Õiguskomisjon ei toetanud vaenukõne seaduse eelnõu analüüsi tellimist

Anastassia Kovalenko-Kõlvart

Täna pole mingit vajadust vaenukõne seaduse järele sellisel kujul, nagu seda soovitakse pakkuda, sest see vaid külvab segadust ja suurendab kohtute koormust, ütles Riigikogu õiguskomisjoni aseesimees Anastassia Kovalenko-Kõlvart pärast täna toimunud teemakohast istungit.

“Justiitsminister Kalle Laanet ei osanud veenvalt selgitada, mis probleemi vaenukõne eelnõu lahendab või kuidas seadus reaalselt toimima hakkab. Ma ei näe vajadust selle sätte järele, seda enam, et eelnõu on liiga abstraktne ja laialivalguv. Karistamiseks piisab sellest, kui mõni inimene ehmub või solvub. Väide, et vaenukõne praktika hakkab kujunema kohtus, on teravas vastuolus õigusriigi põhiprintsiibiga ja põhiseadusega, milleks on õigusselguse tagamine,” kritiseeris Anastassia Kovalenko-Kõlvart. “Seaduste mõte seisneb eelkõige selles, et ennetada probleeme ja võimalikke vaidlusi, mitte vastupidi. Eriti oluline on see karistusõiguse puhul, kus inimene peab aru saama, mis on lubatud ja mis mitte.”

Anastassia Kovalenko-Kõlvarti sõnul tuleb nõustuda president Alar Karisega, kes rõhutas sügisistungjärgu avaistungil peetud kõnes, et Euroopa Liidu õiguse kõrval seob meid ka Eesti põhiseadus. “Peame endilt kriitiliselt küsima, kas pakutud eelnõu on kõige parem viis eesmärgi saavutamiseks?” arutles ta. “Täna on meil vaenu õhutamine juba täpselt reguleeritud ja inimesi saab karistada konkreetsete tagajärgede puhul, nagu oht isiku elule, tervisele või varale. Uute karistuste väljatöötamise asemel võiksime pigem olla eeskujuks sõnavabadusega.”

“Vaenukõne eestvedajad ei ole suutnud tuua viimase kümne aasta ajaloost ühtegi näidet, kus sätet sellisel kujul reaalselt vaja oleks olnud,” lisas Anastassia Kovalenko-Kõlvart. “See on ka põhjus, miks peame kriitiliselt suhtuma meile Euroopa Liidu õigusaktide näol pealesurutud eelnõudesse, kuna need ei arvesta riigi kultuuriliste ja ajalooliste eripäradega ega meie põhiseaduse ja karistusõiguse alusprintsiipidega.”

Anastassia Kovalenko-Kõlvart tegi komisjonile ettepaneku tellida Riigikogu õigusosakonnast õiguslik analüüs uurimaks, kas eelnõu on kooskõlas põhiseadusega. “Paraku hääletasid koalitsiooni kuuluvad saadikud selle maha nagu ka ettepaneku teha avalik istung koos huvirühmadega,” rääkis ta.

7 kommentaari
  1. Eve 11 kuud ago
    Reply

    Midagi head meie valitsuse liikmed meie rahva heaks ei tee ja tahavad kogu õiglase kriitika vaenukõnedeks tembeldada.

    • Väga kasulik 11 kuud ago

      Vaenukõne paneb kinni kõik ekre ja muud sellide avaldused. Rahvas saab hingata vabalt, nagu õiteta kommunismis. Elagu inimkägistamine!

  2. ei keegi 11 kuud ago
    Reply

    Vaenukõne on osa globaalsest agendast, mis tärkas lääne turvamõttepesades ja ajab kombitsaid üle ilma. See kuulub ühte komplekti poliitkorrektsuse, positiivse diskrimineerimise, kohustusliku mitmekesisuse ja muu värgiga, mis samuti pole eesti ühiskonnas tegelikult prioriteetsed. Aga Brüsseliga vaidlemine on väikeriigile ressursiraiskamine nagu vasikaga võidu jooksmine.
    https://www.err.ee/1608992000/mihkel-mutt-vaenukone-kaojaan-ja-vaenukagu

  3. Almar Glustsenko 11 kuud ago
    Reply

    No sellepeale ma oraavale ütlen ikka küll. Kui te koos huvitühmadega avalikku poksiringi ei tee, siis süüdistage iseend. Siis oodake igal ajal ja igas kohas spontaanset poksiringi, vastavalt iga teie orava-ADL-sionistliku kohtuniku poolt menetletava solvuja südametunnistusele ja ärrituvuse astmele. Elvisel on kickpoksi ring. Tahate hakata iga pähkli ees ja taga molli saama niikaua, kui Varro/Helmede poolt rindasurutud oma Taaveti tähega Balti Jaamas Kloogalt loomavagunit ootate? Kas seda juttu tahtsitegi kuulda, okupantidest juudi-lontrused?

    • Almar Glustsenko 11 kuud ago

      Anastassija. Kui oled selle mu vastuse Süldikogu ehk Toom-Knesseti puldist ette lugenud ja oraava on seepäeale Kloogale lahkunud, siis võid siit selle kommentaari ära kustutada. Mulle ei meeldi, kui ma olen poliit-sunnitud nii end väljendama.

    • Almar Glustsenko 11 kuud ago

      Anastassia.

  4. Sergei. 11 kuud ago
    Reply

    VAENUKÕNE- AGA VAENUPOLIITIKA Vene numbrimärgiga autod käest võtta.
    Mul enda nahal hea kogemus juba veerand sajandit tagasi.
    Firma viib viljad ja asi lõpetatakse : tal on tõesti ainult kümme klassi haridust. Lubades teha ajalehe lugu soovitab keegi prokuratuuri ruumis suu pidada- viidates majast ilma jäämise võimalusele. Ka praegust on keiss pooleli – Viidi viljad ja jäeti rahad maksmata jne. —– aga laske käia – natsid koovad ise endale kõrgeimat karistust !!!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.