Üürnike liit nõuab sundüürnikele tehtud kahjude heastamist

Sundüürnike meeleavaldus

Eesti Üürnike Liit nõuab sundüürnike esindusorganisatsioonina, et Eesti riik tegutseks otsustavalt ja järjepidevalt sundüürnikele tehtud ülekohtu ja kahjude heastamiseks.

“Vajadusel teeme selle eesmärgi saavutamiseks kõigi asjaomaste institutsioonidega koostööd,” kirjutas liidu juhatus valitsusele saadetud kirjas. Üürnike liit toob välja, et sundüürnikele reformiga tehtud kahjusid ei ole riik tänaseni heastanud. “See tähendab 20–30 aastat sundüürnike õiguste ja Eesti Vabariigi seaduste rikkumist,” toonitas liit.

Rahandusminister Mart Võrklaev tõdes oma augustikuises vastuses Eesti Üürnike Liidule, et valitsuskoalitsioon ei ole omandireformi lahendamata teemade osas seisukohti võtnud ega andnud rahandusministeeriumile mingeid suuniseid sundüürnike probleemiga tegelemiseks.

Üürnike liit esitas esmalt juba 2016. aasta sügisel riigikogule kollektiivse pöördumise ettepanekuga võtta vastu seadus, mis võimaldaks hüvitada omandireformi käigus tekkinud kahju isikutele, kes jäid ilma nende kasutuses olnud korterite sooduserastamise võimalusest. Kodanikuühenduse pöördumisest ajendatuna moodustas valitsus komisjoni omandireformi lahendamata küsimuste määratlemiseks, analüüsiks ja ettepanekute tegemiseks.

Valitsuskomisjoni ettepanekul viis rahandusministeerium aastatel 2017–2021 läbi ulatusliku omandireformi-alase uuringu rõhuasetusega eluruumide erastamise käigus tekkinud sundüürnike probleemidele.

Rahandusministeeriumi kogutud andmetel ei saanud erastamisõigust kasutada ligi 32 000 õigusjärgsele omanikule tagastatud elamu ja 4000 tööandja eluruumi elanikku, samuti vähemal arvul muud liiki eluruumide üürnikke. Tallinna Ülikoolis tehtud teadusuuringu raames tehtud elanikkonna arvamusküsitluse tulemuste põhjal olid erastamisõiguseta jäänud üürnikud omandireformi protsessis üks haavatavamaid ühiskonnagruppe.

Rahandusministeerium tutvustas 2021. aasta 27. mail toimunud valitsuskabineti koosolekul teadusuuringut valitsuse liikmetele ja lepiti kokku, et rahandusministeerium töötab välja võimalikud heastamismeetmete põhimõtted.

2023. aasta riigikogu valimiste järgselt moodustatud uus valitsuskoalitsioon on koalitsioonilepingus deklareerinud, et jätkuv sõda Ukrainas ja Venemaa soov lõhkuda senised Euroopa julgeoleku põhimõtted seab Eesti lähimateks aastateks kõige keerulisemasse julgeolekuolukorda peale Teist maailmasõda. Sellest lähtuvalt tõstavad valitsusliidu osapooled riigikaitsekulud järgmiseks neljaks aastaks 3 protsendi tasemele sisemajanduse koguproduktist. Samaaegselt jätkatakse ka laiapindse riigikaitse tugevdamist ja kriisikindluse suurendamist. Sõjaaeg ja sellele järgnev turbulentne periood Eesti idanaabri juures tähendab, et määramatus ja ohtlik aeg ei ole veel kaugeltki läbi.

Võrklaev toonitas, et koalitsiooni osapoolte ühine tahe on sõnul tagada igakülgne Eesti riigi julgeolek, investeerida Eesti majanduse konkurentsivõimesse ja energiakindlusse, viia ellu rohereformid koos maksupoliitika kaasajastamisega ning seeläbi suurendada ühiskondlikku heaolu nii tõmbekeskustes kui Eesti väikekohtades.

“Arvestades eeltoodut ja kujunenud julgeoleku olukorda, ei ole valitsuskoalitsioon omandireformi lahendamata teemade osas seisukohti võtnud ega rahandusministeeriumile mingeid suuniseid andnud sundüürnike probleemiga tegelemiseks,” nentis rahandusminister üürnike liidule.

“Loomulikult võib riigikaitsekulutusi tõsta, kui riik on nii rikas, et suudab toimida ka suurema maksu korral, aga kui ei suuda, siis ei peaks seda tegema. Nursipalus toimuv näitab, et Eesti Vabariik peab siiski vajalikuks inimestele nende kodu kompenseerida, kui see võõrandatakse sunniviisiliselt riigi huvides. Ka raha leitakse kohe,” märkis liidu juhatus vastuskirjas.

7 kommentaari
  1. ei keegi 10 kuud ago
    Reply

    ühesõnaga “raha põle!, kõik ukrainlastele ja sõjavarustuseks; kuigi lihtsam olnuks ju omal ajal Minski lepete täitmist nõuda mille järgi nii Donbass kui Lugansk kuulunuksid Kiievile tagastamisele, ainult Ukraina punnis vastu, et neile vene keele kasutamine venekeelses Donbassi ei sobi; nüüd tuleb sõjaline lahendus milles ukrainlastel on vähe lootust neid oblasteid tagasi saada ;
    paralleelselt USA-Vene proxy sõjaga Ukraina pinnal toimub ka uue mitmetuumalise maailmstruktuuri – USA, Hiina, Venemaa; EL, BRICS – kujuneme, miks nutame?

  2. Soo 10 kuud ago
    Reply

    Mis lähevad korda reformierakondlastele sindüürnikud. Nad täidavad oma taskuid ja saadavad miljonite eest surmarelvi mis tapavad mõne sõduri aga sellest ei muutu midagi maailma aga oma rahvas peab kannatama ja hädaoht pea kohal suureneb. Edgar Savisaar lasi Lasnamäele ehitada sundüürmikele kortereid mis anti neile tasuta. Aga sellelt valitsuselt pole loota mitte midagi head meie rahvale. Selles on süüdi ka need inimesed kes valisid meile sellise valitsuse ka ehk oli pettus ka mängus.

    • ohh 10 kuud ago

      Mitte midagi ei andnud savisaar v keegi tasuta..need inimesed, kes ostsid oma korterid milllest nad välja tõsteti ei osalenud sõjas ega näinud sõda sest õiged kurjategijad olid hauas. Pärimisring tehti sellep nii laiaks, et LAARI NIRU KA OMA NOOSI SAAKS. NÜÜD ON SEE AEG, KUS TULEB HÜVITADA SEE KIIRELT SEST KALLASE MEES TUNDIS, ET TEMA HINGERAHU RIKUTI NIISIIS ON EBAÕIGLASELT KARISTATUD NEID INIMESI KES KODUDEST VÄLJA AETI ILMA RAHATA JA NENDE HINGERAHU RIKUTUD ja SEE TULEB NEILE HÜVITADA…… Kallas ütles, et tema vedusi ei teinud, ärge temalt kui süütult inimeselt vastuseid nõudke aga nüüd saab ta kõva laksu tagasi sest ka need inimesed ei osalenud sõjas ei näinud sõda, nad olid kolmas, neljas põlvkond keda tuimalt nahutati ebaõiglaselt.

    • ohh 10 kuud ago

      Savisaare antud korterid on ju üüri korterid ja need inimesed on praeguse seisuga riigile peale maksnud, et nende ostetud kodud käest võeti..19 000 on juba selllest ajast kui nad üürikatesse paigutati üüri maksnud..

  3. Vik 6 kuud ago
    Reply

    Need kes said on vait,need kes ilma jäid on….ülejäänutel on bobik. Aga karavan jõuab lõpuks kohale!!!

    • Vik 6 kuud ago

      Täpsustan ,..need kes said ärastada…

    • Vik 1 kuu ago

      Mis tähendab anti tasuta? Midagi pole antud tasuta ja keegi ei oma neid kortereid. Oleme sundüürnikud edasi!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.