Kallase tagasiastumist toetab jätkuvalt kaks kolmandikku inimestest

Foto: Scanpix

Ühiskonnauuringute Instituudi poolt tellitud värskest küsitlusest selgub, et 67 protsendi vastajate arvates peaks peaminister Kaja Kallas tagasi astuma.

Seoses Kaja Kallase idavedude skandaaliga on Ühiskonnauuringute Instituut küsinud viiel korral, kas peaminister peaks skandaali tõttu ametist tagasi astuma. Lisaks küsiti värskes küsitluses, kas Eestis peaks toimuma erakorralised valimised ning keda eelistaks vastajad näha peaministrina, kui esitada neile kolm kõige populaarsemat kandidaati paaridena.

Küsimusele, kas vastaja arvates peaks Kaja Kallas peaministriametist tagasi astuma, vastas 27 protsenti „ei“ või „pigem ei“, 67 protsenti vastas „pigem jah“ või „jah“ ning kuuel protsendil puudus arvamus.

Erakondliku eelistuse järgi peab Kaja Kallase tagasiastumist vajalikuks 99 protsenti Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetajatest, 89 protsenti Keskerakonna toetajatest ja 84 protsenti Isamaa toetajatest. Eesti 200 toetajatest arvab 44 protsenti, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetajatest 42 protsenti ning Reformierakonna toetajatest 13 protsenti, et Kaja Kallas peaks tagasi astuma

Alates augusti lõpust läbi viidud viie küsitluse tulemused näitavad, et Kaja Kallase tagasiastumist toetavate inimeste osakaal on selle aja jooksul kahe kolmandiku juures või natuke üle selle.

Kuna hiljuti on opositsioonipoliitikute poolt kuulda olnud arvamust, et praeguses poliitilises olukorras on vajadus erakorralisteks valimisteks, siis seekord küsiti veel inimestelt, kas vastaja arvates tuleks Eestis korraldada erakorralised valimised? 41 protsenti vastas „ei“ või „pigem ei“, 51 protsenti vastas „pigem jah“ või „jah“ ning kaheksal protsendil puudus arvamus.

Opositsioonierakondade toetajate seas on ülekaalus vastajad, kes peavad erakorraliste valimiste korraldamist vajalikuks ning koalitsioonierakondade toetajate seas vastajad, kes erakorralisteks valimisteks vajadust ei näe.

Viimasel ajal toimunud küsitluste põhjal on kolm kõige populaarsemat võimalikku peaministrikandidaati Kaja Kallas, Urmas Reinsalu ning Martin Helme. Seekord uuriti inimestelt, keda nad peaministrina eelistavad, kui valik tuleks langetada kahe kandidaadi vahel.

Esimese paarina esitati vastajatele Kaja Kallas ning Martin Helme ning Kallast toetas 43 protsenti ja Helmet 34 protsenti. Teise paarina esitati vastajatele Urmas Reinsalu ja Kaja Kallas ning Reinsalu toetas 49 protsenti ja Kallast 30 protsenti.

Antud küsimusest võib järeldada, et kui võtta valikust välja teiste suuremate erakondade kandidaadid, siis kalduvad inimesed toetama enam Urmas Reinsalut kui Kaja Kallast, praegune peaminister on aga selgelt populaarsem Martin Helmest.

Norstati küsitlus viidi läbi kolmapäeval veebikeskkonnas 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales kokku 1000 vastajat.

3 kommentaari
  1. Jaak 7 kuud ago
    Reply

    Kaja Kallas ei sobi peaministriks seellepärast et pole midagi mida ta teeks meie rahva heaks. Aga ta pole üksi süüdlane eks ikka on tal toetajaid ja nõuandjaid erakonnas.Reinsalu poleks sugugi parem peaminister.Ta sõitis mööda maailma ringi oma ässituskõnedega mis maailmas ei muutnud midafi Välisministrina oleks ta pidanud sõlmima meie riigile kasulikke majanduslikke lepinguid. Keskerakonnas on palju poliitikuid kes sobivad peaministriks.Aga need kes lahkuvad Keskerakonnast on reeturid.Aga kui lahkutakse valitsevatest erakondadest siis kiitus neile et võtsid lõpuks aru pähe.

  2. Nojah 7 kuud ago
    Reply

    See valitsus pole ainult selles süüdi et me elu läheb viletsamaks vaid jääb ka süüdi selles kui ka meile sõda tuleb. Pole vaja toppida oma nina kuhu pole vaja . Maailmas ei olene meist midagi. Meie maksumaksja raha peab jääma oma riiki. Valitsus valitakse oma rahva heaolu eest hoolitsemiseks.Kui poleks hakatud väljaspoolt ässitama ja andma relvi poleks sõda ja oleks ilma sõjata kokku lepitud. Biden kasutab seda sõda Venemaa nõrgestamiseks ja oma pojale Donbassi ‘s asuva aktsiaseltsi kindlustamiseks.Poleks olnud seda verist ja ebaseaduslikku võimuvahetust Ukrainas poleks ka sõda.

  3. Tähelepanelik Tööline 7 kuud ago
    Reply

    Tagasiastumine ei ole teema, see kremli käsilane tuleb eesti rahvale näkku sülitamise eest kohtu alla anda.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.