Jüri Ratas: Ida-Virumaa ootab valitsuselt julgeid otsuseid

Ida-Virumaa arengu seisukohalt on võtmetähtsusega majanduse ja töökohtadega seotud punnseisu lahendamine, mis nõuab Vabariigi Valitsuselt julgeid poliitilisi otsuseid, ütles Jõhvis peetud konverentsil “Ida-Virumaa – võimalus, mida kardetakse” osalenud Riigikogu aseesimees Jüri Ratas.

“Mul ei ole valitsuse Ida-Virumaa esindajasse suurt usku, sest piirkonna majandust turgutavaid otsuseid peab vastu võtma tänane koalitsioon,” lausus Jüri Ratas. “Kui Keskerakond oli valitsuses, toetasime Ida-Viru keskhaigla renoveerimist, Kohtla-Järve spordikeskuse ja Sillamäe promenaadi ehitust ning eraldasime raha Narva jalgpallihalli rajamiseks. Paraku on Reformierakonna juhitav valitsus piirkonnale selja keeranud ega suuda isegi Õiglase ülemineku fondi sadadele miljonitele eurodele rakendust leida. Õiglase ülemineku fondi rakendamine võtab aega ja kasutegur avaldub aastate pärast ning seetõttu on riigi kohustus praegu rakendada meetmeid, mis annavad kohaliku ettevõtluse arengule kiirema tõuke.”

Jüri Ratase sõnul tuleb Ida-Virumaa kasuks üle vaadata ressursitasude jaotus. “Ressursitasudest annab riik Ida-Virumaale liiga vähe tagasi,” nentis ta. “Samuti peab riik astuma samme, et suurinvesteeringuid Ida-Virumaale meelitada. Selles valdkonnas konkureerime kogu Euroopaga, kus on tavapärane praktika soodustada töökohtade loomist läbi rahalise toetuse. Tänane valitsus ei ole selles osas samme astunud.”

Jüri Ratas märkis, et Ida-Virumaa üheks peamiseks probleemiks on tööpuudus, mis on Eesti suurim ja küündib praegu 12 protsendini. “Eesti Panga prognoos näitab tööpuuduse suurenemist käesoleval ja järgmisel aastal. Ettevõtluse arendamine ja inimestele kindlustunde loomine peab olema prioriteediks,” rääkis Keskerakonna juhatuse liige.

“Muudatused põlevkivisektoris juba toimuvad, kuid põlevkivi kui riiklik ressurss jääb ka tulevikus meile oluliseks,” jätkas Jüri Ratas. “Põlevkivi keskkonnasõbralik väärindamine on üks võimalikke tulevikusuundasid. Selge on see, et põlevkivist elektri tootmine lõppeb pigem varem kui hiljem, kuid peame töötama välja nutikaid lahendusi kuni selleni välja, et CO2 kinni püüda. Kuid selle elluviimiseks on oluline seda poliitilisel tasandil soosida.”

1 Kommentaar
  1. Eve 7 kuud ago
    Reply

    Sellelt valitsuselt pole mitte midagi head oodata ega loota.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.