Jüri Ratas: Reformierakonna poliitika jätkudes ootab Eesti ühiskonda ees ebavõrdsuse kasv

Jüri Ratas

Tänane poliitiline olukord riigis on tupikus ja seda veab järjest sügavamale sohu idavedude skandaalis vaevlev peaminister ja Reformierakond ning peaks olema iseenesestmõistetav, et kõigil oma moraalset kompassi järgida nõudnud peaminister mõistab ka ise oma sõnade tähendust ja astub tagasi, ütles Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas erakorralisel kongressil peetud kõnes.

“Selle asemel on Kaja Kallas oma toolist kinnihoidmisega jätnud riigi eest hoolitsemise unarusse,” lausus Jüri Ratas. “Eesti riigist paistab vastu pikaajaline majanduslangus. Kõik olulised tootmissektorid on languses või stressiseisundis. Ekspertide kinnitusel pole kiiret paranemist ka silmapiiril.”

Aastatel 2016-2021 peaministriametit pidanud Jüri Ratas meenutas, et pärast pandeemiaaegset lühiajalist langust taastus Eesti majandus palju kiiremini ja tugevamalt kui ülejäänud Euroopas. Täna aga näeme, et Eesti majandus on kukkunud Euroopa Liidu sügavaimasse majanduslangusse,” märkis ta. “Ja mida teeb Reformierakond? Ta tõstab käibemaksu ja tulumaksu, et viia ellu ühe erakonna kinnisidee ehk ca 500-miljoniline maksureform, mis annab suuremat palka teenivatele inimestele kuni 100 eurot igas kuus, kuid mediaanpalka teenivatele inimestele kuus senti. See vahe on 1666-kordne.”

Jüri Ratase sõnul ootab Reformierakonna poliitika jätkudes Eesti ühiskonda ees ebavõrdsuse kasv. “Praeguse koalitsiooni suur probleem on strateegilise nägemise puudumine Eesti majanduse teemal. Puudulik narratiiv, mille keskmes on ainult eelarve tasakaal ja õiglasema maksusüsteemi lõhkumine, ei vii meid kuhugi,” märkis ta. “Praegune valitsus ei suuda kahjuks Eesti majandust päästa. Reformierakond näeb välja kui väsinud partei, kellel on ideed otsa saanud. Nende parim strateegia on siiani olnud lasta laastudel langeda sinna, kuhu nad langevad, sõna otseses mõttes.”

“Kõike seda arvesse võttes ei saa Keskerakonna eesmärk olla lihtsalt tugevaim opositsioonijõud,” lisas Jüri Ratas. “Me ei saa rahulduda sellega, et muutume taas pealinnakeskseks erakonnaks, kus riigi poliitika on teisejärguline. Meie eesmärk peab olema uuesti võtta peaministritool, et kanda vastutuskoormat nii siseriiklikult kui kaitse- ja välispoliitiliselt.”

1 Kommentaar
  1. Tõnis Viilol. Kuidas on tegelikult? 11 kuud ago
    Reply

    Reetur proovib ennast üles upitada. Kül näete, ta teeb kõik, et Kõlvadit kukutada. Ta ka ähvardusi lopis. Teine lojus on tema kloun Haapsalusyt.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.