Mihkel Undrest ja teda usaldav Saaremaa

Mihhail Kõlvarti ja Lauri Laatsi kohtumine Saaremaa keskerakondlastega

Mihkel Undrest on Eesti Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhatuse esimees. Saarel tunnevad teda vist kõik. Ja ta on just see mees, kellel õnnestus tõsta Keskerakond seal rohkem ausse.

Teie tee Keskerakonnas polnud just sile…

Astusin erakonda augustis 2007. aastal, mil mind valiti ka Saaremaa piirkonna aseesimeheks. Aga kui Saaremaa Keskerakonna pealik Kalle Laanet sai mais 2012 Edgar Savisaare käest umbusalduse ja lahkus erakonnast, pidas juhatus õigeks enamuses erakonnast lahkuda. Lahkusime, sest tolleaegne erakonna juhtkond ei leidnud kuidagi aega meile kohapeal asja selgitada. Ka siis oli olukord, kus Keskerakonna juhatuses olid eriarvamused, taheti ka juhi vahetust. Tookord oli Edgar Savisaar tugevam.

2017. aastal, kui Saaremaal ei suudetud panna kokku kohalike valimiste Keskerakonna nimekirja ja Keskerakond oli Saaremaa kaardi pealt praktiliselt ära pühitud, tulin Jüri Ratase palvel tagasi, tegime Aivar Aruga koos nimekirja, kandideerisime ja saime Saaremaa vallavolikogusse ja ka koalitsiooni.

Miks astusite mõlemal korral just Keskerakonda?

Kui liitusin erakonnaga esmakordselt, oli küsimus liidris. Edgar Savisaar mulle liidrina väga sümpatiseeris, ka poliitika, mida Keskerakond ajas, oli mulle südamelähedane. Mulle tundus, et see on erakond, kuhu ma tahaks kuuluda.

2017. aastal valiti teid Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhiks ja ütlesite siis, et eesmärk on tuua uusi liikmeid ja seniseid liikmeid Saaremaal motiveerida. Kas saite hakkama?

Kindlasti saime. Selle ajaga tuli piirkonna organisatsiooni üle 60 inimese, nende seas ka vanad tegijad. Viimastel kohalikel valimistel saime veel rohkem hääli ja ka volikokku ühe koha juurde. Muidugi mängis rolli ka see, et meil on palju tuttavaid, sõpru – ikkagi eluaeg Saaremaal elatud, kõik tunnevad, paljud tahtsid kaasa lüüa ja kindlasti ei teinud ma seda üksi. Ikka kõik koos.

Mida on veel vaja, et üks piirkondlik organisatsioon edukaks osutuks? On teil mingi retsept?

Retsept on üks. Inimesi peab märkama ja inimesed meie ümber peavad meid usaldama ja uskuma. Tasub vaid ükskord neid petta ja usaldus kaob. Seda tagasi võita on praktiliselt võimatu. Kedagi ei tohi reeta, on vaja võidelda iga inimese eest valikuid tegemata. Reetmine on kõige hullem.

Kas pärast Eesti Keskerakonna hiljutist kongressi on ka teil lahkujaid?

Sain teada, et 21. septembril üks inimene lahkus. See oli, ma arvan, rohkem maailmavaateline lahkumine. Kui üldse lahkujatest rääkida, siis arvan, et mõnest lahkujast erakond võidab, teistest tunneme puudust, aga nendel on õigus valida oma tee. Soovin nendele sel teel edu. Aga lahkujad on millegipärast läinud ajal, kui erakonnal on nende abi vaja, järelikult välja öeldud põhjused ei ole päris usutavad. Inimesed, kes sellisel ajal erakonnast lahkuvad… Mul ei ole õigust kedagi hukka mõista, aga ma kindlasti ei kiida seda heaks. Küllap lahkuvad ikkagi need, kes on kogu aeg, iga hinnaga kinni hoidnud oma kohast kõrgel positsioonil ja kartes seda kaotada, hüppavad teise mätta peale uskudes, et seal on parem. Need, kes on kõvasti erakonnaga seotud, tööd teinud ja kellele see erakond on kallis, ei tohiks lahkuda.

Milliseid muutusi ootate piirkonnas ja Keskerakonnas tervikuna, kui nüüd on parteil uus esimees, uus juhatus, kuhu, muide, kuulute ka teie?

Iga piirkond on oma piirkonnajuhi nägu, mina oma nägu muuta ei plaani ega näe vajadust ka piirkonnas midagi muuta. Kui on vaja midagi muuta, arutame seda Saaremaa rahvaga ja teeme nii, nagu meile kõigile parem. Erakonnas ootan seda, mida Keskerakonna esimees lubas: rohkem läbipaistvust, ausust, rohkem oma liikmete ja valijate eest seismist, oma valimislubaduste täitmist – olgu neid siis vähem, aga neid tuleb täita. Ma näen, et erakonna uus esimees suudab. Juhatuse liikmena järgin kõike seda, mida eelpool mainisin.

Kuidas iseloomustaksite Eesti poliitilisel maastikul Keskerakonda?

Seda erakonda Eesti poliitilisel maastikul on väga vaja. Keskerakond on alati liitnud rahvaid olenemata sellest, mis rahvusest keegi on, on liitnud inimesi vaadete poolest. Ja nüüd me ei tohiks omavahel Keskerakonnas olla nagu vaenlased. Peaksime omavahel rohkem koostööd tegema ja muutuma sama tugevaks ja veel tugevamaks, kui oleme olnud. Elagu Keskerakond!

KN

3 kommentaari
 1. Eve 2 päeva ago
  Reply

  Mulle meeldis kõige rohkem Edgar Savisaare juhitud Keskerakond. Parimad Eestimaa poliitikud on need kes sellesse erakonda kuulusid ja on ka praegu. tore saade oli Meedia keskunkt kust saime teada mis meil tegelikult toimub. Kahj et praegune Keslerakond nii vähe hääli sai sest ka praegu on Keskerakond parim eriti sisepoliitikas. See et mõned keskerakndlased ahkusid erakonnast kuna ei meeldinud Kõlvart erakonna ersmehena on alatu reetmine,Kui Kõlvart oleks varem olnud esimees oleks Keskerakond rohkem hääli saanud.Teda ju valiti linnapeaks paljude häältega.Karilaid läks Isamaa erakonda. Isamaalased on rääkinud ilusaid sõnu kuid nendest pole mingit kasu meie riigile ja rahvale.Valitsuses on nad olnud vaid kohatäited. Parim valitsus oli kui valitsuses olid Keskerakond ja EKRE.

  • seltsimees eve 2 päeva ago

   Kas poleks aeg lahkuda niimoodi, et kaa parteinime ei kahjustaks?

 2. Nojah 2 päeva ago
  Reply

  Aga miks Keskerakonna reiting langeb ja Isamaa poolehoid kasvab.Isamaa erakondlased pole seni mitte midagi head teinud. Seevastu on keskerakodlased palju heah teinud sisepoliitikas.Eestimaa inimesed ei tea isegi mida nad tahavad ja kindlasti mitte meie rahva heaolu .

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.