Riigikogu võttis menetlusse Kesknoorte algatuse keelata ilutulestiku laskmine

Riigikogu võttis menetlusse Eesti Keskerakonna noortekogu poolt algatatud kollektiivse pöördumise “Ilutulestiku laskmine ainult aastavahetusel!”. Kollektiivset pöördumist hakkab menetlema majanduskomisjon.

Algatajad tõid välja, et ilutulestiku laskmine häirib paljude inimeste ja loomade heaolu. Seetõttu tuleks eraisikutel lubada ilutulestiku laskmist ainult aastavahetusel ehk 31. detsembril ja 1. jaanuaril, sest:

  • ilutulestik tekitab stressi helitundlikele inimestele;
  • ilutulestik võib sattuda laste või joobes inimeste kätte, kes saavad vigastusi valede käsitlemisvõtete tõttu;
  • ilutulestik ehmatab nii kodu- kui ka metsloomi, pannes neid ettearvamatult käituma;
  • häirib neid, kelle majade lähedal ilutulestikku lastakse;
  • kahjustab keskkonda.

“Kuna ilutulestiku kasutamine kätkeb endas palju riske, tuleks täiendada lõhkematerjaliseadust nii, et ilutulestiku kasutamine on eraisikutele lubatud ainult aastavahetusel. Muul ajal tuleb taotleda eriluba,” rõhutasid Kesknoorte esimees Valentina Bortnovski ja peasekretär Kristi Rüütel kohtumisel Riigikogu majanduskomisjoni aseesimehe Lauri Laatsiga.

Rahvaalgatuse “Ilutulestiku laskmine ainult aastavahetusel!” koostas Keskerakonna noortekogu 2021. aasta detsembris ja see kogus 1688 allkirja.

3 kommentaari
  1. Endel 10 kuud ago
    Reply

    Väga õice pöördumie. Ainult et Riigikogus otsustavad kõike vaid reformierakondlased ja nende kaasajooksikud on kõigi nende otsustega nõus.

    • Ilutulestik 10 kuud ago

      on nimetuse poolest näitlik, seetõttu tuleb tähtsamaks pidada pilti, mitte pauku/müra. Seega võiks nõuda ilutulestiku sooritamisel vajalikku kohta ja kaugust, et plahvatust/pauku poleks kuulda, kuid näha oleks vaatemäng ise. See ei häiriks ka penisid ja kiisusid.
      isegi tavalist majadelähedast ilutulestikku saaks korraldada nii, et see lastaks metsalagendikult või sügavast august, mis summutab kaasneva heli. Enne tuleb aga need laskmiskohad kaardistada ning kõigile teada anda. Iga ilutulistaja peab enne samuti teada andma, millal ja kust ta laseb, et need kohad kattuks. Siis oleks kõik korras.

  2. ... 10 kuud ago
    Reply

    Ilutulestik ei ole tõesti vajalik. Aastavahetuselgi lastakse seda ebasobivates kohtades ja purjus peaga. Põua ajal suvel on see aga eriti tuleohtlik. Seadusetegijad võiksid tõesti probleemi süveneda ja midagi ette võtta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.