Vadim Belobrovtsev: reformierakond üritab õpetajate palgatõusu linnale anda

Vadim Belobrovtsev

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Vadim Belobrovtsevi sõnul üritab Reformierakond küüniliselt riigi kohustusi Tallinna linna õlgadele nihutada, nõudes, et pealinn peab võtma kooli- ja lasteaiaõpetajate palgatõusu enda kanda.

“Reformierakond on teinud Tallinna linna 2024. aasta eelarvesse muudatusettepaneku, kus nõutakse õpetajatele palgatõusu, unustades ära, et tegemist on riigi kohustusega,” lausus Vadim Belobrovtsev. “Kui võrrelda riigi ja Tallinna järgmise aasta eelarveid, on näha suur erinevus. Kui valitsus tõstab makse ja aktsiise, kärbib suurperede toetusi ning külmutab politseinike ja päästetöötajate palgad, siis Tallinn tõstab sotsiaaltoetusi 10 ja investeeringuid 20 protsendi võrra ning suurendab olulisel määral hariduse rahastust. Vabariigi Valitsuse ja Tallinna linna eelarve prioriteedid erinevad kardinaalselt.”

Kommenteerides Reformierakonna nõudmist, et Tallinn peab ise õpetajate palka tõstma, märkis Belobrovtsev, et jaanuaris plaanitava õpetajate streiki arvestades on oravate selline käitumine pealinna volikogus eriti küüniline.

“Kõik inimesed on viimastel kuudel selgelt näinud, kuidas Reformierakonna juhitav valitsus on visalt hoidunud täitmast oma lubadust tagada õpetajatele väärikas töötasu. Reformierakondlased, sotsiaaldemokraadid ja Eesti 200 lubasid tõsta õpetajate palgad 120 protsendini riigi keskmisest nelja aasta jooksul. Reaalsuseks kujunes aga kõigest 1,7-protsendiline tõus, mis jääb selgelt alla isegi praegusele keskmisele palgale ning järgmisel aastal suureneb vahe veelgi. Seetõttu jääb lubatud 120% paraku ilmselt unistuseks,” rääkis Belobrovtsev.

Saadik tuletas meelde, et kohalikes omavalitsustes, kus võimul on Reformierakond, ei ole haridusvaldkonna rahastamine prioriteediks. “Näiteks Tartu linn millegipärast ei kiirusta õpetajate palkade tõstmisega ning Tallinna lähedal asuv Rae vald tõstab juba teist korda poole aasta jooksul lasteaia kohatasu – alates 2024. jaanuarist on ühe lapse tasu koos toitlustamisega umbes 200 eurot kuus, see on ligi 2,5 korda rohkem kui Tallinnas, kus lasteaiakoha tasu ei muutu juba mitu aastat järjest. Pealegi ei saa Tartut ega Rae valda nimetada vaeseks,” märkis Belobrovtsev.

Keskerakonna juhatuse liige lisas, et linn on sunnitud järjest enam võtma endale riigi kohustused ning see pole normaalne praktika. “Linn on otsustanud Tallinna Haigla projektiga üksi edasi minna pärast seda, kui Reformierakonna valitsus keeldus Euroopa raha sinna suunamast. Seejärel võttis Tallinn tegevuse lõpetamisega silmitsi seisnud politseiorkestri rahastamise enda kanda ja nüüd üritab samamoodi säilitada Kopli päästekomandot. Mis järgmiseks? Kui Reformierakond ei suuda riiki juhtida ja valitsus üritab järjest rohkem oma kohustusi pealinnale ja teistele omavalitsustele nihutada, tuleks võim riigis üle anda teistele poliitilistele jõududele, kes saavad paremini hakkama,” arutles Belobrovtsev

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.