Keskerakonna poolt tõstatatud probleemid saavad nüüd reaalsuseks

Vadim Belobrovtsev

Vadim Belobrovtsev, Riigikogu liige (Keskerakond)

See on ikka tase erapooletu ajakirjanduse poolt, kes süüdistab Keskerakonda selles, et eestikeelsele haridusele üleminek on toonud kaasa hulgaliselt probleeme. Kui 2022. aasta lõpus võttis eelmine koalitsioon (Reformierakond-Isamaa-SDE) Riigikogus kiirustades ja valimiskampaania korras vastu eestikeelsele haridusele ülemineku seaduse, juhtis Keskerakonna fraktsioon tähelepanu sellele, et sellisel kujul tekitab see hulgaliselt probleeme.

Teatud mõttes on tegemist võimatu missiooniga, sest meil ei ole võtta vajalikus koguses õpetajaid, puudu on ka õppematerjalidest, metoodikatest jne. Vabariigi Valitsuse poolt kiirkorras algatatud üleminek sätestab tähtajad, kvalifikatsiooninõuded, järelevalve ja karistused, kuid ei lahenda õpetajate puudust ega teisi sisulisi probleeme haridussüsteemis. See oluline osa rehkendusest jäi tegemata.

Üleminek praegusel kujul tähendab, et hariduse kvaliteet ja õpilaste teadmiste tase võivad langeda nii eestikeelses kui praegu veel venekeelses koolis. Eestikeelne kool peab hakkama saama sellega, et juba järgmisel õppeaastal võib seal hüppeliselt suureneda emakeelena vene keelt kõnelevate laste arv, kellel on äärmiselt keeruline uues õpikeskkonnas hakkama saada. Venekeelne kool seisab silmitsi veel suurema tööjõukriisiga, sest enamus õpetajatest, kes nõuete kohaselt eesti keelt ei valda, lähevad koolist lihtsalt minema. Juba praegu on puudu tuhatkond õpetajat ning vastuvõetud seadus vaid süvendab seda probleemi. Järelkasvu koolitamisele tänane valitsus piisavat raha ei eralda ja tähelepanu ei pööra.

Palju küsimusi valitsusele oli ka Eesti Linnade ja Valdade Liidul, aga ka need jäid vastusteta. Keskerakonna fraktsioon tegi toona sellele eelnõule üle viiekümne parandusettepanekut, mis kõik olid sisulised, haridusvaldkonna ekspertide poolt üle vaadatud ja mille eesmärgiks oli viia eelnõu reaalse eluga kooskõlla, et üleminekuga saaks sujuvamalt alustada. Koalitsiooni saadikud hääletasid kõik need ettepanekud tuimalt maha. Seega on riik loobunud igasugusest vastutusest olukorras, kus õpetajate puudus on juba täna enam kui katastroofiline.

Nüüd, pool aastat enne seadusega määratud tähtaega me juba näeme, et tookord Keskerakonna ja ekspertide poolt tõstatatud probleemid on tõesti olemas ning lahendusi nendele riik kahjuks ei paku. Seega on omavalitsused eesotsas Tallinna linnaga praegu sunnitud riigi tegemata tööd ise tegema. Ja nüüd süüdistab Eesti Päevaleht oma juhtkirjas nendes probleemides… Keskerakonda. Oleme alati olnud eesti keele õpetamise kvaliteedi tõstmise poolt ning näitas seda valitsusvastutust kandes reaalsete tegudega: kiiresti suurendati õpetajakoolitust ning alustati lasteaia ja algkooli eestikeelse õpetaja programmiga.

Huvitav, kas keskerakondlased on ajakirjanike arvates süüdi selles, et koalitsiooni saadikud võtsid vastu põlve peal koostatud seaduse, eirates kõiki mõistlikke põhjendusi ja argumente? Oli küll oodata, et taolised absurdsed süüdistused võivad tulla kolme eelpool mainitud erakonna poliitikute poolt, et mitte oma vigu tunnistada, aga see, et sellisel seisukohal on hästiinformeeritud ajakirjanikud… Ma saan aru, et Keskerakonda rünnata on praegu hästi popp, aga mingid terve mõistuse raamid ja künismi piirid peaksid ju ikkagi eksisteerima. Esmajoones vastutab tekkinud olukorra eest eelmine koalitsioon eesotsas Kaja Kallase (peaminister) ja Tõnis Lukasega (haridusminister), kellel on sisuliste selgituste asemel mugav näpuga näidata Keskerakonna ning Tallinna linna suunas.

8 kommentaari
 1. Pensionär 1 nädal ago
  Reply

  Olen olnud vene õppekeelega koolis eesti keele õpetaja. Meil õpiti mitmeid õppeaineid eesti keeles nagu nõiteks eesti kirjandus, eestikultuurilugu jt. Tuli valmistada jaotus-ja näitlikke materjale. Eesti keele kabinetid olidhästi sisustatud.Kõiki meie riigile tähtsaid pühi sai tähistatud. õpilased laulsid eesti keeles, tantsisid eesti rahvatantse ja lugesid luuletusi eesti keeles. Eesti keele õpetajad vene koolides õpetavad armastama Eestimaad. Vrne rahvusest õpilased on enamuses sündinud ja kasvanud Eestis ja peavad Eestit oma kodumaaks. Aga nad peavad saama õppida mitmeid õppeaineid oma emakeeles sest teadmised on tähtsamad kui kellegi kius.

  • Onu Sergei 1 nädal ago

   Pooldan algharidust vene keeles. Eesti keele süvaõppega. Hiljem niikuinii england ja siis punuma siit konnariigist!

 2. Nii 1 nädal ago
  Reply

  See pwaks olema lastevanemate otsustada missugune kool neile sobib. Nagunii nad hakkavad röökima eesti keelt. Mul on meeles kui ühes vene koolis oli Eesti kultuurilajaloo eksam eesti keeles ja haridusametist tulnud kuulaja ütles et ta pole nii häid vastuseid isegi vene koolis kuulnud. Valitsuses olevad erakonnad tegelevad valede asjadega.Sotside soov ühesooliste abielu suhtes oli naeruväärne. neid inimesi peaks ravima sest nende omavahelised vahekorrad on jubedad Sotsid saavad vähe hääli ja on olnud kohatäiteks aga kes ei tahaks olla Riigikogus kus palka tõstet ja vajuta nõusoleku märgiks nupule. AGA ÕPETAJATE PALKU POLE TÕSTETUD. Õpetaja töö pole kerge Mida head on teinud meile Eesti 200 pole ma siiani aru saanud aga mäe said ka hääli. Ka Reformierakonnalt pole meil nidagi head loota. inimesed iu teadsid seda. Eestimaa parim erakond on ka praegu Keskerakond ja häbi sealt ülejooksikutele.

 3. milline on pedakate töötasu ? 1 nädal ago
  Reply

  miks te räägite kõik ametipalgast ?
  rääkige töötasust – ja see on üle 2000.- eur , suurim Baltikumis . Vaadake, kus vaesed pedakad elavad- majad, korterid, ja autod neil ….
  palju ameteid on, kus pole kerge – nt. Turvatöötajate palkasid pole tõstetud rohkem kui riigi minimaal tunnihind piires.
  Päästeamet ja Kiirabi on ka tähtsamad kui pedakad.
  Politsei – killustatus tuleb lõpetada – piirkonnavolinik peab nii liiklust jagama (olukord oleks olnud teine Ringteel, see kujunes katastroofiks) kui ülekuulamist oskama teha.
  Teatud ametikohad tuleb viia pagunite alt ära – veebi kindraleid pole vaja , piisab kordnikust; analüüsijad – samuti kordniku kohad max. või teenistujad; kommunikatsioon – samuti , alamosa pole vajalik kindralina , piisab kui on juht ametnik ja teised teenistujad.
  Pedakatega – samuti , kui on bakal. haridus – max palk kuni 1500.- , magister keskmine riigipalk ja staaž lisab iga 5 aasta eest üle 15 aasta , 10% . Üldalus muutub (riigipalk keskmine õpetajatele igal aastal koefitsiendiga 5%). Kõik see kehtib normtundide puhul (24 tundi nädal?).
  Töötasuks edaspidi nimetatakse – pedakatel kogu sissetulek kalendrikuul.

 4. Eve 1 nädal ago
  Reply

  Õpetajate palgad on olnud pidevalt väikesed. Keskerakondlased tõstsid palku natuke. Kui ma ei eksi siis enne tõstmist sai õpetaja kätte raha kui maksud maha võtta umbes 750 kriini. suured palgad on valitsuses. Riigikogus jne. Õpetaja tööaeg on piitamatu. Tumdideks ettevalmistanine võtab palju aega. Peavad olema tundide konspektid, jaotusmaterjal, näitlikud vahendid jne. Kapid on täis õpetajate poolt tehtud materjale mida tehakse sageli üüsel kodus. peale selle on klassiväline töö. mitmesugused ringid, vihikute ja kontrolltööde parandamine jne. Õpetaja töö kestab hommikust õhtuni . Samal ajal mõni saab väga palju palkka vaid nupu vajutamise teel nõusoleki märgiks neile kes ei otsusta meie riigi ja rahva kasuks.

 5. Sergei. 4 päeva ago
  Reply

  Eesti suurepärases geopoliitilises tsoonis. Arvan- arvata võib , sest arvamine pole karistatav. Kõik kes on rahva poolt valitud teevadki omi toiminguid arvamise , aga mitte ekspertide hinnanguil.!!! Millegi pärast Eesti kultuuri oli tunda Slaavi mõju piirkonnas rohkem, kui nüüd anglo -sakside maal. Šveitsis vist riigi keeleks 4 keelt. Meil nii ikka olema ei peaks- piisab ikka ühest- aga kuidas ikka nii kasvatada, et teatud kogukonnast kasvab põlvkond, kes oma ema piimaga saanud keele suhu JA kasutab seda oma kodumaa jaoks normaalsete suhete ja hüvede loomise eesmärgil
  Palka ei tulegi, kui pole majandust- suhteid . Sellega oleme ise hoolt kandnud.
  Võõrad siin maal , keda ava süli vastu võeti , väsivad, panevad oma kodinad kokku ja oleme lõhkise küna otsas. Aga kohalik kogukond nii teha ei saa, sest kaob töö, kaob ka leib. Ja maailm on tegijaid täis. Paljus ikka endid sõltumatuks vaja teha, aga mindi seda teed, et joosti riigipeaga päikese maale ja toodi püksid, mida ei tea, kuis pidi jalga panna ja asjakesed ka justkui rauast , aga sulasid teised sõrmede vahel.
  Mida õpetaja nüüd õpetab lastele- kuidas elada , toime tulla, et siin päikese all end ära süüa ei laseks.

 6. Uunold Heinoülovello 2 päeva ago
  Reply

  Riigikeelt ei ole meile vaja, sest me ei ole riik, vaid USA protektoraadi (EU) provints. Me oleme USA maakonnaga( isegi mitte osariigiga!) vōrreldav haldusüksus. Eestis peaks olema ka 4 ametlikku keelt, tähtsuse järjekorras: inglise, eesti, vene ja soome. Haridust peaks vôimaldama neis kōigis keeltes – ja kooliprogrammides peaks olema kohustuslikud neist kolm. Ühe neljast vōiks jätta vabatahtlikuks.

 7. Uunold Heinoülovello 1 päev ago
  Reply

  Parlamenti ei ole maakonnale vaja. Piisaks ühest maavanemast (kubernerist)ja maavalitsusest(kubermangust). Valla-linnavalitsused on vajalikud ja neid vōiks olla 16 ( 15+1) Tallinnale kui Eestimaa kubermangu ainukesele linnale tuleb anda eristaatus -linnaōigused ja seal kehtiks erikord. Nt seal peaks olema keelatud sôita eraautoga. Kogu logistika peals olema lahendatud ühistranspordi ja taksodega.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.