Viie lapse isa: praegune valitsuskoalitsioon teeb Eesti inimesed vaesemaks

Pereisa Andrus Tamm koos oma 5 lapsega

Andrus Tamm (55) töötab raamatukirjastajana ja kinnisvaramaaklerina ning ta on viie lapse isa. Ta jagab murelikult oma mõtteid maksutõusudega seotud lähitulevikust.

“Alustaks sellest, et tulumaksuseaduse muudatusega kaob aastast 2024 füüsilise isiku täiendav maksuvaba tulu kahe ja enama lapse ülalpidamise korral ning abikaasa eest ei saa enam arvestada täiendava maksuvaba tuluga,” nendib Andrus. “See tähendaks minu 2022. aasta tuludeklaratsiooni järgi 7944 eurot vähem maksusoodustust kolme lapse kohta (enamate laste korral jääb ülempiiriks ikkagi 3 last) ehk siis rahaliselt oleks see minu pere jaoks 1682 euro suurune summa, mis meile tagastamisele enam ei kuulu ja mille abil oleksime saanud soetada perele midagi olulist.

Eluasemelaenu intresse ei arvestata samuti enam maha, mis teeb paljude inimeste olukorra keeruliseks. Õnneks ei ole meie perel laene ega liisinguid, kuid suurema eluaseme ostule me isegi ei mõtle. Kui meie perre sündisid kaksikud – poiss ja tüdruk, siis ehitasime oma kolmetoalise korteri ümber nii, et elutoas on nüüd köök ja endisest köögist sai lastele üks tuba juurde. Aga nagu öeldakse, siis häid inimesi mahub palju ära ja õnneks on ka kohe maja taga, tänu Tallinna linnavõimudele, suur laste mänguplats, seega saab osa ajast kvaliteetselt ka õues olla. Tallinna plussiks on ka see, et vajadusel on ühistransport tasuta ja ka lasteaias kehtib kahe lapse korral lasteaiakoha soodustus, mis teeb elu kergemaks.“

Automaks

Kui nüüd rääkida automaksust, siis märgib Andrus murelikult, et pereauto, milleks on 2015. aasta 7-kohaline mahtuniversaal, mille aastamaksuks tuleb 281 eurot, jääb neile vist pikemaks ajaks ainsaks sõiduvahendiks, sest uue auto ostule ei taha ka enam mõelda, kuna uue sarnase auto registreerimistasuks tuleks välja käia ca 6000 eurot. “See tähendab, et uue auto soetamine on meie jaoks välistatud, lisaks sellele on kavas ka pere teise auto müük, milleks on pereema Škoda Octavia 2005. aasta mudel, et optimeerida automaksuga tekkivaid kulusid ja nüüd peab mõtlema, kuidas edaspidi lastega seotud logistikat korraldada, sest ehkki kool ja lasteaed on lähedal ning sinna minnakse jalgsi, siis ega elu ei piirdu ainult nende kahe asutusega,“ ütleb Andrus. „Irooniline on see, et kui ma kirjeldasin seda probleemi Facebookis, siis kirjutas reformikas Mario Kadastik, et ma võiks ju osta perele elektribussi, mille aasta- ja registreerimismaks on madalad, aga seda, et selline buss maksab uuest peast ca 75 000 €, jättis ta ütlemata. No mis tal viga nii arutleda, kui ta Riigikogu tagatoas laseb head maitsta suitsuangerjal sel ajal, kui saalis arutatakse riigile olulisi asju…“

Käibe- ja tulumaksutõus

„Käibe- ja tulumaksu kahe protsendipunktilise tõusu tõttu suurenevad suurpere kulud veelgi. Nende kahe faktori tõttu jääb meile vähem raha kätte, aga poes tuleb maksma hakata rohkem,” jätkab Andrus. “See maksutõus ei mõju mitte ainult toidukaupadele, vaid ka autokütusele, elektrile, toasoojale jne. On välja arvutatud, et käibemaksumäära tõstmine 22 protsendile toob kaasa 1,67-protsendise kaupade ja teenuste hinnakasvu. Ainuüksi käibemaksu tõttu tuleb meile perel orienteeruvalt maksta 40 eurot kuus rohkem ehk 480 € aastas, aga pigem on see tagasihoidlik hinnang ja tegelikult läheb kõik veelgi rohkem kallimaks. Siinkohal tahaks tuua positiivse näitena Läti riigi, kus öeldi välja, et kuni valitseb selline suur inflatsioon nagu praegu, siis riik makse ei tõsta, ehk siis on selgelt näha, milline riik hoolib inimestest ja kus jäetakse inimesed hooletusse.“

Suurperede toetuse vähendamine

Muidugi ei saa mööda minna riigi lapsevaenulikust poliitikast ehk siis suurperede toetuse vähendamisest. Paljude suurperede toetus väheneb märgatavalt, näiteks Andruse pere jääb nn „maksuküüru kaotamise poliitika“ tõttu ilma 200 eurost kuus. „Kui nüüd veidi arvutada, siis kolme aastaga saaks selle rahaga kokku uue auto registreerimistasu, aga auto ise jääks ikka veel unistuseks,“ ütleb Andrus kibestunult. „Ehk on valitsuskoalitsioonil mingi kaval plaan olemas ja luuakse mingi süsteem, et suurpered saavad soodushinnaga autoostuloa nagu nõukogude ajal, aga pigem läheb see musta huumori rubriiki, sest nagu on näha vabariigi valitsuse seni tehtud poliitikast, siis lastest on neil küll ükskõik – olgu need siis suurperede lapsed või siis puuetega lapsed.“

Kõik nüüd maksumuudatustega seotud arvud kokku võtta, siis Andruse pere jääb aastas miinusesse 4800 euroga, mis on 400 eurot ühes kuus. “See on veel tagasihoidlik arvutus, sest inflatsiooni arvesse võttes on tegelik kulu veelgi suurem, millest aga Reformierakond aru ei saa,” ütleb Andrus. “Mitte ükski maksuküüru kaotamine ei kompenseeri meie jaoks seda, mida oleme kaotamas, sest see valitsuskoalitsioon teeb meid lihtsalt vaesemaks.”

„Kui ma arvasin enne viimaseid Riigikogu valimisi, et koalitsioon Reformierakonnast, sotsidest ja Eesti 200-st on Eesti jaoks halvim, siis nüüd olen selles juba täiesti veendunud. Mitte maksuküür ei kao ära, vaid inimestel tuleb sellise riikliku surve tõttu hoopis küür selga, sest pean leidma endale vist ka kolmanda töö, sest see valitsuskoalitsioon teeb inimesed vaesemaks“ lõpetab Andrus Tamm nukralt.

KN

4 kommentaari
 1. Jaak 6 päeva ago
  Reply

  Valitsusel on muud huvid. Nad tahtsid võimule saada ja meie rahva heaolu neid ei huvita. Kõige hullem on veel kui nad meile sõja kaela määrivad-‘. Vene president on kättemaksuhimuline ja parem teda mitte ärritada. Ma ei tea kas see on õige et meile tuli külla USA saadik. Järsku USA tahab meile paigutada biorelvi et saata need Venemaale. Krimmi paigutamine läks nurja. Meie valitsus on valitud selleks et kindlustada meie rahva heaolu ning alatu on sekkuda sinna kus maailmas nende sekkumisest midagi ei muutu aga meile võib see tuua häda kaela küll.

  • Ando 5 päeva ago

   MIKS KÜLL RAHVAS EI ARMASTA kAKAT? nII KENA SÕJAPRINTSESS-!

 2. Ando 5 päeva ago
  Reply

  MIKS KÜLL RAHVAS EI ARMASTA kAKAT? nII KENA SÕJAPRINTSESS-!

 3. Nojah 4 päeva ago
  Reply

  see oli ju ammu teada et reformierakondlased ei sobi valitsema ja pole kunagi midagi head teinud aga näe imet meie paljudele inimestele see ei loe ja nad said palju hääli. Ma nimetaksin nende kaasajooksikut Eesti 200 Eeesti0-ks ja sotsid on olnud vaid kohatäiteks aga teenistus on hea. ju neile ei lähe korda et paljud elavad viletsuses ja ei saa oma lastele lubada kõike mida tahaks. Meie. raha läheb sageli mujale. Abistame teisi mis on teistele nagu tilk merre ja ei muuda maailmas midagi afa meile on seda vaja.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.