääkimisedki olid valdavalt Reformierakonna nägu ja väiksemad „partnerid“ jäid seal tühjade pihkudega. Sisuliselt valitseb Reformierakond Eestit üksinda!

Reformierakonna fraktsiooni juht Pärtel- Peeter Pere sõnul peegeldub olukord linnavolikogus Mihhail Kõlvarti otsustamatus ja suutmatus teha valikuid. Kogu arvamus peegeldab pigem paanikat Reformierakonna sees ja näib, et ka fookus on paigast ära läinud. Eesti riigi majandus kahaneb, maksutulud vähenevad, sündivus on rekordmadal ja samal ajal planeeritakse Reformierakonna tagatubades üha uusi maksutõuse.

Teisest küljest on Reformierakonna üha valjenev kriitikakisa Kõlvarti suunal soov juhtida tähelepanu kõrvale Eesti tegelikelt probleemidelt, ja kõike seda kemplust võib võtta isegi kui tunnustust.

Selles, et Reformierakond süüdistab tekkinud muredes kõiki peale iseenda, ei ole ju midagi erilist ja see on tavaline, kuid suuremas plaanis näitab see, et Reformierakond on kaotanud ka pealinna opositsioonis igasuguse oskuse läbi rääkida. Nad ei otsi lahendusi ega püüagi leida demokraatlikult ühist kandidaati. Pealinnas on kombeks üksteisega läbi rääkida, mitte kasutada teerulli nagu Toompeal.

Pere peab ise ka nõustuma, et see ei ole ju hea stiil kui koalitsioon hakkab opositsiooni selgelt suunama ja otsuseid ette kirjutama. Kokkuvõttes on Keskerakonna suunaline kriitika siin osav poliitiline silmamoondus ja Pere krokodillipisarad ei ole usutavad. Milles saab Keskerakonda süüdistada kui omal maja põleb?

On tõenäoline, et Pere paanika on seotud hiljutise Keskerakonna Tallinna piirkondade suure rongkäiguga Vabaduse väljakult Tammsaare parki, mis oli suunatud Reformierakonna valede vastu. Sajad inimesed ühinesid, et näidata oma meelsust valitsuskoalitsiooni suhtes ja see vaatepilt tegi muidugi tal meele mõruks!

Reformierakonna toetus kukub kivina

Reformierakond on paanikas, sest nende toetus kukub kivina ja rahva pahameel avaldub igal sammul. Viimaste Norstati küsitluse tulemuste põhjal toetab Reformierakonda vaid 24,2 protsenti. Koalitsioonierakondi toetab kokku 45 protsenti ning opositsioonierakondi 49,5 protsenti vastajatest. Koalitsioonil ei ole enam enamuse toetust ja opositsioon on riigis saanud tugeva toetuse seista vastu planeeritavatele maksutõusudele ja lastetoetuste vähendamisele.

Kõlab kummalisena, kuid praeguses vastasseisus esindab riigikogu opositsiooni vastuseis maksutõusudele ja lastetoetuste vähendamisele ka Reformierakonna endi valijate huve. Saavad nemadki aru, et neid jäeti üksi, debatti ei tulnudki, programm lükati kõrvale ja pettumus on valdav.

Kaja Kallase juhitud valitsus ei vii ellu seda, mida on enne valimisi lubanud. Riigi koalitsiooniläbirääkimisedki olid valdavalt Reformierakonna nägu ja väiksemad „partnerid“ jäid seal tühjade pihkudega. Sisuliselt valitseb Reformierakond Eestit üksinda!

Seega kasutas Reformierakond nüüd taaskord oma vana võtet – vene kaarti. Leida taas sisevaenlane, et murenevat erakonda päästa.

Keskerakond on tugev ja ühtne

Selle suure poliittormi taustal on Keskerakond ühtne ja esindab riigis tasakaalustaja rolli. On piinlik lugeda Tallinna volikogu Reformierakonna fraktsiooni juhi seisukohta nagu jaguneksid inimesed erakonnas „vene tiivaks“ ja „eesti tiivaks“. Selline jõhker sildistamine ja vastandamine ei peaks kuuluma enam tänasesse päevapoliitikasse ja kahjustab eelkõige Reformierakonda ennast. Tõnis Saarts on varemgi väitnud, et „vene kaart“ enam ei tööta. Milleks vehkida kergekäeliselt rahvusloosungitega?

Ma soovitan Perel pigem pöörata oma tähelepanu ja küsimused peaminister Kaja Kallase suunas ja nõuda selgitusi valitsuse tehtavate otsuste osas. Muidu võib jälle nii mõnigi oluline otsus huultelt lugemata jääda. Vaikiti maksutõusudest ja muudest täna teerulliga kiirkorras vastu võetavatest otsustest, ei räägitud otse ja ausalt. Seda enam, et Reformierakonna planeeritav poliitika vähendab ka Tallinna linna enda eelarve tulusid, mida saaksime kasutada elanike ja linna heaks.

Pere lootus linna koalitsiooni lagunemise kohta on selgelt pahatahtlik, kuid selles võib küll kindel olla, et varsti käib taas show „Reformierakond otsib riigis uut koalitsioonipartnerit!“.

1 Kommentaar
  1. toetuse kukkumine on tühine 4 päeva ago
    Reply

    Reform peaks kukkuma ja 200 ka . See on kohutav , mis on tehtud nende poolt ja ainult 4 kuu jooksul

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.