Eesti põllumajandustootjad: seisame silmitsi sügavaima kriisiga alates Euroopa Liiduga liitumisest

Foto: Pixabay

Põllumajandustootjate esindusorganisatsioonid pöördusid Valitsuse poole kiireks tegutsemiseks.

Eesti põllumajandussektor on sügavaimas kriisis alates Euroopa Liiduga liitumisest. Majanduskeskkonna ebastabiilsus, kliimamuutused, rohe eesmärkide elluviimine, toodangu omahinna tõus, sissetulekute langus – need koostöös on pannud toidutootmise ja maaettevõtlus keerulisse olukorda. Eesti Noortalunikud MTÜ, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eestimaa Talupidajate Keskliit on teinud valitsusele üleskutse kiireteks ja otsustavateks tegevusteks.

Esindusorganisatsioonid toovad ühispöördumises välja, et Eesti põllumajandustootjad on langenud sügavasse kriisi, 2023. aasta tulemused näitavad sektori ettevõttetulu langust -72 miljoni euroni ja võlgnevusi tarnijatele 60-70 miljoni euro ulatuses, mis on halvim näitaja alates EL-iga liitumisest.

Nende kriitiliste asjaolude valguses  kutsuvad pöördumisega Eesti põllumajandustootjate esindusorganisatsioonid Eesti Vabariigi Valitsust üles tegema kiireid ja otsustavaid samme, et:

  1. Parandada sektori likviidsust, kasutades MES-i põllumaakapitalirendi ja kriisilaenude võimalusi.
  2. Ümber hinnata Kliimaseadusest tulenevad eesmärgid, tagades nende realistlikkuse ja saavutatavuse.
  3. Rakendada majanduspoliitikat, mis toetab põllumajandussektori stabiilsust ja arengut praeguses kriisiolukorras.

Põllumajandustootjad puutuvad kliimamuutuste mõjudega kokku igapäevaselt, elavad ise samas keskkonnas kus nad majandavad ja on seega väga hästi kursis ja huvitatud negatiivsete kliimamõjude leevendamisest ja keskkonnahoiust. Toidutootmine on Eesti majanduse ja maaelu selgroog, tagades tuhandetele peredele maapiirkonnas toimetuleku ja meie kõigi toidulaua varustuskindluse. On ülioluline, et sektori väljakutsetele leitakse üheskoos lahendused.

Meie üleskutse väljendab tõsist muret ja on kutse kiirele tegutsemisele. Me ei otsi lahendusi üksnes praegustele probleemidele, vaid püüdleme põllumajandussektori tulevikukindluse poole. Me palume ja ootame valitsuselt toetavat hoiakut ja koostööd, et üheskoos Eesti põllumajandust tugevdada. On hädavajalik kaitsta meie toidutootjaid, tagamaks, et puhas ja kodumaine toit jääks meile kõigile kättesaadavaks ka edaspidi.

Eestimaa Talupidajate Keskliit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Noortalunikud kutsuvad valitsust üles toetama esitatud ettepanekuid ja aktiivselt tegutsema Eesti põllumajandussektori toetuseks nii riiklikul kui Euroopa Liidu tasandil, tagamaks toidutootmise jätkusuutlikkus ja maapiirkondade elujõulisus.

5 kommentaari
  1. Sergei. 5 kuud ago
    Reply

    1. Võta laenu ja toida parasiite
    2 .Tunnete muret kliima seaduse üle- kas sellised eritingimused (seadused) ka USA-s jt.
    3. Makseke üks korralik nätakas ja paneme mõneks aastaks tootmise seisma ( külvame mõne mullale kasuliku kultuuri)
    Ei kaitse te midagi- saite iseseisvuse nii pürstisite koos riigipeaga Hiinasse – Tõite sealt pükse – mida ei osanud kuidagi jalga panna . ei olnud vahet, kumba pidi jalga panna- mõlemat pidi kiskusid ( oma naisukesed jäid õmblusvabrikutes tööta9
    tõite tööriistad -ilusad läikivad, aga kui kätte võtsid , siis see metall tükkis sõrmede vahel sulama.
    Veate sisse Ukraina paska- pole need maiustused meie laste maitse järgi !
    Ja pole teist mingit kasu tõsistes asjades-teie nn liba demokraatia ja väärtused !

  2. Jurakas 5 kuud ago
    Reply

    Seni, kuni rohelollidest ja roheagendat ajavatest parteidest-parteilastest ei ole “väetist tehtud”, asjad põllumajanduses ei parane.
    Samuti ka igal pool mujal majanduses.

  3. Jane 5 kuud ago
    Reply

    Paistab et majanduslik olukord ri huvita meie valitsust

  4. Jaak 5 kuud ago
    Reply

    Me ei oska iseseisvad olla vaid tormame ühest liidust teise. Brüsseli poliitikud on tegelenud sanktsioonide koostamisega arvatavasti lootes et Venemaa paljurahvuseline rahvas jääb nälga aga näe ei jää oli vaid tühi töö ja aaraiskamine. Nõuavad aga relvi et sõda ei lõpeks ja ei hoolita et meie rahvas elab vaesuses ja majandus on halvas olukorras. Valitsus on ikka valitud selleks et hoolitseks meie rahva heaolu eest.

  5. Eve 5 kuud ago
    Reply

    Iga riik peab olema ieseisev ja tegutsema pma rahva huvides. El-u tegelased ei pea sekkuma aga abistada võiksid küll väiksemaid ja vaesemaid riike nagu meie.nad eu tohi nõuda meilt mingit raha teiste riikide jaoks. Valitsus on selleks et oma riigis oleks kõik korras ja inimestel inimväärne elu. Vastik et mõned poliitikud otsivad endale väljaspoolt au ja kuulsust ja ei unusta täita oma rahakotti aga mis toimub riigis neid ei huvita.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.