Jaak Aab: valitsusel puudub plaan, kuidas põllumeestele põuakahjusid leevendada

Jaak Aab

Põuast tingitud kehv heinakasv on viinud loomasööda puuduseni ja selle kvaliteedi vähenemiseni ning võib kaasa tuua olukorra, kus karjakasvatajad peavad hakkama viima oma loomi tapamajja, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jaak Aab, kes andis üle vastavasisulise arupärimise regionaalministrile.

Keskerakonna juhatuse liikme sõnul on põllumehi tänavu tabanud mitmed väga rasked probleemid üksteise järel, sest nii kevadiste öökülmade kui ka suvel pikalt valitsenud põua tõttu on saanud kahjustusi teraviljapõllud, rohumaad ning taime- ja köögivilja kasvupinnad üle Eesti. “Paraku tuleb tõdeda, et Reformierakonna, Erakond Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valitsusliit ei ole sõnagi rääkinud põuakahjude kompenseerimise meetmetest. Regionaalministril puudub plaan, kuidas Eesti põllumehi põuast põhjustatud raskustega toimetulekul aidata,” lausus Jaak Aab. “Selle asemel tegeleb valitsus eesotsas peaministriga asendustegevustega, Maaeluministeeriumi kaotamisega ja keegi ei pööra tähelepanu pärisprobleemidele.”

Endine riigihalduse minister nentis, et põuast tingitud kehv heinakasv on tekitanud loomasööda puuduse ja selle kvaliteedi vähenemise ning see on omakorda viinud karjakasvatajad väga kriitilisse seisu, et leida piisavas koguses söödavarusid, millega loomi ületalve sööta.

“Kui aga söödavarusid ei ole piisavalt, peavad Eesti karjakasvatajad hakkama viima oma loomi tapamajja, et vähendada loomade arvu, sest vastasel korral nälgiksid loomad vähese söödavaru tõttu,” märkis Jaak Aab. “Seoses põuast tuleneva riskiga Eesti põllumajandusele ja loomakasvatusele on ohus Eesti toidujulgeolek ning toidutööstuse käekäik. Paljud Euroopa riigid toetavad märkimisväärsete summadega põllumehi ja toidutootjaid, mis annavad neile ühisel turul olulise konkurentsieelise.”

Järva- ja Viljandimaalt valitud saadik palub regionaalministril vastata järgmistele küsimustele:

  1. Millega Te põhjendate, et Eesti Reformierakonna, Erakond Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valitsusliit ei ole sõnagi rääkinud põuakahjude kompenseerimise meetmetest?
  2. Kuidas kavatsete regionaalministrina Eesti põllumehi põuast põhjustatud raskustega toimetulekul aidata?
  3. Milliseid võimalusi näete regionaalministrina, et laiendada loomasööda varumisbaasi Eestis?
  4. Milline on valitsuskoalitsiooni tegevuskava, et vajalikus koguses loomasööt oleks talve vältel loomakasvatajatele varutud?
  5. Kas valitsuskoalitsioonil on kavas seada piirangud eksportivatele loomasööda kokkuostjatele?
5 kommentaari
  1. ? 1 aasta ago
    Reply

    Miks peab neil leevendama? See on äri ja ärimees vastutab oma toimetuleku eest.
    Kes meie vaestele leevendab midagi. Kui, siis cente.

  2. Jah 1 aasta ago
    Reply

    Reformierakond pole kunagi huvi tundnud maaelu vastu.Valitsust ei huvitagi meie inimeste toimetulek. See on selge näide sellest milline ei pea valitsus olema. Peab ikka abistama oma riigi inimesi mitte teisi sest vajame ise abi. brüsseli tegelased on tegevuses sanktsioonide väljamõtlemisega mis Venemaal midagi ei muuda. Vene intelligents on kärgel tasemel ja poliitikud tegutsevad erldi. Aga Brüsselis on ka Ansip kelle valitsemise ajal veeres meie elatustase viimaste hulka , kes kaotas ära arstiabi saamise kohapeal jne. ja vaevalt seisab ta ka seal meie rahva heaolu eest.mitte midagi head pole ka praegu loota aga näe omet paljud ei hooli sellest valides neid.

  3. Jurakas 1 aasta ago
    Reply

    Krdi kehvormarid oma sabarakkudega teevad Eesti põllumeestele “Hollandit”.
    Ning hoopiski tänavad põuda, mis neile selles osas appi tuli.
    .
    Ning raha kah loomulikult ei ole. See läheb soosantide abistamiseks ja LGBT ajupesurite nuumamiseks.

  4. Sergei. 1 aasta ago
    Reply

    Eks hädad ja rõõmud käivad koos ja maakas on vintske rahvas, Väljarännet nälja tõttu Siberi maale ei tule. Enamus lapsi teab, et piim ja leib kasvab poes.
    Ei hädalda minagi, aga – Üks teada tuntud Eesti teravilja vahendus firma ei kavatsegi mulle edukalt välismaale eksporditud enam kui 2 rekka koorma eest tasuda ja jättis Börsil maha müüdud paarisada tonni vilja mulle kaela.
    Maha ma iseseisvalt seda kogust müüa ei tohi, sest leping kohustab müüma seda vahendajale. -Vahendajal on minu ees kohustusi teisigi. Tulemas on kohtu keis.
    EV peaks ohvritega asjad iseseisvalt lahendama ja edasi kaabakad käsile võtma.
    VOT NII.
    LP. HR . JAAK AAB- loodan ,et see väike looke jõuab Teie kõrvu

  5. Karl Saare 1 aasta ago
    Reply

    Tere,
    arvan, et põllumajandussaaduste tootja on samuti ärimees. Igas äris on riskid. Eestimaine kaup on parema maitsega kui kaugemalt toodu. Talvel sööme poolast, hispaaniast, portugalist, marokost sisseveetud puu- ja juurvilju. Minu pere pensionäridele kõlbab ka kreeka, poola maasikas ja teadmata kohast toodud murelid. Pealegi oma aiast tulevad juba maasikad, redised, sibul, salat. Kohe järgnevad kurgid, tomatid, herned, tikrid, mustad, punased ja valged sõstrad, pirnid, õunad ja murelid. Pensionäridel ju midagi muud teha pole, värskes õhus toimetamine tuleb ainult kasuks.
    Arvan, et talumeestele, kaluritele toetusi maksta pole vaja. Eestimaise toiduaine osa meie toidulaual niigi väheneb ja niikaua kui poolast toitu saab tuua (vast peale sõda suureneb ka ukraina toiduainete valik ja hulk meie turul) – vähemalt vaesemal osa eesti ühiskonnast (pensionärid) – saame hakkama.
    Kuna eesti on nii vaene riik siis ei tohi raha raisata mõttetutele toetustele.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.