Ester Karuse: tõmbame pidurit vaesestamise poliitikale!

Ester Karuse

Noorim Keskerakonna parlamendisaadik, 30-aastane Ester Karuse, on parlamenditööga kiiresti kohanenud ja seisab emalõvina Kagu-Eesti inimeste huvide eest.

Riigikogu uustulnukana on Sul selja taha jäänud seitsmekuuline tööperiood. Palun võta see lühidalt kokku.

Lootsin alustada Riigikogus hea emotsiooni ja innuga, kuid kahjuks olid tunded hoopis vastupidised. Juba alguses sai selgeks, et Eesti inimestele ei tõota uus koalitsioon tuua kuigi palju head, pigem tekitab hoopis hirmu tuleviku ees. Oravad, Eesti 200 ja sotsid teevad läbi kärbete ning maksutõusude kõik selleks, et madalapalgaliste ja keskklassi toimetulek väheneks. Kevadistungjärgul andsid tooni ööistungid – üritasime koalitsiooni teerulli peatada, kuid parlamentaarse matemaatika vastu me ei saanud. Lisaks korraldas Keskerakond Stenbocki maja ees pikette ja Tammsaare pargis meeleavalduse, et seista vastu maksutõusudele, millest Reformierakond enne valimisi sõnagi ei rääkinud.

Valgamaa on üks maakond, kus 1. jaanuaril toimuvad tasuta ühistranspordi matused. Kui suur on see löök Kagu-Eesti elanikele?

Tasuta ühistransport on paljudele meie piirkonnas lausa eluliselt tähtis, sest kui ikka töökohti kodukandis ei leidu, tuleb iga päev kaugemale tööle sõita. Olen juba paljudelt oma valijatelt, kelle hääl tuli Keskerakonna esindajale suuresti just tasuta ühistranspordi võimaldamise eest, saanud tuleviku pärast masendunud sõnumeid. Praeguse info kohaselt hakkab bussipilet maksma 1,5 eurot, mis tähendab, et töölkäimisele võib kuluda aastas ca 700 eurot. Kui lisame siia ka 2025. aastal kehtima hakkava automaksu, siis on see järjekordne hoop inimeste rahakoti pihta.

Kuulud kultuurikomisjoni ja julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni. Mis teemad seal aktuaalsed on?

Kultuurikomisjonis küttis kirgi valitsuse üleolev suhtumine väikestesse maakoolidesse – Metsküla kooli sarnane sulgemine ähvardab ka mitmeid teisi väikekoole ja loomulikult tuleb sellele tähelepanu pöörata. Reformierakond tegeleb süstemaatiliselt maaelu väljasuretamisega. Riigieelarve seisukohast on põletavaks teemaks loomulikult õpetajate 1,7-protsendiline palgatõus, mis mõjub pedagoogidele mõnitavalt.

Inflatsiooni arvesse võttes jääb õpetajatele vähem raha kätte. Julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjonis on paljud teemad kaetud riigisaladusega, nii et väga põhjalikult selle komisjoni tööst rääkida ei saa.

Said eelmise aasta lõpus emaks, peres kasvab poeg Samuel. Kuidas oled ühendanud saadikutöö ja pereelu – venivad ju istungid tihtipeale hiliste õhtutundideni?

Olen siinkohal väga tänulik oma elukaaslasele, kes on oma töökoormust minu karjääri silmas pidades kärpinud. Oleme uue elukorraldusega harjunud ja õppinud seda, et argipäevadeks ei tasu pikki plaane teha.

Võtad päevakajalistel teemadel ajakirjanduses aktiivselt sõna – see näitab, et ühiskonnas toimuv läheb Sulle korda. Arvamuslugu pankade maksustamise kohta läks niivõrd hinge, et viidi läbi lausa Eesti Päevalehe Faktikontroll, mille kenasti läbisid.

Tõepoolest, paljudele valmistas üllatuse, et Eestis tegutsevate pankade kasumid olid 2023. aasta esimesel poolaastal pea sama suured kui 2022. aastal kokku. Maksutõuse ja kärpeid saaks vältida, kui kehtestada Eestis ajutine pangandusmaks. Keskerakond tuli ideega välja juba aasta alguses.

Kui majanduses tekivad anomaalsed olukorrad, on riigi kohus sekkuda – näiteks kasutati erinevaid suunavaid meetmeid kõrgete energiakandjate hindade puhul. Pankade erakordselt suur tulu ei ole tingitud sellest, et nad on ühtäkki ülikasumlike investeeringutega hakkama saanud. Lõviosa miljonitest tuleb tänu euribori tõusule Eesti inimeste taskutest, mis omakorda vähendab perede toimetulekut. Seetõttu oleks aus osa kasumist ühiskonnale tagasi anda.

Hiljuti toimunud Valgamaa piirkonna aastakoosolekul valiti esimehena jätkama Alar Nääme. Kuidas teda iseloomustad?

Alaril on spordimehena kõva võitlejahing ja see peegeldub ka tema poliitilises tegevuses. Ta suhtub oma tegevusse kirglikult, kuid on valmis erinevaid osapooli ära kuulama ja seeläbi tasakaalustatud otsuse vastu võtma. On sümpaatne, et kuigi töö on viinud Alari pealinna, on Valga jätkuvalt tema südames ja ta on valmis sadu kilomeetreid läbima, et kodukoha arengule kaasa aidata.

KN

7 kommentaari
 1. Tähelepanelik Tööline 1 päev ago
  Reply

  No ja mismoodi see inimeste vaesumisele piduri tõmbamine opositsionääritaburetilt toimuma hakkab? Kas panete jalg, käsi vms ihuliikmepidurit? Võiehk tuututate niisama siksnaali? Ehmatamaks Kaka vedelamale kakale?

  Ehk lugupeetav jagab oma kogemusi?

  Valijate huvide eest seismine on KE esimehe aga ka iga tõsiuskliku parteilase esimene südameasi- iseasi mis võimalused on …paar- kolm aastat jääb see tõenäoliselt iks ilusaks jutuks-ei enamaks sest hääli ju ei ole parlamendis.

  Ehk seletab siis rahvaasemik kuidas kavatseb täita uue erakonna esimehe Kõlvarti soovitust oma erakonnaliikmeid raskes olukorras toetada, kaitsta ja aidata… ? Kas samamoodi nagu enne erakorralist parteikongressi-kui lugupeetav Kõlvartile meedias verbaal-solgiämbri kraevahele kallas?

  Arvestades seda ja veel varasemat -vallavanema aega siis on see tänane statement kuidagi punnitatud, populistlik ja ebausutav . Minule vähemalt ei müü see kena naesterahvas mitte sendi eest usaldust.

  • Töölisele 15 tundi ago

   Ära usu rikkuri jutomöggat.

 2. Jaak 13 tundi ago
  Reply

  Väga tubli noor inimene kes tegutseb õiges suunas. Kahjuks takistusi on palju. Refoemuerakondlased teevad ikka mida thavad ja ei arvesta õiglaste ja hoolivate inimeste arvamusi. Neil on ka tugev seljatagune Brüsseli tegelaste näol ja nende ees pugemine on nende jaoks töhtis. Kaks erakonda veel valitsuses in vaid kohatäiteks ja on kõogega nõus mis peremees ütleb. Aga näe imet rahvas valis neid ehkki on selge et sealt midagi head ei tule. Ansipi valitsus oli ju selge näide sellest kuidas elatustase viidi viimaste hulka ehkki lubas viia esimese viie sekka. Arstiabi saamine kohapeal kaotati ära jne.jne. seda mida halvasti tehti on palju. Reformierakondlased ei hooli vaesematest inimestest üldse aga omal tõstavad palki küll.Miks sai Eesti 200 nii palju hääli pole ka arusaadav kuna minu teada pole bad midagi head teinud . Palju n arusaamatut aga üks on kindel et midagi head meil ees oodata pole.

 3. Jane 13 tundi ago
  Reply

  Olen alati valinud keskerakondlasi ja leian ey Keskerakond on parim erakond alati olnud.Nad hoolivad ka kõige vaesemast inimesest. Muidugi olen pettunud nendes ks eetsid erakonna ja läksid mujale. Eriti kurb on et lahkus Isamaa erakonda Karilaid sest tal polnud mingit põhjust sellels ja Isamaa erakondlased on einud küll ilusaid sünu aga tööd selle taga pole o,nud. Nad on olnud nagu sotsidki vaid kohatäiteks. Ah et Kõlvart ei meeldi. Ma ei tea täpselt miks aga ehk sellepärast et ta suhtub kõigisse eestimaalasesse hästi või läks tal mõni oodatud töökoht minema. Ei saa aru. Ratases olen pettunud. mulle jäi arusaanatuks ka tema välisministri tegevus kes sõitis mööda maailma ringi õhutades vihavaenu mis maailmas midagi ei muuda aga meile kasulikke lepimguid ei sõlminud teiste riikidega. Eesti on väike riik kus on palju vaeseid ja vajab ise abi ja ei pea teisi riike abistama. Aitab pugemisest.

 4. Nojah 12 tundi ago
  Reply

  väga sümpaatne noor naine ja õige jutt. Õigluse teel on palju takistusi meie valitsuse tõttu.

 5. Soo 1 tund ago
  Reply

  Seni kuni on reformistlik Las võimul vaesumine kasvab. Kui alatu on anda meie raha teistele ja tõsta makse. Tõepoolest tuleks koguda raha meie valitsuselt ja saata mujale. Siis saab ka kergemaks paks rahakott. Ma ei oskaks eladagi omades nii palju raha.

 6. Nimetab valesti 1 sekund ago
  Reply

  mitte :……..vaesestamise poliitikale , sest juba on vaesus.
  ———————————————-
  …..Pidurit tuleb tõmmata vaesuspoliitikale! ( olevik ja kestev tegevus momendil soositav ja jätkuv, edasi on vaid enesetapud ja kraav)

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.