Eesmaa: Eesti ei tohi lasta välismaistel komplimentidel end pimestada

Enn Eesmaa Foto: Enn Eesmaa/Facebook

Paljud Euroopa riigid tunnevad Eesti edusammude ees aukartust, kuid tunnustavad sõnad ei tohi meid kõrvale kallutada tänastest vajakajäämistest, mis meie inimeste ja ettevõtete toimetulekut mõjutavad, rõhutas riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimees Enn Eesmaa teisipäeval parlamendis peetud arutelul valitsuse tegevusest Euroopa Liidu poliitika teostamisel.

“Komplimente on kena kuulda, kuid meie peame lähtuma tänastest realiteetidest, mis paraku viitavad probleemidele,” nentis Enn Eesmaa. “Majandus on langenud ligi kaks aastat järjest, töötute armee kasvab ja eksport väheneb. Need on vaid mõned väljakutsed, millega Eesti silmitsi seisab ja millele tänane valitsus ei ole lahendusi pakkunud. Prognooside kohaselt läheb järgmisel aastal olukord veelgi keerulisemaks. Näiteks kodumaist toitu eelistab vaid kolmveerand eestimaalastest – viimati olime samal tasemel kakskümmend aastat tagasi – ja välismaistes poekettides on kohalikke tooteid juba alla poole. Eesti konkureerib Euroopa Liidu turul teiste liikmesriikidega, kelle käekäik ei ole nii murettekitav. Seega tasuks meil ehk avarama pilguga ringi vaadata ja teiste riikide edukogemusest õppida.”

Eurostati rahulolu indeksi kohaselt on Eesti riikide arvestuses küll Baltimaade liider, kuid Enn Eesmaa sõnul ei tohiks see teadmine meid liigselt uinutada. “Peaksime vaatama edetabeli tipus olevate Soome, Austria ja Poola poole, kus peetakse jõukusest olulisemaks haridust, perekonnaelu ja tervist soodustavaid faktoreid. Eestil on nendes valdkondades arenguruumi, mida saab muuta näiteks maksusüsteemi kaasajastades,” märkis Keskerakonna juhatuse liige.

Enn Eesmaa lisas, et Euroopa Liidu riikide Ukraina igakülgne toetamine on kahtlemata vajalik, kuid selle raames ei tohi ära unustada Eesti inimeste ja ettevõtete hakkamasaamist. “Ukrainas toimuv mõjutab kogu Euroopa julgeolekut ja tulevikku. Tuleb töötada selle nimel, et kõik riigid tunnetaksid ühiselt seda vastutust ja teeksid jõukohaseid pingutusi sõja lõpetamiseks nii idapiiri-äärses Eestis kui ka Pürenee poolsaarel,” rääkis saadik.

4 kommentaari
  1. Sergei. 5 kuud ago
    Reply

    LP HR Enn Kõik see jama oleks olemata olnud, kui Kõik riigid oleks Ukrainlastele vastu kolakat andnud. Mida nad korraldasid ? KILLUKE :Yana räägib pere vägivallast. Minu endise elupoole sõbranna (ukrainlanna) tõmbas juudist elukaaslasel soolikad välja. Ja sellised nad ongi.- suhteliselt Inimvihkajad. Said Eesti poisid nende armu tunda ka NSVL-i sõjaväes- räägi oma tuttavatega. Ka endal kogemused nii kaugelt, kui ligidalt j
    Euroopa Liit USA 51-ne osariik. Mis meil Venemaa asjadesse oli vaja sekkuda- Mingite lumpanite toetamine.
    Eesti rahva ( mitte ainult Eesti rahva) üles keeramine tõstab konflikti taset ja võõraste huvide teenendamist. Saime koos iseseisvuse ja ka mina arvasin kunagi, et USA käitub õigesti- Aga Jugoslaavia hävitamine ja milliste vahenditega. Aga hilisemad sõjad- ei läinud Iraak kellegile kallale, Süürias on USA endiselt ebaseaduslikult sees ja varastab naftat.
    Oled maha vaikinud üht teist, kuigi maarahvas lootis ka …………TORMATI EV-S KA MINULE KALLALE – aga ma nõudsin õiglaseimat lahendit- Olin EV huvide , õiguste eest väljas ja näib,et asi kordub !!!
    Pasas on hea ujuda- seal on soe , olgugi,et seal haiseb

  2. robert 5 kuud ago
    Reply

    Enn on muidugi haritud inimene ja jutt käib läbi lillede Aga poliitikas ei saa ainult õlale patsutamisega läbi Keskerakond on reetnud oma programmi ja tilgub teiste sabas Miks lepiti e valimistega kui teie enda Ando tegi selle põhiseaduse ees põrmuks Miks unustati astmeline tulumaks Miks on Kesknädal muudetud armetuks parteibülletääniks

  3. Jaak 5 kuud ago
    Reply

    Sõda Ukrainas polekski ja kõik oleks jäänud samaks kui poleks hakatud väljaspoolt ässitama.Alguses koondato NaTo veme,aa piiri äärde, siis hakati Bideni juhtimisel Ukrainale surmarelvi andma. Bidenil on olnud oma huvid Ukraina suhtes, pealegi ta pojal on Ukrainas aktsiaselts. Krimmist ehk oli Venemaa vastu hea saata biorelvi. USA on ommitanud mitmeid riike. Eelmine USA president ütles et oleks ta praegu võimul siis sõda poleks.

  4. Eve 5 kuud ago
    Reply

    Las suurriigid aitavad Ukrainat. . Meid pole vaja kellelgi kadestada. Meilt saadetakse miljoneid aga mitte abiraha vaid selleks et rokem tappa saaks.Meil elavad tuhanded lapsed vaesuses. Õpetajate palku ei saa nad tõsta lihtsalt naeruväärne.Endal tõstsud küll. Maksudega peaks olema nii et mida rohkem teenid seda rohkem maksad. Automaks võiks olla vaid linnades ja neil kes saavad riigilt palka 30 tuhat ja rohkem . Väga palju autsid sõidab terve päeva mööda linnatänavau ja rikvad õhku.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.