Riigikogu esimeeste galerii täienes Jüri Ratase portreemaaliga

Foto: Erik Peinar/Riigikogu

Riigikogu esimees Lauri Hussar avas kolmapäeval koos kunstnik Aapo Pukiga Toompea lossi riigikogu esimeeste galeriis eelmise riigikogu esimehe ja praeguse aseesimehe Jüri Ratase portreemaali.

Hussar ütles, et selles galeriis väljapandud portreemaalidel on Jüri Ratas vanuselt kõige noorem riigikogu esimees. „Ratas on olnud riigikogu esimees ja aseesimees ning peaminister. Energilise, sihikindala ja kindlakäelise juhina on tal ees edaspidi veel sisukas tulevik,“ ütles Hussar. Ta andis Ratasele üle sinimustvalge riigilipu, mis lehvis Pika Hermanni tornis tema Riigikogu esimeheks oleku ajal.

Aapo Pukk kirjeldas maalimisprotsessi käiku ja ütles, et poseerimine toimus riigikogu saali uksel. “Jüri on soe, otsekohene ja avatud inimene,” sõnas Pukk. Ta lisas, et poseerimise ajal rääkisime lastest, koolist, õpetamisest, meie riigist, vanematest, hobidest, Jumalast. Maalile sai valitud vaade riigikogu istungisaalile. Taamal paistab kõnepult ja esimehe tool. “Mulle tundus tähtis riigikogu hoone kauni saali sisekujunduse näitamine,” rääkis Pukk.

Enam kui kakskümmend aastat tagasi sai alguse taasiseseisvunud Eesti riigikogu esimeeste portreede galerii siin, Toompea lossis. Esimene oli aastal 2000. avatud Ülo Nugise portree, mille autoriks vanameister Evald Okas.

2004. avati 8. ja 9. riigikogu esimehe Toomas Savi portree, mille maalis Aapo Pukk. Laurentsius maalis 2011. aastal portree 10., 11., ja 12. riigikogu esimehest Ene Ergmast. Samal aastal maalitud riigikogu esimehe Toomas Vareki portree autor on Orest Kormašov, 12. ja 13. riigikogu esimehest Eiki Nestorist tegi 2015. aastal maali Jüri Arrak.

Henn Põlluaasa portree autoriks oli taas Lauri Sillak, kunstnikunimega Laurentsius. Maal tehti 2021. aastal.

Traditsiooni kohaselt on kõik taasiseseisvumisaja Riigikogu esimehed ise valinud Eesti kunstniku, kes tema portree maalib.

3 kommentaari
  1. ei keegi 5 kuud ago
    Reply

    sellisele pildile saamine on formaalsus ilma teeneta või lugupidamist vääriva käitumise vajaduseta; vastupidi, piisab, kui lõhud sobival ettekäändel toimiva aga meie suurtele sõpradele pinnuks silmas oleva valitsuse, saades siis justkui kompensatsiooniks järgmise sooja koha; kui aga selgub, et partei polnudki süüdi ja mingit vajadust tagasi astuda polnud, kukud hämmastusest p…li, teeseldult, ma arvan;
    meenutuseks; herr Ratas teatas tagasiastumisest 13.01.21, Riigikogu esimees oli ta juba 18.03.21, nüüd selle „räpase“ erakonna juhtimise taak enam muidugi kedagi ei häirinud!!!

    • to Ei Keegi 5 kuud ago

      …. sa oled ilmselt laps.
      valitsuse tagasiastumist toetasid siis ka teised – ja just need , kes selleks põhjuse andsid siis . nendest aga ei taha keegi rääkida !?
      tegelikkuses maandusid kõik puhtale pinnale ja edasi mis toimus , keskerakonnaga – lihtsalt ilmunud oli rivaalitseja , kes ei saanud enam taanduda.
      Pange tema ütlust tähele viimases : – …lubasin olla teie linnapea ja nii ka toimin.
      Nüüd tekkis hoopiski vaakum, seda väljendab naerdes ullake – kes jagab raha keelatuteile – aga linnapea , on vait (erakonna pea).

      ..Sa võid olla kade või rumal , kuid tegelikkuses on neist piltidest üks kenamaid Aapo Pukk´i tehtu.
      Muidugi võid sa ju kiita seda kuusnurksete mallidega kujutist mujal – kes pidavat olema presidendi pildina -väga hea ja kas on ikka?

      Jürile , parimad soovid

    • ei keegi 5 kuud ago

      palgatud trolli etteastele iseloomulik sisutu segane möla; aga head soovida pole muidugi kellegile keelatud, igaühel on positiivseid jooni, ka kõige hullematel

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.