Mihhail Kõlvart: tulubaasi ümberjagamisega kannatab avalike teenuste kvaliteet

Foto: Rahandusministeerium

Vabariigi Valitsuse kavandatavad muudatused kohalike omavalitsuste rahastamises tähendavad vaid raha ümbertõstmist ühest taskust teise ning sisuliselt linnad ja vallad sellest ei võida, ütles Eesti Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart, kommenteerides Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonis toimunud selleteemalist arutelu.

“Elluviidav tulubaasi ümberjagamine omavalitsusi tõsisest rahahädast ei päästa. Ühe käega antakse küll juurde, kuid samal ajal teise käega võetakse ja vahel isegi rohkem, kui antakse,” selgitas Kõlvart. “Näiteks Viljandi vald saab ümberjagamisega täiendavalt juurde 100 000 eurot, kuid käibemaksukulu suurenemisega võetakse vallalt ära 142 489 eurot.”

Tulubaasi ümberjagamisega kannatab omavalitsuste teenuste kvaliteet ja jõukamate omavalitsuste tulude kärpimine tähendaks neile investeeringutest loobumist. “Ümberjaotuse tulemusena vähenevad tulud just nendes omavalitsustes, kes peavad ka rohkem investeerima ning seda eeskätt hariduse ning sotsiaalteenuste tagamiseks,” lausus Kõlvart. “Samas peavad kõik omavalitsused arvestama riigi poolt pandud täiendavate kohustustega, milleks aga piisavalt vahendeid ei anta. Olgu selleks siis kas üldhooldusreformi rakendamise ebapiisav rahastamine või õpetajate palgatõus,” nentis Kõlvart.

Kõlvarti sõnul tulude ümberjagamine omavalitsuste probleemidele lahendust ei paku, rääkimata avalike teenuste kvaliteedi tagamisest või selle tõstmisest. “Omavalitsustele laekuva füüsilise isiku tulumaksu määra vähendamisega kahaneb ka nende tuluteenimise võimalus ja võimekus pikemas perspektiivis. Vähenevad nii arenguvõimalused, laenuvõimekus, investeerimisvõimalused ja võimekus pakkuda jätkuvalt kvaliteetset avalikku teenust,” loetles ta.

“Kohalike omavalitsuste jaoks niivõrd olulise reformiga edasiminekuks on vaja teha põhjalik mõjuanalüüs ja alles seejärel saab sõnastada konkreetsed muudatused,” tõdes Kõlvart. “Üldine põhimõte näeb ette, et riik peab tagama omavalitsustele lisanduvate kohustustega ka selleks vajalikud vahendid. Reformierakonna juhitav valitsus on seda korduvalt eiranud ja selle tulemuseks on rahalistes raskustes vaevlevad omavalitsused. Kusjuures kavandatav reform võib riivata kohaliku omavalitsuse finantsgarantii põhimõtet, mis on sätestatud Eesti Vabariigi põhiseaduses.“

1 Kommentaar
  1. Nojah 4 kuud ago
    Reply

    Aga reformierakondlaste tegudest peab ju ka aru saama. Ehk ei oska nad meie rahva heaks midagi teha, . Pealegi on nad nii haaratud sõjast et neil ehk ei tule meeldegi et neid on valitud oma rahva heaolu kindlustajateks. See mis antakse Ukrainale ei muuda maailnas midagi aga meile võib häda kaela tuua küll.Sõjaprintsess tahab silma paista välismaal ja ta ei hooli kuidas elab meie rahvas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.