Keskerakond: valitsus peab kiiresti leidma raha õpetajate palgatõusuks

Vadim Belobrovtsev

Vabariigi Valitsus peab tegema kõik endast oleneva, et õpetajatega kokkulepe saavutada, et kaoks vajadus järgmisel nädalal streikida – raha on riigieelarves olemas, puudub aga poliitiline tahe, ütles Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Vadim Belobrovtsev Riigikogu otsuse eelnõu üleandmisel.

“Riigikogu Keskerakonna fraktsioon on seisukohal, et Reformierakonna juhitav valitsus peab kiiremas korras vastu võtma Eesti Haridustöötajate Liidu kompromissettepaneku tõsta õpetajate alampalk 1835 euroni,” lausus Vadim Belobrovtsev. “See aitaks ära hoida kavandatud streigi ja annaks haridussektorile signaali, et õpetajate mured lähevad riigijuhtidele korda. Antud summa on juba õpetajate poolt vastutulek võrreldes algse nõudmisega, mille kohaselt sooviti alampalga tõstmist 1950 euroni, mis oleks tähendanud riigieelarvele lisakulu 46 miljonit eurot. Kahetsusväärsel kombel ei ole aga peaminister Kaja Kallas valmis kompromissi leidma.”

Lisaks palgatõusule tuleb Vadim Belobrovtsevi sõnul läbi viia haridustöötajate kollektiivlepingu sõlmimise läbirääkimised järgmise kolme aasta palgakokkuleppe üle ja sõlmida kollektiivleping Eesti Haridustöötajate Liiduga. “Eesti haridussüsteemi jätkusuutlikkuse ja kvaliteedi tagamiseks on hädavajalik investeerida õpetajate palgatõusu ning anda neile pikaajaline kindlustunne. Kvalifitseeritud ja motiveeritud õpetajaskond on hariduse kvaliteedi alustala ning mõjutab otseselt tulevaste põlvkondade haridustaset ja -võimalusi ning pikas perspektiivis ka Eesti konkurentsivõimet,” rääkis Keskerakonna juhatuse liige.

Vadim Belobrovtsev märkis, et lisaks palgaküsimusele tuleb kaasajastada ka töökoormuse tingimusi. “Õpetajate puudus kasvab iga aastaga, mis suurendab omakorda ametisolevate õpetajate töökoormust. Seoses üleminekuga eesti õppekeelele alates 2024. septembrist suureneb õpetajate töökoormus veelgi. Üks võimalus õpetajaid motiveerida on väärikas töötasu. Tänase valitsuse koalitsioonilepingus on selgelt lubatud, et õpetajate töötasu tõstetakse 120%-le Eesti keskmisest palgast ning luuakse haridustöötajate karjäärimudelid koos asjakohase koormusarvestuse ja palgamudeliga. Praegune õpetajate töötasu alammäär 1778 eurot jääb selgelt alla isegi Eesti keskmisele palgale ja sellises tempos liikudes ei ole võimalik täita koalitsioonileppes sätestatud lubadust,” rõhutas Riigikogu kultuurikomisjoni kuuluv saadik.

11 kommentaari
  1. Nii 6 kuud ago
    Reply

    Õpetajate tööpäev on väga pikk ja töö tundides vaid väike osa sellest.Suurema osa ajast võtavad ettevalmistus tundideks, vikiute parandamine, klassiväline töö ja palju muud.. Jaotusmaterjalid ja näitlikustamine nõuavad palju aega ja sageli ka rahalisi kulutusi. Valitsus on nagu sein mis ei lase läbi õigeid otsuseid. Endale palgatõuseks leiti kohe raha.Poetakse Brüsseli tegelaste ees andes raha Ukrainale samal ajal kui me ise vajame abi. Meie annetuste tõttu ei muutu maailmas midagi aga meile võib häda kaela tuua küll selle ässitamise pärast ka Oleme rahapuuduses ja meie julgeolek ei ole kindlustatud. Ja kõiges on süüdi meie valitsus mis peaks kaitsma meie rahva huve.Las Ukrainat aitavad rikkad riigid. Muidugi on kahju inimestest kes saavad surma aga meie abi ei muuda seal midagi.

    • ???? 6 kuud ago

      mitut vihikut õpetaja peab parandama ?
      klassiväline töö on – abiõpetaja või eraldi juhendamise eest tasuga
      kui pedagoog ei tunne oma ainet , on tõesti raske – ilmselt on siin staaž oluline ja siis selle alusel palk
      EV pidi olema ju IT riik ja kooliõpe käib ju ka arvutis ,.
      3.- EUR eest , kuu aega ei saa teised lõunat süüa

      Miks arvavad pedagoogid (teadmata arv , tegelik ei selgunud ka ERR tabelis ), et nende sissetulek on vähene – nad ju nõuavad alampalga tõstmist – mitte staaži ja magistrihariduse ning täiendusel, eest.

      On suur hulk, kes peavad läbi saama eluaeg töötanud ja selle riigi saamise eest seisnud – saades 600.-EUR kuus ?! Nende lubadust pole ka täidetud , et 80% keskmisest palgast peaks olema pension kui töötatud üle 45 aasta

  2. ohoo 6 kuud ago
    Reply

    Aga ehk polekski sõda kui välaspoolt poleks ässitatud ja surmarelvi hakatud Ukrainale andma. Tramp ju ütles et kui tema oleks president siis sõda poleks. Arvan et kõik oleks jäänud samaks ehk ebaõiglaselt aga vähekalt ilma tapatalguta. Minu meelest tahab Biden nii Venemaad nõrgestada ja ehk tal oleks kergem sealt biorelvi saatta Venemaa pihta. Kui Zelenski oleks leppinud sellega et kõik samaks järtta poleks ka sõda.Meil ei tasu ka Venemaa karu ürritada sest võib tulla kättemaks.

    • Jurakas 6 kuud ago

      Lääs kuulutas sisuliselt Venemaale sõja juba 2009 aastal Davosis.
      Siis, kui teatas, et Venemaa loodusressurssidele tulen “käpp peale panna”. Rahumeelselt seda ei saa.
      Tuleb kasutada mõnda endist liiduvabariiki, sest need (erinevalt “läänest”) on valmis taluma suuri inimkaotusi.
      .
      Edasine on teada – USA andis Ukraina “demokraatiameelsetele” (=USA käpikutele-riigipöörajatele) VIIS MILJARDIT dollarit “demokraatia edendamiseks”. (Obama enda sõnad!) Lisaks kõigele muule maksti selle rahaga Maidani PALGALISTELE riigipöörajatele palka!
      .
      Loomulikult ei olnud mõned oblastid nõus USA vasalliks hakkama. Algas Donetski-Luganski contra Kiievi KODUSÕDA.
      Kui EL ametnikud nõudsid Ukrainalt Odessa massimõrva süüdlaste uurimist-karistamist, siis vastas üks kõrge Ukraina ametnik:
      “Kui me ei oleks Odessas seda ärakoristamist korraldanud, oleks Odessa läinud Donetski-Luganski teed!!!”
      .
      Järgnesid Kiievi poolsed tsiviilelanike vastased massimõrvad Donetskis-Luganskis.
      .
      Mõni ime, et Venemaa sekkus!
      .
      Lahendus saab olla ainult selles, et Davosi-Maidani sündmused võetakse luubi alla, süüdlasi nuheldakse ja asjalood pööratakse tagasi.

  3. Raha 6 kuud ago
    Reply

    on lausa lademes. Klikk peaks rahata jätma igasugused mittetootvad mudijad ja luullutajad. Sinna on maetud praegu sadu miljoneid, sest Kaja näeb nendes oma valijaid.

  4. Eks 6 kuud ago
    Reply

    Valitsuses pole kedagi kes suudaks teha õigeud otsuseid ja kui ongi mõni siis on töökoha säilitamine tähtsam.Reformierakond on osanud omale rajada suure toetaskonna. Kurb in et meie rahvas läheb liimile. Rahakad inimesed võiksid halastada vaesemate peale ja võiksid neile mitte oma hääli andma. Reformierakondlased on osanud ka peavoolumeedia enda kasuks pöörata. On vaja astmelist tulumaksu. Automaksu vastu pole mul midagi kuid vaid linnades kus päev otsa sõidab sõiduautode laviin rikkudes õhku. Need kes Riigikogus vaid nupule vajutavadvõivad kindlasti rohkem maksta kui vaesemad inimesed. aga ringi sõitmine ja vihavaenu õhutamine tuleks jätta kui me ei taha kättemaksu. Olgu meil relvi palju tahes see ei aita ja kui teised hakkavad andma neid meile väjb sõda meile kanduda.Loodame et seda ei juhtu ja valitsus hkkab hoolitsema meie rahva heaolu eest ja mõistab et meust ei olene midagi mis on väljaspool.

  5. Soo 6 kuud ago
    Reply

    Õpetajate raha anti Ukrainale mis muidugi seal midagu ei muuda. Oleks vaja astmelist tulumaksu. Need kes saavad riigilt palka üle 35-e tuhande võivad ühe tuhande ära anda kuus ja ei tunnegi selle puudumist.Aga hea tunne peaks ikka olema et saab vaesemaid aidata.

  6. Soo 6 kuud ago
    Reply

    Ma eksisin mitte üle 35-e tuhande vaid kolme ja poole tuhande saajad võiksid maksta automaksu.

  7. Sergei. 6 kuud ago
    Reply

    Suur kummardus , neile, kes on hoolt kandnud siinse riigi rahakoti pärast.
    Ja põnevamaks veel läheb. Pole siin Eestis häda midagi. Tuleb kartuli koori süüa ( seda te suure häälega ka kuulutasite) Vabadus , vabadus – aga vabadusest on vaja lugu pidada. Võõraid ja kurjuse huve teenendades on kaotatud vabadus ja veetud end orjusesse- nii peenikesse orjusesse, et üle 30 a vabaduse tuntakse muret, kuis saab soojustada vana pärandit, õpetaja palga pärast vaja muretseda

  8. Maksu ja Tolliamet pole teinud oma tööd 6 kuud ago
    Reply

    miks lastakse kodust elu elada äriühingute nime all?
    telefonid, arvutiühendused, üürid , autod , puhkusereisid, korterite väljaüürimised , jms. on kõik oma äriühingu kaudu , see jamps tuleks lõpetada ja riigi rahakotis oleks raha piisavalt ja rohkem veel

  9. Kokkuhoid pedakate palgaks 6 kuud ago
    Reply

    miks selline on palgal https://www.etis.ee/CV/Virve_Siirak/est, 78 eluaastal Taltetsis , läks soojale kohale pensioni ajaks, meditsiinilise haridusega .
    Vot sellised tuleks kõik platsilt minema lüüa , töötervishoiu õpetaja – 80 aastasena? ülikoolis ?

    Ja kui tal on aega filosofeerida -Moskva patriarhaadi metropoliit – teemal ja kirjutada , et ta toetab 3 uskliku kirja , et ei peaks Moskva patr. välja lööma Eestist.
    Siis tuleb tema meelsust kontrollida ja tegevust nagu Morozovil .

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.