Eesti Keskerakond ei usalda valitsust ja selle peaministrit

Jaak Aab

Riigikogu Eesti Keskerakonna fraktsioon hääletab valitsuse usaldushääletusega seotud riigieelarve vastuvõtmise vastu, sest Reformierakonna juhitav koalitsioon ei arvesta majanduslanguse tingimustes inimeste ja ettevõtete toimetulekuga, ütleb rahanduskomisjoni aseesimees Jaak Aab.

“Tänane valitsus on jätnud majanduskriisi meelevalda suurema osa Eesti peredest, maksumuudatused teenivad jõukama ühiskonnakihi huve. Samuti vaatavad koalitsioonierakonnad tegevusetult pealt, kuidas ettevõtted pankrotistuvad ja tööpuudus suureneb. Valitsuse koostatud järgmise aasta riigieelarve ja sellega seotud maksutõusud, erinevate riigilõivude ning tasude tõstmine ei aita parandada Eesti inimeste ja ettevõtete hakkamasaamist, vaid süvendavad veelgi probleeme,” kinnitab Jaak Aab.

Keskerakonna fraktsioon tegi 2024. aasta riigieelarvele mitmeid muudatusettepanekuid, mis pöörasid tähelepanu murekohtadele, millele kaks viimast Reformierakonna juhitud valitsust pole Jaak Aabi sõnul lahendusi leidnud.

“Tegime muuhulgas ettepanekud majanduse elavdamiseks, õpetajate, politseinike ja päästjate palgatõusuks, erakorraliseks pensionitõusuks, omavalitsuste investeeringute toetamiseks, teedeehitusega jätkamiseks, toimetulekupiiri tõstmiseks ja maakondliku tasuta ühistranspordiga jätkamiseks. Kuna valitsuskoalitsioon sidus nii riigieelarve eelnõu ja veel 12 eelnõud valitsuse usaldusega, ei saanud neid ettepanekuid saalis arutada ega ka hääletada. Valitsus ei arvestanud mitte ühtegi opositsiooni muudatusettepanekut!” rõhutab Jaak Aab.

Olukorras, kus Eesti majandus on langenud seitse kvartalit järjest, tuleb Jaak Aabi sõnul kiiremas korras välja töötada majanduse elavdamise pakett läbi riiklike investeeringute. “Koalitsioonil on mitmeid võimalusi peatada majanduse allakäik, kuid kahjuks seda ei tehta. Kärbitakse oluliselt teedeehituse projekte, ära on jäetud varasemates valitsustes kokkulepitud riiklikud investeeringud, omavalitsustele ei anta lisaraha kohalike investeeringute tarbeks,” loetleb endine mitmekordne minister. “Valitsuse otsustamatuse ja saamatuse tõttu jäävad tõstmata palgad õpetajatel, kes on sunnitud alustama streigiga oma taotluste saavutamiseks. Samuti on lubamatu jätta kõrge inflatsiooni tingimustes päästjad ja politseinikud palgatõusuta.”

Jaak Aab märgib, et valitsus on taganenud lubadusest tõsta keskmine vanaduspension nelja aasta jooksul 1000 euroni. “Keskerakond on järjepidevalt seisnud erakorralise pensionitõusu eest ning meie ettepanek oli suurendada igal aastal pensioni baasosa vähemalt 30 euro võrra ja tõsta üksi elava pensionäri toetust 300 euroni,” lausub saadik. “Lisaraha tuleb eraldada ka hooldusreformi elluviimiseks ja laste tugiisikute tagamiseks. Praegusest rahastusest ei piisa, et inimesed saaksid vajalikku tuge nii kodus kui hoolekandeasutustes.”

Koalitsiooni teerull on tekitanud Riigikogus patiseisu, kus normaalne seadusloome protsess on tõkestatud ning Jaak Aabi sõnul ei ole ka näha, et Reformierakond oleks valmis opositsiooniga ühisosa leidma. “Praeguses majanduskriisis ja pinevas julgeolekuolukorras tuleks teha kiiresti vajalikke otsuseid, aga see pole võimalik. Kaja Kallase juhitud valitsuskoalitsioon ei mõista kujunenud olukorra kriitilisust ja ohtlikkust Eesti riigile ja inimestele. Peaminister ei otsi kokkuleppeid, vaid vastustab ennast nii opositsioonile kui ka Eesti inimeste huvidele. Seepärast peab Kaja Kallas peaministri kohalt lahkuma, vaid siis on võimalik patiseisust väljuda ja Eesti riik uuesti toimima panna,” räägib Keskerakonna aseesimees.

7 kommentaari
  1. kas Läänemetsa sisemin.usaldate ? 7 kuud ago
    Reply

    Joosep Kaasik eemal PPA Põhja pref. prefekt 20.11.2023 kuni 19.11.2028 (viis aastat ja ametikoht on tühi ? ), Siseministeeriumisse viidud tööle kantsleriks- Joosep Kaasik – sisejulgeoleku asekantsler
    seepärast Läänemets ei andnudki asjale käiku ? vanamoodi läheb ……

  2. Tähelepanelik Tööline 7 kuud ago
    Reply

    Mitte ei tea, miks valitsust kirutakse? Nad ei tee ju midagi?
    Nad imiteerivad probleemidega tegelemist mis seisneb neil selles, et nad mitte ei lahenda neid vaid seavad lihtsalt uude järjekorda. Asi seegi. Meil pole mõtet oodata, et valitsus lahendaks meie probleemid. vlitsus ongi meie suurim probleem.
    Stanley Kubrick on öelnud, et suured riigid peavad end alati üleval nagu bandiidid, väikesed riigid nagu-prostituudid. Re juhtimisel on Eesti käitunudki kui prostituut, ja peaminister on käitunud nagu vastik kupeldaja. Imestap, et suured mehed on end lasknud sel nõrgal olevusel türanniseerida ja , et JR tegi selles mõttes otsa esimesena lahti. Oli ju kaugele näha, et tegu ei ole mitte täie mõistusega inimese vaid kanaga.

  3. Soo 7 kuud ago
    Reply

    Julgeoleku olukord on pinev ka meie jaoks sest selle asemel et hoolitseda meie rahva heaolu eest milleks on valitud meie valitsus topitakse oma nina sinna kus midagi maailmas ei muutu aga meile võib häda kaela tuua küll. Ma ei näe valitsuses mitte ühtegi poliitikut kes oleks võimelinegi midagi tegema kui olekski tahtmist.

  4. Jaak 7 kuud ago
    Reply

    Aga näe imet sellise valitsuse valisid meie inimesed. Nad on vist unustanud Ansipi valitsuse tekitatud tohutu languse kus isegi kaotati ära arstiabi saamise kohapeal, viidi meie elatustaseme viimaste hulka. jne. Tallinnas avati tasuta söökla vaeste laste jaoks. Aga valitsuses olevate poliitikute lapsed saavad kõike mida tahavad aga nende vanemad ei hooli kuidas paljud hakkama saavad meie riigis. Parim poliitik Edgar Savisaar lasi Tallinnas ehitada sundüürnike jaoks majad kus inimesed said tasuta koryereid.See mis Savisaarele tehti kättemaksuks meenutab stalinistlikke kuritegusid.Ta eksnaine läks Reformierakonda ja näe imet on Riigikogus juba mitu korda ja tema teeneks on eksmehe laimamine mida ta tegi Krossi juhtimisel. ei tea kas see Krossi juhitud RE-a tagatuba kus mõeldi välja valesüüdistusi keskerakondlastel kes nende meelest takistasid võimuletulekut on kinni pandud ja tegutsetakse teisiti.

  5. Sergei. 7 kuud ago
    Reply

    Suur oht- Tõstame makse, tõstame palka- aga tööandja viimast teha ei saa. Hullemgi veel kui viib tootmise hoopiski välja- kohta kus riik ei koorma üle rahvast maksudega ja need ei küsi väga kõrget töötasu ja ka muud kulud väiksemad (logistika jne) Kapitalismuse varjukülg ( pole nagu Lukašenko maal- vorbime belarusse , nii ,et kõik aiatagused neid täis, peaasi et rahval oleks tööd ja see kaup läheb mingi hinna eest maakera mööda laiali !!!)
    Sõltume välis turust, allhangetest jne. Koljati kolooniana igakülgselt lõa otsas- nende sisendite hinnad- iga jubinaga imetakse põlvili
    Aga eelnevad ref. rottide teod on hulk kahju tekitanud riigi raha kotile.
    Rahade tõstmine ühelt riiuli nurgalt teisele pole teenimine !

  6. Eesti Keskerakond? 7 kuud ago
    Reply

    Nalja teete või?

  7. üksi elava pensionäri toetus 7 kuud ago
    Reply

    mis teie lubadusest kasu on , kui seda ei maksta – kelle pension on 700.- ja kes on töötanud , et seda riiki sai üldse teha , 50 või rohkem aastat ja need jäetakse(jäeti ) ilma. Saavad igasugused muud laiskelajad ja ümbrikupalga petjad.
    ————————-
    Kui seda üldse maksta – tuleks seda maksta inva-puude korral(kel tööstaaži 15 ja rohkem aastat)
    ja kodanikele ,
    kes on üle 60 aastased ja pension ei küüni 80% -ni keskmisest riigipalgast.

    ———-Siis lööge lugulaulu. Teine eeldus on , et kuni keskmise riigipalgani – peab olema võrdses osas pension TM vaba ning kes töötab , sel loetakse töötamisel olevast palgast eraldi maksuvaba ja TM , mitte nagu praegu – kui pension on 704.- maksuvaba , läheb ülejäänud kõik TM alla ja ilma TM vaba osata. Tegelikult on see ju sigadus ja siis rääkida , et meil on vaja töölisi mujalt tuua sisse – kui töötukassas pole töökohtigi : Pakkuda 2316 töökohta.
    Kui tööandjad ei registreeri töötukassas vabu kohti , siis ärgu nende Liit mölisegu, et pole töötajaid võtta.
    Ometi ilmus hiljuti meedias , et mingi 16…25 ? vanuste hulgas on väljaõppete töötute hulk metsikult suur ja kummaline, äriettevõtted ei tea – keda neile oleks tarvis ja see möla on pidevalt käinud ….
    Häma ja sõnnik on viimasel ajal asu võtnud riigis. Kõik ajate pläma.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.