Oravate aeg on läbi!

Sandra Iva

Sandra Iva, Eesti Keskerakonna Noortekogu liige 

Peaminister Kaja Kallas peaks kaaluma tagasiastumist seoses tema abikaasa seotusega Venemaal äri ajavas ettevõttes. Eetiliselt kahtlased olukorrad tekitavad küsimusi Kaja Kallase kui peaministri usaldusväärsuse kohta ja tekib küsimus kas selline inimene saab üldse jätkata tööd peaministrina.

Hiljutine paljastus, et Eesti peaministri Kaja Kallase abikaasa omab osalust ettevõttes, mis tegeleb äriga Venemaaga, seab kahtluse alla peaministri võime juhtida riiki erapooletult ning tekitab kahtlusi võimalike huvide konfliktide suhtes. Eesti peaministrina on Kaja Kallasel suur vastutus riigi juhtimisel ning tema tegevus peaks olema läbipaistev, usaldusväärne ja vastavuses riigi huvidega. Olukorras, kus tema abikaasa omab osalust ettevõttes, mis tegeleb äriga Venemaal, võib tekkida kahtlus poliitilise erapoolikuse osas. Sellest tulenevalt võiks Kaja Kallas kaaluda tagasiastumist, et säilitada riigi usaldusväärsus ja vältida kahtlustusi.

Ühelt poolt on loomulik, et poliitikutel võivad olla perekonnaliikmed, kes on seotud äritegevusega. Kuid peaministri ametikoht nõuab erilist tähelepanu selliste olukordade suhtes, et vältida olukordi, kus isiklikud huvid võivad mõjutada riigi huve. Venemaa ja Eesti suhted on olnud ajalooliselt keerulised ning majanduslike sidemete omamine Venemaaga võib tekitada küsimusi poliitilise mõjutamise ja huvide konflikti kohta. Eriti tänapäeva situatsioonis, kus Kaja Kallase juhtimise all andis eelmisel aastal valitsus väidetavalt Eesti Raudteele ja Operailile korralduse väljuda Valgevene ja Venemaa äris.

Selleks, et säilitada usaldusväärsust ja vältida võimalikke huvide konflikte, võiks peaminister Kallas kaaluda järgmisi samme:

Peaministril tuleks anda avalik selgitus olukorra kohta ning selgitada, kuidas ta kavatseb tagada, et tema abikaasa äritegevus ei mõjuta tema poliitilisi otsuseid. Siiani pole Kaja Kallas kasutanud võimalusi anda ajakirjandusele häid seletusi. Vastupidi, pressikonverentsil antud selgitused tekitavad pigem veel rohkem küsimusi, millele vastuseid ta ei anna.

Vajadus tagasiastumiseks on olemas! Kui olukord tundub olevat vastuolus Eesti riigi huvidega või kui avalikkusel on tõsiseid kahtlusi, võiks peaminister kaaluda tagasiastumist, et mitte kahjustada riigi mainet ega usaldust tema juhtimise vastu. Tagasiastumine võib olla vastutustundlik otsus, mis aitab vältida võimalikke segadusi, skandaale ja usalduse kaotust. See näitab, et Kallas hoolib Eesti riigi mainest ning on valmis tegema isiklikke ohverdusi riigi stabiilsuse ja usaldusväärsuse tagamiseks. Samuti võimaldaks tagasiastumine tal keskenduda olukorra selgitamisele ning enda ja oma perekonna ärisuhete eraldamisele riigiasjade juhtimisest. See on tõesti keeruline otsus ning Kallas peaks kaaluma kõiki võimalikke tagajärgi ning nõu pidama oma erakonnakaaslaste ja lähedastega. Oluline on, et otsus oleks tehtud läbimõeldult ning Eesti riigi huvid oleksid esikohal. Tagasiastumine on hetkel üks viis nende väärtuste demonstreerimiseks.

Kokkuvõttes on oluline, et peaminister mõistaks juhtunu ja tegutseks hetke olukorras läbipaistvalt, läbimõeldult ning vastutustundlikult. Riigi juhid peavad olema eeskujuks riigi huvide esikohale seadmise osas ning vajadusel tegema isiklikke ohverdusi selleks, et säilitada usaldus rahva seas.

Siin kohal toetan riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimeest Tanel Kiike, kes teatas, et Keskerakond on otsustanud alustada läbirääkimisi teiste erakondadega, et umbusaldada peaminister Kaja Kallast.

6 kommentaari
  1. Kallis lapseke 1 aasta ago
    Reply

    mitte ei peaks kaaluma , vaid peaks juba Presidendile olema viinud avalduse . Loomulikult on see raske valik , ju sõltuvad hüvitised , kuidas lahkumine käib . Torusuude valitsus soovib SKP- 3 kallast , saada osa

    • Midagi ei oota 1 aasta ago

      Kohe tuleb minema peksta! Aitab luulutamisest.

  2. jampsimine käib 1 aasta ago
    Reply

    Ära piuksu !
    Uurige parem, kes ja mistarvis algatab kampaaniaid bensodiasepiinide kasutamise piiramiseks nii kangesti. Odavad on nad, need trankvillisaatorid.
    Kas Ravimifirmadel jäävad kasumid saamata? Psühhidel kallimad ravimid määramata? Keda karvane käsi pigistab ja kust?

  3. ei keegi 1 aasta ago
    Reply

    Hanse Liidule ei tekitanud “majanduslike sidemete omamine Venemaaga” mingeid küsimusi ega huvide konflikte. Ning oravatibust peab aru saama: üks asi on poliitiline retoorika (mille tegemine ongi tema töö), teine tegelik elu. Ka opositsiooni praegune “mühisemine” on tema rutiinne töö igaval suvelõpul.

  4. Ele 1 aasta ago
    Reply

    Usaldusväärsuse kohta oleks pidanud varem mõtlema ja mitte valima reformierakondlasi kes pole mitte midagi head teinud meie riigile ja rahvale. Ega see vihavaenu õhutamine meile midagi head ei tee. Ma ei saa aru miks kallase abikaasa ei või Venemaa üri ajada. Olen kindel et Venemaa ärimehed on tublid ja ei õhuta sõjategevust. Ka vene intelligents on kõrgel tasemel ja ei sekku poliitikasse. Kes vene rahvast vihkab on ise ajukääbik ja alatu inmene. Venemaal suhtutakse käigisse rahvustesse hästi. Peterburis käib eestikeelses kirikus umbes 200 eestlast ja jutlust peab eesti rahvusest pastor. mingit rahvust vihata on alatu.

  5. Eve 1 aasta ago
    Reply

    See küll pole põhjus tagasuastumiseks.ega abikaasa ei tegele poliitikaga ja on iseseisev inimene mitte tuhvlialune, Loodame et neiu kes selle artikli kirjutas saab omale sõnakuuleliku mehe või on juba selline olemas. Peaminister peaks lahkuma hoopis muudel põhjustel kõigepealt ei hoolitse valitsus meie riigi ega rajva heaolu eest, kogu aeg võetakse vastu üks vale otsus teise järgi ja nii on teinud alati reformistlik valitsus aga meie inimesed valivad neid ikka ja need kes seda teevad on hoolimatud ja ebaõiglased.Reformierakonnas pole ühtegi poliitikut kes sübiks peaministriks.oleks Ukrainas normaalne peaminidter poleks seal sõda ja kõik oleks jäänud samaks ilma veevalamiseta.Väga vastik on meie mõnede poliitikute välispoliitiline tegevus mis maailmas midagi ei muuda aga meile võjb halvast mõjuda.Tahetakse meie vaesusest inimeste meeled kõrvale juhtida et mujal on vee hullem. Valitsus astugu tagasi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.