Jaak Aab: riigieelarve vajab põhjalikke muudatusi

Jaak Aab

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni muudatusettepanekud 2024. aasta riigieelarvele pööravad tähelepanu murekohtadele, millele juba kaks viimast Reformierakonna juhitud valitsust pole lahendusi leidnud, ütleb rahanduskomisjoni aseesimees Jaak Aab.

“Tänane valitsus on jätnud majanduskriisi meelevalda suurema osa Eesti peredest, maksumuudatused teenivad jõukama ühiskonnakihi huve. Samuti vaatavad koalitsioonierakonnad tegevusetult pealt, kuidas ettevõtted pankrotistuvad ja tööpuudus suureneb. Keskerakonna muudatusettepanekud toovad esile murekohad Eesti riigis ja ühiskonnas ning näitavad ka valitsustele suunda, kuidas neid lahendada,” kinnitas Jaak Aab.

Olukorras, kus Eesti majandus on langenud seitse kvartalit järjest, tuleb Jaak Aabi sõnul kiiremas korras välja töötada majanduse elavdamise pakett läbi riiklike investeeringute. “Koalitsioonil on mitmeid võimalusi peatada majanduse allakäik. Keskerakond teeb ettepaneku minna jõuliselt edasi neljarajaliste maanteede ehitusega, Rohuküla raudtee ehitusega, toetada Tallinna Haigla projekti ja eraldada omavalitsustele lisaraha kohalike investeeringute tarbeks,” loetles Keskerakonna aseesimees.

Jaak Aabi sõnul on lubamatu jätta kõrge inflatsiooni tingimustes päästjad, politseinikud ja õpetajad palgatõusuta. “Siseturvalisuse töötajatele ja õpetajatele tuleb tagada 10-protsendiline palgatõus. Lisaraha vajadus õpetajate palkade tõusuks on ca 32 miljonit eurot,” täpsustab saadik. “Eestikeelsele haridusele sujuvaks üleminekuks tuleb eraldada lisaraha kohalikele omavalitsustele. See raha on mõeldud õpetajate täiendkoolituseks, uuteks õppematerjalideks ning abi- ja tugiõpetajate palkamiseks.”

Jaak Aab märgib, et valitsus on taganenud lubadusest tõsta keskmine vanaduspension nelja aasta jooksul 1000 euroni. “Keskerakond on järjepidevalt seisnud erakorralise pensionitõusu eest ning meie ettepanek on suurendada igal aastal pensioni baasosa vähemalt 30 euro võrra ja tõsta üksi elava pensionäri toetust 300 euroni,” lausub ta. “Lisaraha tuleb eraldada ka hooldusreformi elluviimiseks ja laste tugiisikute tagamiseks. Praegusest rahastusest ei piisa, et inimesed saaksid vajalikku tuge nii kodus kui hoolekandeasutustes.”

Olukorras, kus Eestis on aegade kõige väiksem sündimus, tuleb hea seista, et tagada lastega peredele kindlustunne, leiab Jaak Aab. “Soovime tõsta lastega perede toimetuleku parandamiseks lapsetoetuse pere esimese ja teise lapse kohta 100 eurole kuus. Hüppeline inflatsioon ja toiduainete hinnatõus on mõjutanud paljude perede majanduslikku toimetulekut. Paraku kiire hinnatõus jätkub ning riigi kohustuseks on peredele appi tulla ja toetada nende toimetulekut,” räägib Jaak Aab.

Jaak Aab lisab, et Keskerakond seisab tasuta maakondliku tasuta ühistranspordi jätkumise ja Kopli päästekomando säilitamise ning toimetulekutoetuse piiri tõstmise eest 250 euroni.

1 Kommentaar
  1. Kjaajaabikud 10 kuud ago
    Reply

    Teist pole ju asja!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.