Vadim Belobrovtsev: planeeritav koolivõrgu korrastamine ei tohi maakoole välja suretada

Vadim Belobrovtsev Foto: Erik Peinar / Riigikogu

Maakoolide tulevikku puudutavas küsimuses peab valitsus olema valmis individuaalseks lähenemiseks ja võtma lisaks õppetöö kvaliteedile arvesse ka regionaalpoliitilist mõõdet, ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Vadim Belobrovtsev parlamendis toimunud olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelul teemal “Tugevad maakoolid ja tugev koolivõrk”.

“Kahetsusväärsel kombel läheneb Reformierakonna juhitud valitsuse poolt juurutav poliitika maakoolidele ühe mõõdupuuga, soosides nende sulgemist ja kodust kaugemal asuvate suurte koolide rajamist,” lausus Belobrovtsev. “Maakoolide kergekäeline osaline või täielik sulgemine on lühinägelik samm, riiklikult peaksime pingutama selle nimel, et lastel säiliks maksimaalne võimalus kodulähedasele haridusele. Maakoolid peavad säilima, sest need ei ole pelgalt haridusasutused, vaid kohati elutähtsad keskused meie kogukondades. Nende säilitamine on investeering laste tulevikku, kultuuri ja traditsioonide edasikandmisse ning kogu Eesti jätkusuutlikkusse.”

Vadim Belobrovtsevi sõnul ei tohi maakoolidega seonduvat võtta kui ülemäärast kulu riigieelarvele, vaid kui võimalust pakkuda lastele individuaalset õpet turvalises keskkonnas ja säilitada elu hajaasustusega piirkondades. “Tihtipeale on just kool see, mis hoiab inimesi kolimisest väiksematest küladest suurtesse linnadesse. Kool on tihti kogukonna keskpunktiks, kohtumispaigaks ja ühendavaks lüliks. Maakoolide säilitamine tähendab ka kohalike kogukondade elujõulisuse ja sotsiaalse sidususe tugevdamist,” rääkis Keskerakonna juhatuse liige.

Vadim Belobrovtsev  tõstis esile arutelul ettekandega esinenud Kilingi-Nõmme Gümnaasiumi direktori Erli Aasametsa paindlikku ja individuaalset lähenemist nii õpilastele kui ka õpetajatele, mis võiks olla eeskujuks ka teistele haridusasutustele. “Õigel ajal tehtud sammud, ekspertide kaasamine oluliste otsuste tegemisse, toimiv õpetajate karjäärimudel, diferentseeritud palgasüsteem, HEV-laste aktiivsem vastuvõtt… Selliseid näiteid võib olla rohkem, kui riik on valmis koostöös omavalitsustega selles suunas tõhusamat tööd tegema,” toonitas Belobrovtsev.

“Positiivne on see, et maakoolidega seonduv on leidnud laiapindset kajastust ja see annab lootust, et osapooled leiavad koostöös parima lahenduse,” lisas Vadim Belobrovtsev. “Saame aru, et koolivõrgu korrastamine on vajalik ja mõnes mõttes ka vältimatu, aga peame väga hoolikalt selle meetodeid valima. Riik ja kohalikud omavalitsused saavad koostöös leida lahendusi, et toetada maakoolide jätkusuutlikkust. See hõlmab investeeringuid õpetajate koolitamisse ja tehnoloogia kasutamisse, et ületada geograafilisi takistusi, ning koostöö tugevdamist kogukondadega.”

5 kommentaari
  1. Jurakas 6 kuud ago
    Reply

    Praegune viletsus suleb Eestis koole. Samal ajal Ukrainas koole-lasteaedu ehitades.
    Sest Ukrainale antavate rahadega saab “lehtmet teha”, saab “laibaparteid teha”. Eestis koolide allesjätmisega aga ei saa.
    Ning oma rahakott on ooravale kõige armsam!

    • Aga Ukrainas? 6 kuud ago

      Kõik ungarikeelsed koolid pandi kinni! Õpitakse vene keeles.

  2. Sergei. 6 kuud ago
    Reply

    Kõigepealt tuleb väärtused paika panna. Libademokraatia ja nn . imelike kommetega elulaadi kandjatest ei tulegi kedagi koolipingi taha.
    Ei tule ka kihutavast noorsoost järeltulijaid ja meditsiiniliselt olevat teada , et ligi 30 % polevat enam võimelised ???
    On tõsine kahtlus, et keegi vaikselt ajab siinse rahva sohu- üks suur soodoma tulekul. Kurjad inimesed siia tulnud ja tänaval, vaata, et põrgust välja tulnud tondile ratta alla ei jää.

  3. Jaak 6 kuud ago
    Reply

    Meie peaminister kogub kiitust ja austusavaldusi teistelt riikidelt andes surmarelvi tapatalguteks. Aga see ei muuda midagi maailmas aga oma rahva jätab hätta. Väikesed maalapsed peavad siis käima kaugemal koolis ja õpetajad jäävad nendes koolide sulgemise tõttu töötuks. Minul pole selle vastu midagi kui automaks peale pannakse kuid mitte mingil juhul maal vaid linnades kus päev otsa voorivad sõiduautod rikkudes õhku. Väiksemapalgalised maksku vähem või müügu auto maha ja sõitku ühistranspordiga. Olen vana inimene ja mul pole kunagi autot olnud, saan hakkama ja tervis on hea. Elan õnneks sõiduteest eemal.

  4. Nojah 6 kuud ago
    Reply

    Meie sõjaprintsess ja vaesemate inimeste vihkaja ei mõista oma rahahunniku otsas istudes kuidas peavadvaesemad inimesed elama. Miks aga tahab ta lapsi karistada kes peavad hakkama kaugemal koolis käima ja lahkuma oma armsaks saanud koolist.Vene koolid taherakse ka sulgeda kus juba ammu mitmeid õppeaineid õpetatakse eesti keeles.Maremaatikat, keemiat, füüsikat peaksid nad saama õppida oma emakeeles sest teadmised on töhtsamad kui kius.Kuidas aga saavad siis meil õppida Ida-Ukrainast põgenenud vene lapsed.Tehakse õelutsedes mitmesuguseid otsuseid mis teevad meie inimeste elu halvemaks. Endal tõsteti palku aga õpetajate jaoks ei jätku. Õpetajate amet on palju raskem kui nii mõnelgi nupuvajutajatel nõusoleku märgiks. Aga sotsid said ka hakkama häbiväärse ühesooliste abielude sõlmimisega. mida teeb Eesti 200 meie rahva heaks ei tea ja reformierakondlaste tegevuses midagi positiivset välja tuua ma ei oska.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.