Jaanus Riibe: magustatud jookide maksu asemel tuleb kohe vähendada toiduainete käibemaksu!

Jaanus Riibe

Jaanus Riibe, Keskerakonna volikogu aseesimees

Kui veel mõni aeg tagasi tundus naljana ütlus, et valitsus tahab meid surnuks maksustada, siis nüüd see enam nii ei tundu, sest uusi maksuideid tuleb uksest ja aknast ning hoolimata süvenevast majanduslangusest laotakse inimestele kaela üha suuremaid koormisi. Tänane valitsus on endaga kaasa toonud enneolematu hinna- ja maksutõusu ning lõppu pole veel näha.

Riigi ülesanne peaks olema oma inimeste eest seismine, ettevõtete konkurentsivõime tõstmine ja elukeskkonna arendamine, et kõigil oleks siin hea elada, kuid viimasel ajal tehtud otsused on hoopis halvendanud inimeste olukorda. Kui seni olime valitsuse poliitika tõttu Euroopas esirinnas nii hindade tõusult, inflatsioonilt kui ka majanduslanguselt, siis aasta alguses tervitati meid kõiki käibemaksu tõusuga, mis kergitas veelgi kõiki hindasid. Käibemaks tõusis 22 protsendini.

Statistikaameti andmetel vähenes jaekaubandusettevõtete müügitulu selle aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta sama kuuga 7 protsenti. Inimeste ostujõud reaalselt väheneb ja seda põhjustavad ka liiga kallid toiduhinnad.

Hiljutiste andmete põhjal viitas Eesti Pank, et toidukaupade hinnad kasvasid jaanuaris võrreldes detsembriga 3 protsenti. Eesti Panga hinnangul on tööstuskaupade ja teenuste hindadesse käibemaksumäära tõus siiski vaid osaliselt üle kandunud ehk hinnad jätkavad kasvamist. Kusjuures Eesti tarbijahinnad tõusid veebruaris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 4,4 protsenti, selgus Statistikaameti esialgsest kiirhinnangust. Kokkuvõttes on hinnad Eestis kiiresti kasvamas ja valitsuse poliitika kahjuks õhutab seda takka.

Inimeste igapäevane toimetulek halveneb ja kasvava töötuse taustal on inimestel üha raskem ots otsaga kokku tulla. Toidukorvi maksumuse kasvuga toimetulemine on kasvav mure ja elukvaliteet langeb. Kurb on see, et inimesed on üha rohkem sunnitud soetama soodushinnaga tooteid ja valima odavamat sortimenti.

Nagu sellest kõigest oleks veel vähe, siis 6. märtsil tuli vabariigi valitsus avalikkuse ette täiendava plaaniga kehtestada magustatud jookide maks, mis tõstab pooleliitrise limonaadi hinda üle 20 sendi. On täiesti vastutustundetu rääkida magustatud jookide maksu kehtestamisest tänases olukorras. Selle maksu kehtestamine kergitaks veelgi hindasid ja suurendaks seeläbi kulutusi toidukorvile, mis on järjekordne ootamatu löök rahakotile.

Tegelikult tuleks mõelda ka kodumaisele ettevõtlusele, mis kasvavate maksukoormuse all võivad tõmmata oma tootmist kokku ja vähendada seeläbi ka töökohti Eestis. Teiste riikide praktika kinnitab, et suhkrumaksu kehtestamine annab hoogu piirikaubandusele ja viib seeläbi töökohad Eestist välja.

Maksutõusutuhinas on valitsus selle ära unustanud, et iga uue maksu kehtestamine nõuab lisakulusid, eelkõige investeeringuid administreerimisse ja suurenevasse bürokraatiasse, mille maksavad lõpuks kinni maksumaksjad.

Selle kõrval mõjuvad õõnsana suhkrumaksu kehtestamisel põhjendused sooviga kaitsta rahva tervist, seda enam et juba esimeses avalikus teates toodi välja, et magustatud jookide maksust oodatakse tulevaks aastaks 25 miljonit lisaeurot eelarvesse. Samas pole tõestatud seoseid magusate jookide tarbimise ja ülekaalu vahel. Kui magustatud jookide hinnad tõusevad kõrgustesse, siis paraku on sunnitud tarbijad ikkagi tegema otsuse odavama valiku suunal, mis võib olla isegi ebatervislikum.

Ehk vabariigi valitsus püüab iga hinna eest elanike taskust viimasegi sendi maksurahana kätte saada, jättes kõrvale analüüsimata inimeste elukvaliteedi, maksude mõjud ja eesmärgid. Olen kindel, et Eesti inimesed seda ei unusta. Piltlikult öeldes tegelesime varem Eesti suure visiooni ja narratiiviga, siis nüüd võitleme ellujäämise eest.

Toit moodustab täna olulise osa perede eelarvest ja nüüd tuleks vabariigi valitsusel kiiresti suhkrumaksu kehtestamise asemel tulla inimestele appi. Oleme olukorras, kus toiduhinnad on liiga kõrged ja kasvava inflatsiooni tingimustes ka ei ole näha ette, et need langeksid. Valitsuselt on vaja kiireid samme ja planeeritavatest maksutõusudest tuleb loobuda.

Esimene samm oleks toidukaupade ja jookide hindade käibemaksu langetamine 5 protsendile, välja arvatud alkohol ja tubakatooted. Enamik Euroopa Liidu liikmesriike on kehtestanud toiduainetele käibemaksu soodusmäära. See oleks täna hädavajalik samm, mis tooks kiiresti toiduhinnad alla, oleks reaalne abi ja kergendaks inimestele toimetulekut.

4 kommentaari
 1. Jaak 1 kuu ago
  Reply

  Ma tahaks teada kas praegune valitsus on midagi ka õigesti teinud Astmeline tulumaks lahendaks mitmed probleemid.kes palju raha saab kergelt seda juba välja anda ei taha.

 2. Eve 1 kuu ago
  Reply

  Mõeldakse välja igasuguseid makse. Kui see poleks nii alatu oleks see lihtsalt naeruväärne.automaksu võiks maksta vaid linnades kus sõiduautod voorivad päev otsa mööda tänavai ja ka astmeliselt.

 3. Nojah 1 kuu ago
  Reply

  Valitsus peab ikka hoolitsema oma rahva heaolu eest.Las rikkamad riigid annavad abi teistele abi vajavatele riikidele aga meie vajame ise abi.

 4. Väga õige 1 kuu ago
  Reply

  kui suhkrumaksu põhjendatakse tervisele kahjulikuna , siis tuleb kasulike -ehk igapäevase toitainete hinnas KM vähendada vähemasti 8% , siis saame rääkida -kasulikust toitumisest, vähemasti tekib mingi võimalus.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.