Eestit juhib poliitiline laip, see on täiesti ebanormaalne

Andrei Korobeinik, Riigikogu liige

Eesti majandus on juba kaks aastat pidevas languses, mis toimub Euroopa Liidu teiste riikide majanduskasvu taustal. Globaliseerunud maailmas, kus r i i k i d e majandu­­sed on tihedalt seotud, tundub Eesti olukord paradoksaalne: meie majandus langeb, samal ajal kui meie naabrid näitavad kasvu. Seda võib nimetada Eesti «majandusimeks», ainult vastupidises mõttes. Peaminister Kaja Kallas on leidnud kümneid põhjuseid meie majandusprobleemide selgitamiseks, kuigi peamine põhjus on ilmne – just Kaja Kallas on juhtinud meie riiki viimased kaks aastat.

Majanduslike ebaõnnestumiste põhjused on selged

Kallase valimisvõit kevadistel valimistel oli muljetavaldav, kuid lühikese ajaga on ta kaotanud kogu oma poliitilise kapitali. Kui varem tuli kriitika peaministri suunas ainult parlamendi opositsioonilt, siis nüüd on kriitikaga liitunud koalitsioonipartnerid ja isegi osa Reformierakonnast, samuti enamik Eesti elanikest. Eestit juhib täna poliitiline laip, ja see olukord on täiesti ebanormaalne. Kallase poliitilist karjää­ri päästa ei ole võimalik (ega vajalik), kuid Eesti majanduse päästmiseks on vaja kiireid meetmeid. Kriis süveneb ja lihtsaid lahendusi selle ületamiseks ei ole.

Eesti majanduslike ebaõnnestumiste põhjused on selged: valitsus ei pakkunud kohalikule äritegevusele piisavat tuge eelmise aasta energiakriisi ajal, kui elektri hinnad mitmekordistusid. See viis tootmiskulude suurenemiseni ja selle tagajärjel kasvasid kohalike ettevõtete toodete hinnad. Lõpuks põhjustas see Eestis rekordilise inflatsiooni ja eksporditurgude kaotuse – Eesti ettevõtted ei suutnud konkureerida nendega, kes said riiklikku tuge teistes riikides. Isegi Eesti turul on kohalike tootjate hinnad muutunud liiga kõrgeks, mistõttu näeme poodides üha enam välismaist kaupa. Kui nõudlus kohaliku toodangu järele langeb, jääb ettevõtetel üle ainult tootmine sulgeda ja töötajad koondada. Täna kuuleme regulaarselt äride sulgemisest ja töökohtade välismaale viimisest, kuid tehaste ja ettevõtete sulgemisel on pikaajalised tagajärjed. Tootmist ei ole võimalik lihtsalt aasta või kahe pärast taaskäivitada, selleks ajaks ei ole ettevõttel ei töötajaid ega kliente. Praegune kriis erineb 2008. aasta kriisist: see areneb aeglaselt, kuid selle tagajärjed on pikaajalisemad ja sügavamad.

Praegune Eesti valitsus ei tegele kriisist väljumise plaani väljatöötamisega ega kaasa eksperte selleks otstarbeks. Selle asemel suunab Reformierakond olulisi vahendeid riigieelarvest rikaste elanikkonna kihtide toetamiseks, sealhulgas Riigikogu liikmetele, ministritele ja kõrgetele ametnikele. Rikkad muutuvad rikkamaks, vaesed vaesemaks. Lisaks, oma kulude katmiseks tõstab valitsus käibemaksu, mis omakorda kiirendab inflatsiooni ja süvendab ebavõrdsust ühiskonnas.

Kaja Kallase tagasiastumine on esimene samm

Majanduse stabiliseerimiseks on vaja tõsiseid samme, sealhulgas loobumist maksusoodustustest rikastele, mis vabastaks olulisi vahendeid riigieelarves ja võimaldaks vältida planeeritud maksutõuse. Kuid viimase poole aasta jooksul tekitatud kahju on tohutu, eelarve puudujääk ulatub miljardi euroni. Olukord nõuab põhjalikke maksureforme – kuid raha otsimine ei tohiks toimuda riigi kõige vaesemate elanike taskutest, vaid sealt, kus seda raha on. Võimalikest variantidest – maksud äripindadele ja luksuslikule kinnisvarale, kallitele autodele, pankade ülisuurtele kasumitele.

Majanduse taaskäivitamiseks peame juba järgmisel aastal alustama suuri investeeringuid taristu ehitusprojektidesse – just need investeeringud, mille Reformierakond on praktiliselt täielikult riigieelarvest välja jätnud. See hõlmab Via Baltica maanteed, raudteed Haapsallu, Tallinna keskhaiglat ja palju muud. Jah, selleks võivad laenud vaja minna, kuid seda ei tasu karta. Iga kriisi ajal kulutatud euro leevendab majanduslangust ja aitab meil majanduse pikaleveninud langusest välja tulla. Koos kiireloomuliste lahendustega on vaja esitada ka pikaajaline plaan, just see, millest erakond Eesti 200 on juba aastaid rääkinud. Kuid rääkimisest ei piisa, vajalikud on teod. Esiteks tuleks süsteemselt läheneda riigi energiaturvalisuse küsimustele – eelmise aasta energiakriis ei jää paraku viimaseks. Elektrihinna alandamiseks on meil vaja täiendavaid ühendusi Skandinaaviaga, põlevkivienergeetika arendamist, konkreetset seisukohta tuumaelektrijaama osas.

Kokkuvõttes: praeguse peaministriga tundub kriisist ülesaamine võimatu. Eesti vajab uut juhtimist, mis suudab võtta tõhusaid meetmeid Eesti majanduse taastamiseks. Iga päev, mille Kaja Kallas veedab peaministri ametikohal, kahjustab riigi majandust ja hävitab meie inimeste heaolu. Kaja Kallase tagasiastumine saab olema esimene samm Eesti majanduse taaselustamise teel.

11 kommentaari
  1. Jaak 7 kuud ago
    Reply

    Selles valitsevas erakonnas pole ühtegi kes sobiks peaministriks. Aga eks K. Kallasel on ka juhendajaid nagu näiteks Nestor ja Ligi ning Brüsseli tegelased. Ei tea mitu vene noormeest keda oli sõtta saadetud sai surma 400 miljoni eest mis meie riik saatis Ukrainale tapatalguteks. Tegelikult maaulmas ei muutunud midagi aga meie riigikassa imes tühjaks küll. Ei tea miks valijad arvasid et Reformierakond suudab meie rahva heaks midagi teha.Ansip ju kunagi lubas et viib meid 5-e kõige edukama riigi hulka aga viis viie kõige vaesema hulka.Aga näe imet ikka valiti neid. lihtsalt uskumatu.

  2. Soo 7 kuud ago
    Reply

    Mina arvan et Kaja Kallas oma ametit maha ei pane. Neid on ju nii palju keda rahvas valis-3 erakonda ja keegi hästi teenivatest poliitikutest ei hakka riskima vaesemaks jäämisega. ” erakonda lihtsalt täidab Reformierakonna käske ja nõustumise märgiks vajutab nupule ja raha tuleb. Milleks mõelda teiste peale kui omal on hea elu. Mis sest et on palju vaeseid läpsi selle eest aga oma lapsed elavad külluses. Keegi valitsetavatest erakondadest ei taha teist valitsust see on ju selge. Kes tahab heast elust loobuda.

  3. Tähelepanelik Tööline 7 kuud ago
    Reply

    Kogu nn. Läänemaailma s.h. eesti on oma liberaalse demokraatia arengus jõudnud olukorda kus poliitikas enam suuri, karismaatilisi ja tarku liidreid napib. Meil ei ole antud valida suurte inimeste , tarkade inimeste vahel. Me oleme oma eesti poliitikas miskipärast sattunud olukorda kus oleme negatiivsete valikute ees. Me ei vali mitte inimesi kes meile kõige rohkem meeldivad vaid neid kes meile kõige vähem ei meeldi.
    Tegelikult ongi demokraatlik süsteem selline mis produtseerib keskpärasust. See on sellesse süsteemi sisse ehitatud e. olemuslik. Sinna pole midagi parata, selle süsteemi on eesti rahvas valinud… harimatusest. Saame targemaks, mõtleme ehk midagi progresiivsemat välja või juhtub samasugune ime nagu 1999.a. Venemaal kus üks ebaõnnestunud liider sai oma järglase valikul jackpoti ning kogu poliitilis-majanduslik paradigma muutus: Venemaast sai moderniseeruv diktatuuririik mis on paljaksvarastatud ja suitsevatest varemetest end üles ehitanud maailma suurvõimuks-suurvõimuks kes dikteerib oma agendat kogu maailmas. Meeldib see meile või mitte-iseasi.

    • ei keegi 7 kuud ago

      See nõrk ja ebaõnnestunud naivistist liider tegi paljuski panuse Läänele, võiks lisada (milleks meile kodumaine tsiviillennukiehitus?, ostame Boeingud!). Kuidas üks poliitik võis olla nii rumal? Nõnda tekkiski nõudlus „jackpoti“ järele.
      Ja ega hr Putini ruulimine pole midagi ainulaadset, analoogseid situatsioone on maailmas varemgi olnud:
      “Without doubt Germany [siin peetakse silmas Natsi-Saksamaad] and the whole world would have been a much better place if Germany itself had chosen the Austrian way, replacing the weak and unpopular democracy with a conservative dictatorship with strong nationalist and clerical orientation.
      This is – fortunately – something that is happening in Russia.”

      Mis aga hetkesituatsiooni puutub, siis iseloomustab seda üsna hästi üks hr Arestovõtsi (mees, kellele Eesti ametlik meedia veel hiljuti lausa suhu vahtis, et kui juba too ütles, siis ikka oli öeldud) intervjuus avaldatud mõttekäik: Venemaa ja Ukraina võiksid koos esitada hagi Lääne vastu: Venemaa NATO oma piiridele nihutamise eest ja Ukraina, et Lääs lubas justnagu „ilmuda sõtta“ Venemaa vastu aga ei ilmunud [no see relvade „tilgutamine“ ajab ju hobuse ka naerma]. Samas kui rahuleping Ankaras juba laual, aga pärast Londonist Kiievisse potsatanud tähtsa asjapulga visiiti see sealt kähku kadus. Nüüd aga aetakse tikutulega kutsealused taga, kusjuures sajad tuhanded neist on juba piiri taha põgenenud.

    • ei keegi 7 kuud ago

      PARANDUS: rahuläbirääkimised käisid Istanbulis, mitte Ankaras; nende kohta on hr Arestovõts arvanud: „et kui Istanbulis oleks eelmise, 2022. aasta aprillis sõlmitud rahu Venemaaga, oleks 300 000 inimest Ukrainas elus.

      Lisaks oleks Ukraina jäänud purustamata ja mineerimata.

      Arestovõtš ütles, et kui Venemaa nõudis rahu tingimustes Ukraina neutraalsust, see on liitumata jätmist NATO-ga, siis praegu on nõudmised samad. Ainult et pool Ukrainat on varemetes.“

  4. Sergei. 7 kuud ago
    Reply

    Maailmas tuli võimule natsist- ikka õpetuseks inimkonnale- kuidas elada ei tohi.
    Miljonid inimelud- aga kõike seda kurjust toetas praegune Eesti suur sõber
    Saite endile juhi, kes oma isa jälgedes irvitab teile näkku- ikka õpetuseks.
    Meedia ikka peseb ajusid- naabriks diktatuuri riik. Seal juhiks tasakaalukas soome ugrilane – keda tuleb kuulata. Oli see Münhenis 2007 või näit 2021 a. lõpus. Mõned pensionile läinud NN. lääne poliitikud kahjuks alles nüüd tunnistavad omi vigu
    Just see diktatuuri riik saab ise majandavaks riigiks. Pidime ka IME ehitama.
    Lasime ka endid paljaks varastada- tehased vanarauda -mõnesse jalgratta rajake, õllebaarike.
    Tagastatud lehmad lihakombinaati -sest nöögiti piima rahadega. Müüdi ,,varastati metsa- kõrtsid rahvast täis
    Pidu ja pillerkaarnüüdseks läbi. Tegijad mehed on elu edasi viinud- aga pange igat liiki makse juurde – siis on mõnedel välisinvestoritel siit kergem lahkuda sh. kodumaale -sest seal tuleb varsti tühiste asjakeste tootmine odavam. Kapitalistil ikka omad huvid- temal siinsest rahvast savi. Ka verised sündmused.
    AGA on aasta lõpp JA Anne Veski on diktatuuri riigi ekraanil ( erinevalt nende endi kunagiste müüdavatest tähtedest) Müüdav on ka Kajake- Õel irvitav kurjus- ilmselt ka rumal

  5. Nii 7 kuud ago
    Reply

    Maailma suurim diktaator on Joe Biden. USA ju lasu pommitada mitmeid riike ja kas Bidenile jäeti Süüria pommitamine kuhu me ka oma maksumaksja raha saatsime ja ega me ei tea kes selle sai. Putin on kättemaksuhimuline aga kui Biden poleks hakanud USA vanu surmarelvi Ukrainale andma oleks jäänud kõik samaks nagu oli aga ilma verevalamiseta. Venemaad ju ässutati ka sellega et saadeti inimene Venemaad muutma, NATO aina lähenes Venemaa piirile. ehk tekitasid hirmu ka Ukraina aatomijaamad, Krimmi taheti paigutada laborid venemaa vastaseks jne. Eks bideni poeg oli huvitatud et tema aktsiaselts Donmassis säiliks.Eelmine USA president ju ütles et kui tema oleks ka praegu president siis sõda poleks. Aga eks teda on ka igati laimatud. mulle Üks ukraina rahvusest poliitik rääkis minu meelest õiget juttu.

  6. Tähelepanelik Tööline 7 kuud ago
    Reply

    Oleks see nii, et laip.Paraku on meil tegu aktiivselt tegutseva ülbikust ogaroravaga. Aktiivse sotsiopaadiga.
    Arrogantsuse ja karistamatuse funktsioon on hullus. Ogarus ja agarus ühendatuna ühes isikus–on väga plahvatusohtlik kombinatsioon. Kaja Kallases personaalselt ongi n.ö. neli ühes : arrogantsus, karistamatuse tunne, ogarus ning agarus. Tüübilise sotsiopaadi portree.
    KK koos oma kannupoistega on juba praeguseks hetkeks viinud ühiskonna keemispunkti lähedale. Tema poolt kokku keeratud jama ei ole võimalik pikalt välja kannatada. Varsti lööb kaane pealt. Tõde tõuseb, vale vaob, valgus võidab ning paha saab paraja palga.
    Ükskord me võidame niikuinii.

  7. robert 6 kuud ago
    Reply

    Ajaks naerma kui see kõik poleks nii kurb Valitsust juhib inimene kes ei tee vahet molekulil ega elektronil Reformierakond on nii alla käinud et isegi selline jäärapäine isemõtleja Ligi on hakanud Kajakese vihmavarjuhoidjaks Aga ega imestada olegi midagi Vaata vaid nende Brüsseli sakste ilmeid No ei õhka ühestki otsast tarkust Kõlni katedraali valvas jõuluajal polk politseinikke Aga totakad sakslased käivad ringi nagu peata kanad sest valisid pisikese napoleonikese jõugupealikuks Polegi muuga enam kelkida kui oma kahe tankiga Prantsusmaa jutukas arvab et kui kuu aega prantslane ei joo veini siis tulebki paradiis USA prouakesed keeravad pea kõrvale kui oma tatsuja ekraanile ilmub Sõgedus võidab maailma ja sõjata tundub elu ebanormaalsena

  8. Tähelepanelik Tööline 6 kuud ago
    Reply

    USA ja Prantsusmaa presidendid on muidugi õnnetused. Biden ei ole see mees kes ta oli 10 aastat tagasi. Täna tervitab “Sleepy” Joe kummitusi, ei oska ajas ega ruumis orienteeruda ega ilma telepromprterita kahte loogiliselt seotud lauset moodustada. Macron on sündinud loll ja prantsuse rahva õnnetuseks liiga kauaks… O.Scholzi rumaluses või dementsuses ma ei kahtlustaks. Ta on Saksamaa üks arukamaid poliitikuid minu arvates . Paraku
    tundub olevat nii, et tal on piltlikult öeldes ” munad” kellegi peos: tema poliitilisi jaburusi ei oska välismaised analüütikud muuga seostada. Ta ei ole poliit”kana” Bearbock-kes on lausloll. Teda on varem süüdistatud Hamburgi linnapeana MM Warburg & Co maksupettuse afääris osalemises ning rahandusministrina Wirecardi skandaali kontekstis. Mõlema afääri puhul oli tegu kümnetesse miljonitesse ulatuvate pettustega ning on võimalik, et keegi kelle käes on otsene kompra(keegi finantsmaailma vägevatest)- on muutnud “Scholzomati” oma agenda läbisurumise tankistiks-marionetiks.
    p.s. mis Ukrainasuunalistesse lääne relvatarnetesse puutub-siis RAND Corporation(Ameerika mittetulunduslik globaalse poliitika mõttekoda, uurimisinstituut ja avaliku sektori konsultatsioonifirma kes mõjutab oluliselt USA poliitilisi otsuseid) ütles sõja puhkedes selgelt, et Ukrainal ei ole mitte mingit võimalust seda sõda võita. See aga tähendab loogiliselt, et
    ei nn Kollektiivne Lääs USA juhtimisel ei forsseeri seda konflikti vaid tempereerib parasjagu, eesmärgiga
    -testida venelaste võimekusi, koguda sõjanduslikku infot samal ajal mitte riskides oma uusimate relvasüsteemide sattumist venelaste sõjasaagiks, —hoida NATO liikmesriike hirmu meelevallas, ühtlasi oma sõjatööstuskompleksi toitva “tissi” otsas kindlustades niiviisi kallid relva ja moonatarned NATO liikmesriikidele8ainuüksi 155mm suurtükimürskude hind on seoses kunstliku defitsiidi tekitamisega tõusnud neli korda: enne sõda ca 2000USD, nüüd üle 8000USD)Ainuüksi Eesti Vabariik tellis 280 miljoni euro eest seda kraami…
    See on asja juures väike asi, et Eesti maksumaksja raha lendab sõjardite täitmatute lõugade vahele: terve Ukraina rahvuskehand tuuakse ohvriks lääne sõjalis-majandusliku liidu huvidele. Ukrainlased sunnitakse sõdima viimase ukrainlaseni.

  9. Sergei. 6 kuud ago
    Reply

    Mida siin maailmas tahta, kui kõiki siin kommenteerijaid peetakse pööbliks. Ja mõni rumal usubki kõike molekuli asja ja või näiteks Euroopa esinaise esinemist : Hirošima , ja Nagasaki pommitamise meenutamist ………………………………………………………. NÜÜD VENEMAA HIRMUTAB TUUMARELVAGA MAAILMA JÄLLE.
    Harimatud inimesed jäävadki uskuma ,et just Venemaa viskas ( kel tegelikkuses polnud veel mingisugust tuumarelva)
    Loodan , et Keskerakonnast endise välisministri Liimetsa taolisi ei tule enam valitsusse. Eesti on aetud parasjagu valede kammitsaisse.
    Zelenski : Jätke see rahvas rahule- las räägivad omas keeles- ( see tähendas jätke Donbassi kant rahule -kahjuks taheti sõda ……. Ja te saate
    2023 kevad oli külm- tahtsite sooja, – tuligi kuum põud- käidi Euroopas põua kahjustuste leevendamiseks raha kerjamas. Tuligi vihmane sügis. ootasite ,et tuleks vaid natuke külma- et maa kannaks käimist –
    Noh nüüd on külma ja ka natuke lund- mida teile veel on vaja

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.