Ester Karuse: muidugi võtab president Metsküla kooli osas sõna. Ta on sundseisus

Ester Karuse

Olukord, kus Vabariigi Valitsus ei ole suutnud ühe Metsküla Algkooliga seonduvaid küsimusi aasta jooksul ära lahendada, näitab nii peaministri – tema vastutab kogu masinavärgi eest – kui ka teiste ministrite saamatust. Kui juba antud rehkendus käib valitsusele üle jõu, ei tasu imestada, et majandusel lastakse vabalt allavett voolata. Seitse kvartalit kestnud majanduslangust vaadatakse tuima näoga pealt.

Teemal, kas presidendil on õigus sekkuda päevapoliitikasse ning kui vabalt tohib ta end tunda oma tegemistes ja väljaütlemistes, on arutletud aastaid. Peamiselt tõstatub küsimus ajal, kui riigipea astub etteantud kursilt kõrvale, osutades näppu viibutades süvenevatele murekohtadele. Sõna on vaba, armastas rõhutada eelmine president Kersti Kaljulaid. Kas see põhimõte siis tänasele riigi tähtsaimale mehele üle ei kandu?

Soomes ühe õpilasega kool

Metsküla kooli tegevuse üle otsustab kohalik kogukond ehk Lääneranna vald ja pealtnäha tundub veider, et president Alar Karis on niivõrd jõuliselt teemale käe külge pannud. Tegelikult on ta sundseisus ja peab oma sõna. Tasub meenutada Alar Karise kaks aastat tagasi riigikogus ametivandele järgnenud kõnet, kus ta toonitas, et tahab presidendina olla ennekõike tasakaalustaja ja kui vaja, ka lepitaja. Samuti tähtsustas Eesti Maaülikooli ja Tartu Ülikooli rektorina töötanud Alar Karis tarka rahvast ja õppimisvõimet.

Seega on igati mõistetav, et president on haaranud olukorras, kus Kallased, peaminister Kaja ja haridusminister Kristina, omavahel pusklevad, ning rahandusminister Võrklaev ei saa vahemehe ülesandega hakkama, initsiatiivi. Lihtsalt ei ole võimalik pealt vaadata, kuidas poliitkempluse tulemusel lapsed kannatavad. Väärib meeldetuletamist, et kõigest viis kuud tagasi omistati õppeasutusele tiitel Aasta kool 2023.

Soome haridussüsteem on pikka aega olnud maailma parimate hulgas, sest meie põhjanaabrite juures väärtustatakse igat õpilast. Toon ühe näite. Soome edelaosas mandri ja Ahvenamaa vahel asuvas Sottunga vallas suleti kool neli aastat tagasi õpilaste puudumise tõttu. Nüüd tehti kool taas lahti, sest esimesse klassi läks õpilane, peatselt 7-aastaseks saav Sven. Tegemist on küll äärmusliku näitega, kuid see näitab, kui oluliseks peab kohalik ühiskond võimalust kodu lähedal haridust omandada.

Lapsed peavad võitma

Metsküla kooliga seonduvat arutasime ka esmaspäeval peetud kultuurikomisjoni istungil. Kuigi riigi silmis ei toimu seal enam õppetööd, kinnitasid külalised, et igapäevaselt järgitakse tavapärast õpperütmi. Kuigi paljuski sõltub edasine tegevus praegu pooleliolevast kohtumenetlusest, tuleks anda lastele kindlus, et neid ei jäeta klassikursust kordama. Pole tähtis, milline erakond antud küsimuses poliitpunkti nopib, võitjarollis peavad olema lapsed! Meie majandus küll kiratseb, kuid on äärmiselt piinlik, et väikekooli käigushoidmise küsimuse ümber on niivõrd äge tüli lahvatanud.

Lääneranna volikogu otsust Metsküla kool sulgeda ja minna sellega laupkokkupõrkesse kohaliku kogukonnaga, ei saa heaks kiita, kuid põhjuseid otsides tuleb vaadata suurt pilti. Nimelt on valitsuse kavandatavad maksutõusud ning omavavalitsuste õlgadele laotud lisaülesanded linnade ja valdade eelarvetele halvavalt mõjunud. Ainult suured linnad saavad investeeringutele mõelda, väiksematel omavalitsustel on tükk tegemist, et igapäevaste kohustustega hakkama saada. Sellised murenoodid edastati meile ka fraktsiooni hiljutisel väljasõidul Põlvamaale.

Lõpetuseks võib läbi huumoriprisma nentida, et kuna valitsus riigi rahakotist presidendile välisvisiitideks vahendeid ei eraldata, ei jäägi tal muud üle, kui koduste teemadega tegeleda.

3 kommentaari
  1. Jaak 5 kuud ago
    Reply

    Kuidas võib koole sulgeda-see on lausa kuritegu. Õpetajad jäävad töötuks ja lapsed peavad kaugel koolis käima. Kas peaminister kujutaks oma pojale sellist elu ette. Talle on tähtsam et sõtta sunnitud minema vene noormehed saaksid surma tema saadetud raha eest aga see raha kuulub hoopis meie vaestele lastele.

  2. Sergei. 5 kuud ago
    Reply

    Pole häda midagi -koolid poed ja kõik muu linnadesse. Mida rohkem ja kaugemale inimesed sõidavad seda rohkem aktsiisi tulu , autode teenindamise ja nende ümber mässamise tulu riigile. Ärge pange pahaks -mõned mõtlevadki nii!

  3. AGU KABRITS 5 kuud ago
    Reply

    väga õige, mida Sa kirjutasid. Metsküla kooliga on just see, et aastaid on ta tunnustatud maakool ja nomineeritud teadmiste, õppe ja muude näitajate osas. Kooli likvideerida on lihtne, aga sellega kaob ka kogukonna mõte ja kokkuhoidvus.

    Likvidaatorid sarananevad ajaloost tuntud KGBle, võõrad mehed- naised (enamikPÄRNUST),neil ei ole empaatiat ega emotsioone Metsküla koolist

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.