Keskerakond: tõstame iga lapse toetuse 150 eurole kuus

Vadim Belobrovtsev

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Vadim Belobrovtsev andis täna üle seaduseelnõu, mis näeb ette tõsta lastega perede paremaks toimetulekuks lapsetoetus pere esimese ja iga järgmise lapse kohta 150 eurole kuus.

“Inflatsioon on olnud oluliselt suurem valitsuse prognoositust ja just toiduainete hinnatõus on raskendanud paljude perede majanduslikku toimetulekut,” ütles Vadim Belobrovtsev. “Selline hinnatõus mõjutab eriti just väiksema sissetulekuga peresid. Riik peab seisma lastega perede eest ja toetama nende toimetulekut, et leibkonnad ei langeks vaesusriski. Lapsetoetuse eesmärgiks on toetada lastega peresid ja laste kasvatamist.”

Täna on lapsetoetuse suurus pere esimese ja teise lapse kohta 80 eurot ning kolmanda ja iga järgmise lapse kohta 100 eurot. “Lapsetoetuse tõstmine 150 euro peale iga lapse kohta suurendab ühiskonnas võrdsust ning aitab kaasa kõigi lastega perede toimetulekule. Absoluutses vaesuses elavate inimeste arv on peamiselt suure hinnatõusu tõttu paraku tõusnud ja see puudutab olulisel määral ka lastega peresid. Näiteks eelmisel aastal jagati riiklikult ostetud toiduabi 48 600 inimesele. Eelnõuga tehtavad muudatused suurendavad lastega perede majanduslikku heaolu ja kindlustunnet muutuva elatustasemega toimetulekuks,” rääkis Keskerakonna saadik.

Vadim Belobrovtsevi sõnul tuleb senisest rohkem tähelepanu pöörata Eesti rahva kestmajäämisele. “Sündimus on Eestis juba teist aastat järjest püstitamas miinusmärgiga rekordeid. 2022. aastal oli summaarne sündimuskordaja 1,41, iibe positiivseks pööramiseks oleks aga vaja, et sündimuskordaja tõuseks üle kahe. Seega peab sündimuse tõstmine olema üks Eesti riigi prioriteetidest. Selleks tuleb toetada perede majanduslikku toimetulekut ja suurendada perede kindlustunnet, et suurendada perede soovi saada rohkem lapsi,” selgitas Vadim Belobrovtsev.

Esimese ja teise lapse toetuse saajaid on kokku 244 245 last ning kolmanda lapse toetuse saajaid 23 824. Lapsetoetuse tõstmine iga lapse eest 150 euroni läheks maksma ca 223 miljonit eurot aastas.

2 kommentaari
  1. Jaak 5 kuud ago
    Reply

    Selle valitsuse ajak tõstetakse vaid makse ja meie rahva heaolust ei hoolita.pealegi pole me vabad sest oleme jälle liidus ja sealt tulevad nõudmised halvendava me elu veelgi rohkem. Peaministril on tähtsam olla heas kirjas Brüsseli poliitikute ja ka mõnede teiste riikide seas ja meie rahva heaolu ja arvamus teda ei häiri. Ma ei usu et me sellist Eestit tahtsim kus on selline hoolimatu valitsus oma rahva suhtes.

  2. Juba 5 kuud ago
    Reply

    hakatakse altkäemakse jagama.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.